Apple iPhone 12 Pro Max in de test
Big Apple is de beste Apple
Met de iPhone 12 Pro Max rondt Apple zijn smartphone line-up voor dit jaar af. In de test doet de momenteel grootste iPhone het erg goed en laat hij de eigen concurrentie achter zich – dankzij een grotere batterij, een veel helderder beeldscherm en een kleine maar subtiele verandering in de camera-opstelling. In principe echter liggen de twee Pro modellen dicht bij elkaar in termen van foto- en videokwaliteit. Kopers van de iPhone 12 Pro hoeven niet bang te zijn dat ze iets missen – tenzij je waarde hecht aan de best mogelijke 4K video-opnamen van de serie.
Voordelen
- Superieure prestaties
- Sterke foto-video kwaliteit
- Lange levensduur van de batterij
- Groot, zeer goed OLED scherm
Nadelen
- Slechts 60-hertz verversingssnelheid
- Geen stroomvoorziening inbegrepen
Apple iPhone 12 Pro Max in review: de grootste iPhone tot nu toe
Qua vormgeving is de iPhone 12 Pro Max gelijk aan de gewone iPhone 12 Pro, maar met een indrukwekkende 6,7-inch beeldschermdiagonaal is hij beduidend groter. Hetzelfde geldt voor de Pro Max: Als je eerder een iPhone 5s of de eerste SE had, moet het ontwerp van de 12 Pro Max je heel vertrouwd voorkomen – weg van de rondingen, terug naar de randen. De nieuwe iPhone kan zelfs op zijn eigen frame staan. Deze is nogal gevoelig voor vingerafdrukken, want in tegenstelling tot de matte achterkant is hij glanzend. Als je een hoesje gebruikt – en dat is aan te bevelen, want de Pro Max is met 1.335 euro echt duur – zou dit kleine esthetische probleem je niet moeten storen.
Ook voor de Pro Max gebruikt Apple de nieuwe glasgeneratie met de PR naam “Ceramic Shield”. Volgens de dames en heren uit Cupertino is deze combinatie van keramiek en glas veel beter bestand tegen krassen en breuk. We leggen de details van het nieuwe glas in detail uit in onze bespreking van de iPhone 12.
Naar de gedetailleerde test van de iPhone 12.
Lees de uitgebreide bespreking van de iPhone 12 Pro.
Naar de gedetailleerde test van de iPhone 12 mini.
Het beste iPhone scherm
Het OLED scherm meet 6,7 inch diagonaal, terwijl dat van de iPhone 12 Pro 6,1 inch is. De resolutie van het Max model is met 2.778 x 1.284 pixels iets hoger dan die van het gewone Pro toestel, wat resulteert in een pixeldichtheid van 458 ppi, wat bijna hetzelfde is. De pixels van het OLED scherm schitteren echt helder met 838 candela per vierkante meter en het scherm van de iPhone 12 Pro Max ondersteunt ook volledig de DCI-P3 kleurruimte. Ook de beeldstandaard HDR en True Tone, d.w.z. de automatische aanpassing van de kleurtemperatuur aan het omgevingslicht, zijn inbegrepen. In de test was het beeldscherm van de 12 Pro Max het meest overtuigend van alle nieuwe iPhones, maar de verschillen – afgezien van de grootte en de maximale helderheid – zijn nogal subtiel en bij een directe vergelijking nauwelijks waarneembaar.
Wat echt verouderd is, is de verversingssnelheid van het beeldscherm. Want het maakt niet uit welk merk je bekijkt: Samsung, Huawei, Google, OnePlus en Xiaomi hebben minstens 90 Hz, zo niet 120 Hz, in hun vlaggenschepen. Alleen niet van Apple – een no-go voor de prijs. Zelfs ‘s werelds beste prestaties hebben weinig zin: vergelijk je een iPhone Pro Max met een Samsung smartphone met 120 Hz, dan nog biedt de laatste de zwakkere prestaties, maar de invoer en de responstijd van het scherm lijken drastisch vloeiender. Overigens geldt dit ook voor de iPad Pro, die 120 hertz heeft.
Alleen de mini is sneller
De Apple A14 Bionic maakt de iPhone 12 Pro Max ook tot een van de snelste telefoons die momenteel op de markt zijn. Het werkt ook efficiënt. De processor heeft zes kernen en de kloksnelheid is erg hoog met tot 3.1 gigahertz. De Max Pro komt met zes gigabyte RAM in plaats van slechts vier, zoals de andere iPhones uit de 12-serie. Het laadt en rendert ons complexe test PDF bestand in bliksemsnelle 1,5 seconden – dat is fenomenaal. In de GFX benchmark (scenario: Manhattan 3.1; buiten beeld; 1.440p) haalt de iPhone 12 Pro Max een waarde van 78,9. De Samsung Galaxy S20 Ultra haalt in deze test slechts een waarde van 50.
Leuk weetje: De prestaties zijn uitstekend – maar worden overtroffen door zijn kleine zusje, de iPhone 12 mini. Dit komt door de iets lagere beeldschermresolutie van de mini. Er zijn minder pixels om te berekenen, dus de iPhone 12 mini is soms een tikje sneller.
