Asus ROG Phone 3 in de test
Alle goede dingen komen in drieën – zo overtuigde Asus ons met de derde generatie van zijn gaming smartphone in de test, de ROG Phone 3. De “Republic of Gamers” telefoon levert op het moment van de test niet alleen een ongeslagen batterijduur, maar ook een zeer goed beeldscherm dat ongeëvenaard is. Als een van de eerste smartphones met de nieuwe Snapdragon 865 Plus levert hij natuurlijk ook de beste prestaties onder de Android smartphones. Zelfs de camera vertoont bij de derde generatie een verbetering in goede fotokwaliteit. Alleen de uitrusting laat een paar vlaggenschipwensen onvervuld door ontbrekende functies als draadloos opladen of IP68 certificering. Niettemin is de ROG Phone 3 een erg goede smartphone die ook voor gamefanaten een interessante aankoopoptie is en zich zelfs net voor Apple’s smartphone vlaggenschip, de iPhone 11 Pro Max, kan plaatsen in onze smartphone beste lijst.
Voordelen
- Uitstekende prestaties
- Zeer goede 144 hertz weergave
- 512 gigabyte aan toestelgeheugen
- Uitstekende levensduur van de batterij
- Veel speciale functies voor gamers
Nadelen
- Fotokwaliteit bij weinig licht kan beter
- Ontbrekende functies zoals draadloos opladen of IP68
Asus ROG Phone 3 in test: Republic of Gamers voor de smartphone
De derde generatie van de Asus ROG Phone komt ook in een bijzondere verpakking. De spelsmartphone rust in een driehoekige cilinder die open geschoven kan worden. Hierin zit ook de kenmerkende insteekventilator van het merk, de voedingseenheid en een USB Type-C adapter voor jack-aansluitingen. De afwerking van het metalen frame en de glazen achterkant maken een zeer hoogwaardige indruk. In directe vergelijking met de weelderige voorouder ROG Phone, kiest Asus voor een veel discreter aanpak met de ROG Phone 3. Ondanks het stijlvolle uitgesneden uiterlijk van de achterkant en het RGB-verlichte ROG logo is de ROG Phone 3 veel onopvallender dan, bijvoorbeeld, de kleurvarianten van de huidige mid-priced OnePlus Nord. Al met al merk je niet meteen dat de ROG Phone 3 een gaming smartphone is. De “look and feel” past daarom goed bij de huidige ontwerpen van de concurrentie.
Met 171 mm x 78 mm en 236 gram voelt de ROG Phone 3 prettig in de hand. De glazen achterkant is echter gevoelig voor vingerafdrukken, die gemakkelijk zichtbaar zijn door de donkere binnenbehuizing. Een beschermhoes zou dit meestal verhelpen, maar dan zou je het moeten doen zonder de spelkracht van de ROG. Want om te gamen moet je de insteekventilator aansluiten – en dat werkt alleen op de naakte telefoon.
Asus ROG Phone 3: Heatpipe, grafietlaag, ventilator en X-stand
Bij dagelijks gebruik verschillen de waargenomen prestaties van de Asus ROG Phone 3 niet veel van die van de andere high-end Android telefoons, ondanks de overklokbare Snapdragon 865 Plus. De ROG Phone 3 is een van de eerste smartphones met de huidige sterkste processor van Qualcomm, en in combinatie met 16 GB RAM levert de Snapdragon 865 Plus momenteel de best meetbare prestaties onder de Android smartphones. Niettemin kan hij het in ons prestatie-klassement niet winnen van Apple’s uitmuntende combinatie van uiterst krachtige A13 Bionic processors en het perfect afgestelde besturingssysteem.
De ROG Phone 3 volbrengt de standaard benchmarks niettemin zonder blikken of blozen: Hij opent onze reuzen-PDF in 3,4 seconden en de ROG Phone 3 haalt ook een zeer sterke 12.723 punten in de PCMark benchmark – beide beste waarden onder de Android telefoons. De grafische chip haalt ook een of twee meer beelden per seconde (fps) in de korte-tijd tests. Asus heeft opnieuw zijn eigen Android versie geoptimaliseerd voor de hardware.
In de spelmodus zijn het vooral de door Asus geïnstalleerde software optimalisaties die voor het prestatieverschil moeten zorgen. In onze benchmark tests in overklokmodus (“X-Mode”) merkten we echter geen noemenswaardige verhoging op. In de praktijktest merkten we echter al snel de voordelen van de krachtige processor met zijn X-stand. Spellen als Shadowgun Legends, Fortnite en PUBG Mobile kunnen een paar uur achter elkaar gespeeld worden met maximaal 140 fps – zonder dat onze vingertoppen vlam vatten. Het systeem blijft onder de 40 graden met ingeplugde ventilator.
Asus beheert de temperatuurstijging met de externe AeroActive koeler: Het accessoire wordt in de USB poort aan de zijkant gestoken en aan de achterkant van de speltelefoon bevestigd. Daar doet hij zijn werk stiller dan zijn voorgangers. Bovendien wordt de chipset tegen oververhitting beschermd door een warmtepijp en een grafietlaag.
