Apple iPhone 13 Pro Max in de test
De iPhone 13 Pro Max torent niet alleen qua afmetingen boven de andere Apple smartphones uit, hij overtreft ook de high-end concurrentie in de test met een batterijduur van meer dan 17 uur. Tegelijk zet hij samen met de iPhone 13 Pro een prestatierecord neer dat waarschijnlijk nog ver weg is voor Android smartphones met de huidige hardware. Het scherm geeft uitstekende meetresultaten en de uitrusting is ook erg goed. De camera schiet goede foto’s – maar is maar iets beter dan die van de voorganger en haalt niet helemaal de klasse van de beste concurrenten. Nieuwe functies als de “cinema mode”, de hoge adaptieve verversingssnelheid tot 120 Hz, maar vooral de enorm lange levensduur van de batterij spreken voor de iPhone 13 Pro Max.
Voordelen
- Uitstekende prestaties
- Top levensduur van de batterij
- Sterke videokwaliteit
Nadelen
- Nauwelijks verbeteringen aan de enige goede fotokwaliteit
- De “Cinema mode” ondersteunt slechts twee lenzen
Apple iPhone 13 Pro Max in de test: Groot en wat onhandelbaar
De iPhone 13 Pro Max spreekt de vormentaal van de iPhone 13 Pro – alleen met een beduidend groter beeldscherm. Op het eerste gezicht is het verschil tussen de iPhone 13 Pro Max en zijn voorganger moeilijk te zien. Pas bij nadere beschouwing blijkt dat de lenzen van de drievoudige camera iets groter zijn dan op de voorganger en dat de inkeping aan de voorkant iets kleiner is.
Het OLED paneel op de Pro Max versie is ook ingebed in een roestvrij stalen frame, terwijl de achterkant in mat glas is gezet. Het beeldscherm wordt beschermd door Apple’s eigen “Ceramic Shield”. De afwerking is uitstekend, maar een directe vergelijking met de Samsung S21 Ultra onthult het verschil dat het hoekige iPhone ontwerp maakt.
De S21 Ultra, die met 6,8 inch zelfs iets groter is dan de 6,7 inch iPhone 13 Pro Max, ligt veel prettiger in de hand dankzij het afgeronde scherm, terwijl het zelfs met grote handen wat moeilijk is om een goede greep op de iPhone 13 Pro Max te krijgen. Soms voel je zelfs onaangename randen in je handpalm drukken. Natuurlijk is er hier een eenvoudige remedie – een hoesje of een beschermhoes zorgen voor een betere grip.
- Lees de volledige bespreking van de iPhone 13
- Lees de volledige bespreking van de iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max met “ProMotion” scherm
Het OLED scherm meet 6,7 inch diagonaal, terwijl dat van de iPhone 13 Pro 6,1 inch is. De resolutie van het Max model van 2.778 x 1.284 pixels is iets hoger dan die van het kleinere Pro toestel, wat een bijna even hoge pixeldichtheid van 458 ppi oplevert. De pixels van het OLED scherm schitteren met 1.018 candela per vierkante meter – dat is topklasse. De beeldinhoud kan gemakkelijk onder direct zonlicht herkend worden. De iPhone 13 Pro Max bereikt deze hoge waarde echter niet in de manuele stand, maar alleen in de automatische stand als er erg fel licht op de sensor valt. Als je de helderheid van het scherm handmatig regelt, bereik je iets minder dan 850 candela per vierkante meter, wat nog steeds een heel goed resultaat is.
Het beeldscherm van de iPhone 13 Pro Max ondersteunt de DCI-P3 kleurruimte volledig. Ook inbegrepen zijn de HDR beeldstandaard en “True Tone”, d.w.z. de automatische aanpassing van de kleurtemperatuur aan het omgevingslicht.
Tenslotte heeft Apple gekozen voor een snellere verversingssnelheid, althans voor de Pro modellen, en zo heeft de iPhone 13 Pro Max een bereik tussen 10 en 120 hertz voor een passende weergave van de beeldscherminhoud. Voor stilstaande teksten en foto’s is dat maar 10 hertz, terwijl tot 120 hertz mogelijk is voor gamen en scrollen. Dit zorgt voor soepel browsen en gamen wanneer je dat nodig hebt. Als je dat niet doet, bespaar je veel batterij.