De ene speciale camera
Draai de smartphone om en hij valt meteen uit: Het lijkt op dat van vorig jaar. Ook de camera: groothoek, ultragroothoek en dubbele optische zoom, alle met 12 megapixels en allemaal in dezelfde driehoek als voorheen. De enige nieuwe eigenschap is een LiDAR sensor, zoals in de huidige Pro iPads. Hij meet afstanden met behulp van lasertechnologie en ondersteunt de autofocus, bijvoorbeeld.
Het doorslaggevende verschil, echter, en een mogelijke reden voor makers van inhoud om te kopen, is de hoofdcamera van de Max Pro. Dit komt doordat de hoofdlens een 47 procent grotere sensor gebruikt, die samen met 1.7 µm pixels moet leiden tot een 87 procent betere lichtopbrengst. De beeldstabilisator is ook sensor-gebaseerd, dus trillingen worden gecompenseerd door bewegingen van de sensor en niet door een bewegende lens. Dit is eigenlijk alleen bekend van professionele camera’s. Om precies te zijn leidt de grotere sensor ook tot een twee-en-een-half keer telezoom en, als compromis, tot een iets donkerder diafragma van f/2.2. De iPhone 12 Pro heeft hier het voordeel van een f/2.0 diafragma.
Het voordeel van de grotere sensor is voor een geoefend oog echter pas echt merkbaar in de opperste discipline – schemeropnamen. De resultaten zijn voortdurend scherp, contrastrijk en mooi om naar te kijken, en een tikje beter dan de iPhone Pro. Dit leidt tot onze expert waardering van 1.7 (goed).
Video’s kun je met het Pro Max model ook opnemen met een resolutie tot 4K en 60 fps (beelden per seconde) HDR en Dolby Vision. Video’s met een uitgebreid dynamisch bereik kunnen ook gemaakt worden met maximaal 60 fps, in tegenstelling tot de iPhone 12 Pro, waar een maximum van 30 fps mogelijk is. Maar als je de verfijnde software het over laat nemen bij 4K met 60 fps en automatische frame-aanpassing bij weinig licht, worden de video’s absurd goed. De software maakt ideaal gebruik van de mogelijkheden van de grotere sensor en produceert fantastische video-opnamen. Dit biedt elke creatieve iPhone gebruiker fascinerende mogelijkheden en maakt van de iPhone Pro Max een instrument voor werkelijk geweldige foto- en video-inhoud.
Overigens: Als je foto’s daarna professioneel wilt bewerken, kun je het beste Apple Pro Raw gebruiken: Zoals de naam doet vermoeden, slaat de iPhone RAW beeldbestanden op met daarin veel informatie.
Gekrompen batterij – zelfde looptijd
De batterijcapaciteit van de iPhone Pro Max is gekrompen in tegenstelling tot die van zijn voorganger: in plaats van ongeveer 4.000 mAh zoals in de 11 Pro Max, heeft de iPhone 12 Pro Max “slechts” ongeveer 3.700 mAh. Toch gaat ook de batterij meer dan 14 uur mee – een van de beste waarden onder de top 10 telefoons.
Apple levert echter geen voedingseenheid bij de levering. En omdat de bijgeleverde oplaadkabel eindigt bij de kleine USB-C aansluiting, zal een nieuwe voedingsadapter voor veel kopers waarschijnlijk nog steeds een must zijn. Je zult ongeveer 25 euro moeten begroten voor Apple’s 20-watt voedingsadapter. De oplaadtijd is dan ongeveer 93 minuten. Draadloos opladen werkt ook. Nieuw is een technologie die MagSafe heet: hierbij worden magneten in een ring op de achterkant van de iPhone aangebracht. Deze houden compatibele draadloze opladers stevig in de juiste positie, zodat ze altijd vol oplaadvermogen hebben.
Kenmerken en prijs
Het nieuwste iOS 14 is voorgeïnstalleerd; de ervaring leert dat Apple zijn smartphones rond de vijf jaar bijwerkt. Niet alleen WiFi 6 maar ook 5G zorgt voor snelle internetsnelheden – als je een geschikt contract en zendmast in de buurt hebt. Optioneel kunnen twee SIM kaarten tegelijk gebruikt worden op de iPhone 12 Pro Max, maar een ervan moet virtueel als eSIM werken. Zoals gewoonlijk kan de interne opslagruimte niet uitgebreid worden. In de basisversie met 128 GBytes kan dat al krap worden, vooral als je veel video’s in 4K of foto’s in RAW formaat opslaat.
De iPhone Pro Max heeft een IP68 certificering en is dus beschermd tegen water en stof. USB-C is nog steeds gereserveerd voor iPads, dus de twaalfde iPhone heeft “alleen” Lightning. De prijzen beginnen bij ongeveer 1.220 euro in vier kleuren met 128 GB. Als je meer geheugen wilt, betaal je meer.
- iPhone 12 Pro Max (128 GB): ongeveer 1.220 euro
- iPhone 12 Pro Max (256 GB): ongeveer 1.340 euro
- iPhone 12 Pro Max (512 GB): ongeveer 1.560 euro