Asus ROG Phone 3 in de test: Armoury Crate App
Het spelbesturingscentrum van de ROG Phone 3 is de Armoury Crate app. Een kleine waarschuwing: in deze paragraaf wordt het erg nerdy, in overeenstemming met de oorsprong van de fabrikant van computer- en spelhardware.
In de Armoury Crate worden niet alleen de geïnstalleerde spellen opgesomd, maar ook veel spel-relevante instelmogelijkheden, zoals de al genoemde X-Mode of andere processor- en systeeminformatie: De kloksnelheid van de CPU & GPU, de temperatuur en de resterende batterijduur zijn waarschijnlijk de meest belangrijke gegevens. Hier kunnen we ook de X-Mode activeren en aan onze behoeften aanpassen. Standaard worden systeembronnen geprioriteerd naar de CPU en GPU, maar er zijn ook drie verschillende X-Mode niveaus:
- Niveau 1 is voor eenvoudiger spellen,
- Niveau 2 is voor uitgebreidere 3D spellen,
- Niveau 3 is alleen beschikbaar met een aangesloten ventilator en biedt maximale systeemprestaties.
In zogenaamde “scenario profielen” kan ook hardcore afstemming ingesteld worden in plaats van de X-mode instelling op drie niveaus. Daar worden CPU frequenties, CPU vermogensniveaus en talloze andere opties nog fijner ingesteld – vergelijkbaar met PC afstelling in gaming laptops en high-end gaming PC’s. Dit zijn echter louter optionele instellingen en wie ze schuwt, doet alles goed met de gemakkelijker te begrijpen levels.
Game Genie” is een ander slim klein software hulpje voor ontspannen spelen. Via het uitklapbare extra menu kunnen talrijke instellingen direct vanuit het spel gemaakt worden. We kunnen bijvoorbeeld de automatische helderheid uitschakelen en veranderen, systeemmeldingen en -oproepen in- en uitschakelen, real-time informatie over de CPU en GPU tonen en instellingen voor macro’s en andere opties maken.
Hoewel de meeste mobiele spellen ook met elke andere topsmartphone gespeeld kunnen worden, zullen gepassioneerde gamers de X-Mode en de andere instelmogelijkheden op prijs stellen. De ROG Phone 3 is momenteel de enige smartphone waarmee je het systeem werkelijk kunt aanpassen voor afzonderlijke spellen.
Als spelsmartphone biedt de ROG Phone 3 speciale toetsen voor spellen. Deze heten AirTrigger: twee aanraaksensoren die aan de zijkant van de volumewip en de aan/uit-toets zitten. Ze werken als schouderknoppen, zoals bekend van de controllers van de huidige spelcomputers, en worden gebruikt voor het betere spel van menige first-person shooter. De twee luchttriggers kunnen elk met twee functies geprogrammeerd worden, wat een totaal van vier extra knoppen oplevert. Bovendien herkennen de luchttriggers veeggebaren en of de vingers er tijdens het spelen gewoon op worden gelegd.
Topprestaties, zelfs met 144 Hz
Met een ongewoon grote capaciteit van 6.000 mAh belooft de ROG Phone 3 dagenlang gebruik zonder aan een stopcontact te hoeven denken. En de belofte wordt ingelost: De ROG Phone 3 gaat een hele 17:33 uur mee op één batterijlading. We maten deze uitstekende levensduur van de batterij van meer dan 17 uur in de 60 hertz stand omdat die voorgeprogrammeerd is.
In de identieke looptijdtest met 144 hertz verversingssnelheid (de meeste smartphones komen nog steeds met 60 Hz, hoewel sommige fabrikanten hun vlaggenschepen al met 90 of 120 Hz op pad sturen), houdt de zeer grote batterij de ROG Phone 3 13:44 uur aan de praat – een topwaarde die sommige andere smartphones zelfs met een lagere verversingssnelheid niet halen.
Bij het gamen variëren de runtimes afhankelijk van het spel. Eenvoudige spellen als Hearthstone kun je urenlang spelen – shooters als PUBG met tot 144 Hz wel drie uur lang.
De smartphone wordt alleen via een kabel opgeladen, want de ROG Phone 3 ondersteunt nog steeds geen draadloos opladen. Met de bijgeleverde stroomadapter is de batterij na 30 minuten voor 44 procent van de totale capaciteit opgeladen en heeft hij iets minder dan 2 uur nodig voor een volledig oplaadproces. Gezien de afmetingen van de batterij zijn dit zeer sterke waarden.
Stijlvolle OLED met vloeiende 144 hertz
Het 6,6 inch beeldscherm van de Asus ROG Phone 3 is opnieuw een hoogtepunt: behalve de al genoemde 144 Hertz verversingssnelheid en de 25 milliseconde vertraging bestrijkt het 99 procent van de DCI-P3 kleurruimte en 141 procent van de standaard RGB kleurruimte – dit zijn ook goede waarden, al zijn ze iets zwakker dan die van de voorgaande modellen. Kleuren worden intens en realistisch weergegeven.
