Android: Hoe de batterij van je smartphone langer meegaat
Terwijl klassieke mobiele telefoons vaak weken meegingen, moeten smartphones bijna elke dag in het stopcontact gestoken worden. Bovendien neemt de prestatie na verloop van tijd merkbaar af. Er zijn echter wel degelijk enkele trucs die je kunt toepassen om een zwakke smartphone batterij te helpen. CHIP presenteert de beste batterijtrucs voor Android telefoons. Bekijk hier onze lijst met mobiele telefoons met beste accu duur.
Wie kent het probleem niet? De smartphone is nauwelijks twee jaar oud als de batterij begint te verzwakken. Als de stroom al genoeg was voor de hele dag ervoor, hebben vooral oudere smartphones er moeite mee. Van tijd tot tijd leiden ook foutieve updates of apps tot een kortere levensduur van de batterij. Daar komt nog bij dat er talloze mythes bestaan over smartphone batterijen. Maar tips zoals de smartphone pas opladen als de batterij helemaal leeg is of het opladen niet onderbreken zijn al jaren nutteloos.
Natuurlijk kun je altijd een powerbank bij je hebben, of gewoon je Android smartphone wat vaker in het stopcontact steken. Maar met een paar trucjes kun je energievreters gericht opsporen en veel meer uit de batterij van je smartphone halen.
Smartphone beeldscherm: de grootste batterij slurper
Het beeldscherm van een smartphone verbruikt het meeste stroom – logisch genoeg. Dus als je kiest voor lage helderheid, kun je hier veel besparen.
Heb je een smartphone met een AMOLED beeldscherm, dan kun je veel batterij besparen door de donkere modus in te schakelen. Met deze technologie worden donkere pixels op het scherm gewoon niet verlicht en verbruiken ze dus geen extra energie meer. Je kunt met een snelle Google zoekopdracht binnen een paar seconden achterhalen of je smartphone zo’n display heeft.
Als je smartphone bijvoorbeeld een always-on scherm heeft dat altijd de actuele tijd toont, kan het raadzaam zijn ook dat uit te schakelen. Widgets op het beginscherm verbruiken ook stroom; hier kun je op z’n minst die uitschakelen die zichzelf voortdurend bijwerken.
Android: deze diensten vreten batterijvermogen op
Je kunt nog steeds batterijvermogen besparen door de gemarkeerde diensten uit te schakelen.
Er zijn veel diensten die op de achtergrond van je smartphone draaien en die voortdurend batterijvermogen verbruiken. Naast de gebruikelijke verdachten zoals GPS, mobiel internet of Bluetooth, zijn er ook enkele die velen over het hoofd zien.
Google Assistent verbruikt ook batterijvermogen omdat het voortdurend luistert of je “OK Google” zegt. Als je deze functie zelden of nooit gebruikt, kun je hem eenvoudig uitschakelen. Navigeer hiervoor naar je Google account in Instellingen en kies dan Accountdiensten > Google Zoeken, Google Assistent en Spraakinvoer > Google Assistent. Onder “Voice Match” kun je het spraakcommando uitschakelen, en in het tabblad “General” vind je ook een optie om Assistant helemaal uit te schakelen.
Hetzelfde geldt voor de luidspreker en de trillingen. Natuurlijk is het praktisch om altijd te horen wanneer een melding binnenkomt – maar de stille stand is het zuinigst. Wil je nog steeds niet zonder luide geluiden als er bijvoorbeeld een telefoontje binnenkomt, dan kun je apps als Daywise gebruiken om de meldingen eenvoudig te verzamelen en ze allemaal tegelijk op te halen.