Apple A15 Bionic processor met uitstekende prestaties in de test
Binnenin de iPhone 13 Pro Max zit Apple’s nieuwe A15 Bionic processor. Deze processor is vooral verbeterd op het gebied van grafische prestaties en de uitvoering van geavanceerde functies, wat nieuwe functies mogelijk maakt zoals de “Cinema Mode”. In de grafische benchmark GFX-Bench haalt de iPhone 13 Pro Max een zeer sterke waarde van 100 beelden per seconde. Dat is 21 beelden per seconde meer dan de iPhone 12 Pro Max, die met de A14 Bionic geleverd wordt.
Maar daarmee heeft de iPhone 13 Pro Max ook een flinke voorsprong op de concurrentie op de Android markt. Want er is momenteel geen hardware-software combinatie voor Android smartphones die ook maar in de buurt komt van zulke prestaties. Dienovereenkomstig merkten we geen schokken bij dagelijks en werkend gebruik van de nieuwe iPhone, de smartphone loopt altijd soepel – een indruk die verder ondersteund wordt door de hoge beeldsnelheid bij het scrollen. Zelfs veeleisende apps, zoals grafisch complexe spelletjes, draaien soepel op de iPhone.
Pro modellen met camera macro stand
Apple heeft de drievoudige camera in detail veranderd. De hoofdcamera heeft nu een start diafragma van f/1.5 en de ultragroothoeklens een start diafragma van f/1.8 in plaats van f/2.4. Beide lenzen hebben ook een iets grotere sensor, die de lichtopbrengst aanzienlijk moet verhogen. De telefoto-camera, ook met 12 megapixels, heeft op de iPhone 13 Pro Max een drievoudige vergroting, tegen 2.5x eerder.
Bovendien heeft de iPhone 13 Pro Max een macro-stand die automatisch geactiveerd wordt als we een voorwerp dicht voor de camera houden. Nieuw is de mogelijkheid om de compositie van de foto creatief te beïnvloeden – “fotografische stijlen” stellen ons in staat de foto-instellingen gerichter aan te passen. Deze “stijlen” werken niet zoals filters van andere foto-apps, maar worden direct toegepast tijdens de evaluatie van de sensorgegevens.
In onze labtests zien we geen noemenswaardige verschillen tussen de foto’s die gemaakt zijn met de iPhone 13 Pro Max en die met zijn voorganger. Opnieuw levert het nieuwe model foto’s met een zeer evenwichtige dynamiek, zolang de helderheidsverschillen niet te extreem zijn. De scherpte is niet zo goed in vergelijking met de topmodellen van andere fabrikanten; Apple vertrouwt nog steeds op minder, maar grotere pixels. Al met al kent onze expert in het testcentrum het cijfer 1.6 (goed) toe voor de fotokwaliteit. De kwaliteit is goed, maar in ons testscenario hebben sommige Android telefoons de laatste generaties meer vooruitgang laten zien.
Video functies: Vreugde en verdriet bij makers van inhoud
Apple’s nieuwe “cinema mode” is een leuke functie, maar geeft ook wat potentieel weg. In dit soort portretstand voor video-opnamen worden virtuele lagen in beeld gebracht terwijl al het andere wazig is. Het brandpunt kan ook naderhand veranderd worden. De op deze manier gemaakte video’s kunnen naar een bewerkingscomputer worden uitgevoerd voor verdere bewerking. Helaas ondersteunt de “cinema mode” alleen de twee brandpuntsafstanden van de groothoek- en ultragroothoek-objectieven. Dit beperkt de creatieve stroom bij het maken van video’s ernstig. We kunnen alleen maar hopen dat Apple de telelens zal uitbrengen via een update voor de Pro modellen. Meer details over de nieuwe videofunctie leggen we uitgebreid uit in onze bespreking van de iPhone 13 Pro.
Apple ProRAW is voorbehouden aan de Pro modellen: hiermee slaat de iPhone 13 Pro Max informatie op over het kleurprofiel, een 3D model en nog wat andere relevante informatie die professionele bewerking veel gemakkelijker maakt. Hetzelfde geldt voor de videocodec ProRes, die bedoeld is voor post-productie met het videobewerkingsprogramma Final Cut Pro. Apple is van plan dit later te leveren met een software update voor de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max. Voor 4K opnamen met ProRes is een iPhone met minstens 256 GB opslagruimte nodig.