Het scherm bereikt een zeer goede waarde van 817,5 candela per vierkante meter bij maximale helderheid in direct zonlicht. Het dambordcontrast komt ook tot een zeer goede waarde van 174:1, wat op gelijke voet staat met Huawei’s high-end smartphones. Het 6,6-inch beeldscherm is opgelost in Full HD Plus (2.160 x 1.080 pixels), vandaar dat de pixeldichtheid iets lager is dan op andere toestellen in dezelfde prijsklasse. Maar 391 ppi is nog steeds een heel goede waarde en volstrekt voldoende voor alle eisen, ook voor spelletjes.
De camera wordt beter
De ROG Phone 3 heeft een selfie-camera met 24 megapixels, en er is een drievoudige camera aan de achterkant. De hoofdcamera gebruikt een 64-megapixel sensor (Sony IMX686). Er is ook een supergroothoekcamera met 13 megapixels en een beeldhoek van 125 graden, en een macrocamera met 8 megapixels. De spelsmartphone heeft geen telelens.
De beeldkwaliteit van de hoofdcamera presteert goed in onze test. Als het gaat om foto’s maken bij daglicht staat de ROG Phone 3 op een hoog niveau – haar ziet er echt goed uit, in delen zelfs beter dan de camerakoning Huawei P40. De details zijn ook erg goed, alleen erg fijne motieven zoals bloemen missen een beetje detail en scherpte voor de topscore. Teksten zijn goed leesbaar. Foto’s met native 64MP zien er beter uit dan in 16MP, omdat de pixel binning of de interne bewerking van 64 naar 16 MP er te veel detail & scherpte uithaalt.
Bij weinig licht werkt de witbalans heel goed. De ruis is erg laag dankzij ruisonderdrukking en onscherpte – maar dit betekent ook dat veel details verloren gaan. Het haar ziet er ook wat troebel uit. Al met al werkt de camera echter op een heel hoog niveau, zelfs teksten zien er erg goed uit. Ondanks de beeldstabilisator zien de uit de hand genomen opnamen er wat wazig en uitgebleekt uit. Foto’s zien er veel slechter uit dan op een statief bij dezelfde instellingen. Er is ook geen autofocus voor selfies – dus de foto’s zijn niet altijd helemaal scherp.
Wat er nog meer in zit & wat optioneel is
De ROG Phone 3 wordt geleverd met Android 10 onder Asus’ eigen gebruikersinterface “Apex Galactic Armor”. Voor wie de ROG Phone als een “gewone” smartphone wil gebruiken vanwege zijn top batterijduur en zijn zeer goede OLED beeldscherm, is ook Asus’ “Standaard Thema” als gebruikersinterface beschikbaar.
De stereoluidsprekers die aan beide uiteinden van de ROG Phone 3 geplaatst zijn, hebben een behoorlijk vermogen. De baskwaliteit en het surround geluid zijn uitstekend, en het geluid is ook immens luid.
We vinden een vingerafdruksensor in de ROG Phone 3 onder het beeldscherm. Het reageert snel en betrouwbaar. Helaas is de smartphone niet water- en stofdicht. Dit en het ontbreken van draadloos opladen verlagen de score in de categorie “kenmerken” behoorlijk.
Behalve het RAM geheugen is ook het toestelgeheugen erg royaal: 512 gigabyte moet zowel gamers als gewone gebruikers tevreden stellen als het gaat om het opslaan van foto’s en video’s en het installeren van talloze apps en spelletjes. Het is dan ook nauwelijks een probleem dat de 461,7 gigabyte opslagruimte die in het begin beschikbaar is, niet uitbreidbaar is via een micro SD kaart.
De Asus ROG Phone 3 ondersteunt alle gangbare WLAN en 4G standaarden en is ook 5G-geschikt. Bluetooth is geïnstalleerd in de nieuwste versie 5.1 en een NFC chip zit ook in de smartphone. Ook leuk: De USB-C poort draagt gegevens over volgens de 3.1 standaard en kan met de bijgeleverde adapter ook als hoofdtelefoonaansluiting gebruikt worden. Als de ventilator aan de smartphone geklemd wordt, is er zelfs een volwaardige jack aansluiting beschikbaar.
Behalve de koeler zijn er nog vele andere spel-accessoires – het handigst is waarschijnlijk de spel-apparaat controller: Hij wordt rechts en links op de ROG Phone gestoken en geeft de gamepad van de gametelefoon functionaliteit: twee analoge joysticks, een D-pad en diverse knoppen. De verborgen USB Type-C interface en de hoofdtelefoonaansluiting verschijnen weer onderaan de insteekelementen, zodat je het niet zonder ze hoeft te stellen. Mobiele spellen die de gamepad besturing ondersteunen vind je met de speciale Gamevice app. De fabrikant is hier niet Asus, maar de firma Gamevice zelf, die ook accessoires voor andere smartphones en tablets maakt.