Zulke bewerkingsvriendelijke bestandsformaten zijn wenselijk voor ambitieuze makers van inhoud – voor hen is dit een geweldige eigenschap. De workflow is echter onnodig langdradig omdat Apple nog steeds vertrouwt op de trage Lightning poort. Hij zet gegevens over op basis van het zeer oude USB 2.0 protocol – dit duurt even voor grote bestanden zoals “cinema mode” gegevens of ProRes videobestanden. Het draadloze alternatief AirDrop is ook niet al te snel.
Echt sterke levensduur van de batterij in de test
Het meest spectaculaire aan de iPhone 13 Pro Max is de levensduur van de batterij: Afgemeten aan de grootte van het beeldscherm zit er “slechts” een 4.373 mAh batterij in de glazen en roestvrijstalen behuizing. Maar hij levert een ongelooflijk goede batterijlevensduur van 17 uur en 9 minuten. Geen enkele andere smartphone in deze prijsklasse komt ook maar in de buurt. Zo heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra met een 5.000 mAh batterij slechts een looptijd van 12 uur en 37 minuten. Hieruit blijkt eens te meer hoe perfect Apple zijn eigen software aan zijn eigen processor kan aanpassen.
Sinds vorig jaar heeft Apple geen voedingseenheid meer bij de levering inbegrepen, om de CO2 voetafdruk van de afzonderlijke smartphone te verkleinen. Als je toch een voeding moet kopen, betaal je ongeveer 25 euro voor de originele voeding met 20 watt laadvermogen.
Voor een volledige lading heeft de iPhone 13 Pro Max iets minder dan 2 uur nodig en na 30 minuten zit de batterij op 42 procent van zijn capaciteit. Dit zijn geen topwaarden, maar ze zijn toch snel genoeg. Als alternatief kan de iPhone 13 Pro Max ook draadloos van stroom worden voorzien.
Kenmerken en prijs
- Op het moment van testen was iOS 15 voorgeïnstalleerd. De ervaring leert dat Apple zijn smartphones rond de vijf jaar bijwerkt.
- Niet alleen WiFi 6, maar ook 5G zorgt voor snelle internetsnelheden – en dat dubbel dankzij de dual-SIM functie (waarvan er één virtueel als eSIM moet werken).
- Zoals gewoonlijk kan de interne opslagruimte niet uitgebreid worden. In de basisversie met 128 GB kan dat krap zijn, vooral als je veel video’s in 4K of foto’s in RAW formaat opslaat. Bovendien werken 4K opnamen in ProRes formaat alleen met minstens 256 GB opslagruimte.
- De iPhone 13 Pro Max heeft een IP68 certificering en is dus beschermd tegen water en stof.
- Om de iPhoen op te laden en voor bedrade koptelefoons is er zoals gewoonlijk een Lightning poort.
- Cashless betalen is mogelijk via de NFC chip en Bluetooth 5 is natuurlijk ook aan boord.
- Biometrische ontgrendeling is alleen mogelijk via Apple’s FaceID. Dit is een driedimensionaal gezichtsherkenningssysteem dat onzichtbaar is voor het menselijk oog, dankzij infrarood lichttechnologie.
- Op de achterkant van de iPhone 13 Pro Max zijn ringvormige magneten in de behuizing ingebouwd. Dit maakt praktische extra toepassingen mogelijk. Een compatibele Qi lader, bijvoorbeeld, klikt automatisch in de optimale positie om het volle laadvermogen te leveren.
Zoveel high-end technologie heeft echter ook zijn prijs:
- iPhone 13 Pro Max (128 GByte): ongeveer 1.250 euro (prijsvergelijking).
- iPhone 13 Pro Max (256 GByte): ongeveer 1.370 euro (prijsvergelijking)
- iPhone 13 Pro Max (512 GByte): ongeveer 1.600 euro (prijsvergelijking)
- iPhone 13 Pro Max (1 TByte): ongeveer 1.830 euro (prijsvergelijking)