De 10 beste outdoor smartphones: robuust en waterdicht
Stevige en resistente mobiele telefoons hoeven niet altijd lomp te zijn. We tonen de beste 10 buitensmartphones voor elk weer, of het nu sneeuw of regen is.
Outdoor smartphones maken indruk met hun robuuste en waterdichte behuizing. Dit maakt ze tot ideale metgezellen voor de volgende wandel- of fietstocht, maar ook voor in de tuin of op de bouwplaats. Hoewel steeds meer “gewone” smartphones beschermd zijn tegen spatwater of onderdompeling onder water, beloven outdoor smartphones grote weerstand tegen buitenactiviteiten, bijvoorbeeld bij een val.
Wie veel tijd buitenshuis doorbrengt of vaak een smartphone door onhandigheid heeft beschadigd, heeft een robuuste mobiele telefoon nodig. In de commerciële sector kunnen mobiele telefoons die geoptimaliseerd zijn voor gebruik buitenshuis ook heel nuttig zijn, bijvoorbeeld in de bouw, bij tuinieren, in fabrieken of voor nood- en reddingsdiensten.
Ontwerp en omhulsel
Outdoor smartphones zijn robuust, wat vaak tot uiting komt in hun martiale uiterlijk. Dit volgt in de eerste plaats één doel: voldoende stabiliteit bij vallen en bescherming tegen water. De gebruikte materialen zijn vooral zacht en met rubber bekleed plastic en metaal.
In elk geval moet een smartphone voor buitengebruik een IP68 certificering hebben. Dit zorgt ervoor dat hij stofdicht is en ook veilig tegen contact met water kan. IP staat voor “Ingress Protection”. Smartphonefabrikanten kunnen hun toestellen laten certificeren voor een overeenkomstige IP-beschermingsklasse.
Het eerste cijfer van de IP beschermingsklasse heeft betrekking op de mate van bescherming tegen stof en vreemde voorwerpen, het tweede cijfer op de bescherming tegen water. De 6 betekent dat het toestel stofdicht is, de 8 staat voor het feit dat de smartphone beschermd is tegen permanente onderdompeling in water tot een diepte van een meter, tenzij de fabrikant anders vermeldt. Dit slaat echter altijd alleen op zoet water, niet op zout water of badwater met toevoegingen. We raden daarom af om met de buitensmartphone te gaan zwemmen, vooral niet in zee of in een gechloreerd zwembad. Een lijst van alle IP certificeringen staat in onze Top 10: Waterdichte smartphones tot 400 euro.
De term “duurzaam” is nogal vaag. Het betekent niet dat je een mobieltje urenlang in een aquarium moet leggen. Meestal geven de fabrikanten een aanbevolen tijdsduur op, die vaak 30 tot 60 minuten is. Bovendien moet je er rekening mee houden dat na verloop van tijd de bescherming tegen water of stof ook afneemt door slijtage van het toestel.
Opgemerkt moet worden dat veel fabrikanten geen garantie geven tegen waterschade. Een uitzondering is Cat, dat erg meegaand is wat waterschade betreft. Alle hier gepresenteerde smartphones voldoen ten minste aan de IP68 certificering. Sommige modellen voldoen zelfs aan IP69. De hoogste norm tegen vuil en vocht is IP69k. De 9 staat voor “bescherming tegen het binnendringen van water bij hogedruk-/stoomstraalreiniging”. De K biedt “bescherming tegen hoge temperaturen (heet water)”.
Veel buitensmartphones zijn ook gecertificeerd voor de militaire standaard MIL-810G of MIL-810H. De norm omvat 21 tests om de weerstand van de toestellen tegen extreme temperaturen, hoge luchtdruk, sterke versnellingskrachten, zonlicht, vocht, chemicaliën, vallen of hevige trillingen te bepalen. Deze norm zegt vaak niets over welke proeven voor de norm werkelijk werden uitgevoerd. De fabrikant moet deze informatie afzonderlijk verstrekken. Veel fabrikanten gebruiken de militaire standaard vaak alleen voor marketingdoeleinden.
Weergave
Het beeldscherm van een smartphone is een bijzonder zwak punt bij een val. De meeste smartphones voor buiten hebben een dik frame voor beeldschermen. Dit bevordert de breukbestendigheid. Bovendien beschermt Gorilla Glass van de firma Corning de aanraakschermen van smartphones tegen invloeden van buitenaf. De meest stabiele variant is Gorilla Glass Victus, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in de Nokia XR20. Hij belooft bescherming tegen vallen van meer dan 2 meter.
Veel telefoons voor buitenshuis hebben ook een aanraakgevoelig aanraakscherm dat bediening mogelijk maakt, zelfs met handschoenen of in natte omstandigheden. Voor een toestel voor buiten zou een helder beeldscherm ook belangrijk zijn, zodat het ook in direct zonlicht nog goed af te lezen is. Helaas hebben veel van de hier getoonde mobiele toestellen geen bijzonder heldere schermen. Fabrikanten van buitensmartphones besparen op het scherm, en daarom bieden veel toestellen nog steeds maar 720p resoluties.
Camera
Ook hier wordt vaak bespaard en wordt alleen een standaard camera meegeleverd. Dat is jammer, want hij is bijzonder handig om tijdens een wandeling mooie landschapsfoto’s te maken. Alleen de Samsung Galaxy Xcover Pro (review) en Nokia XR20 (review) springen er positief uit. De kwaliteit van de opnamen is echter nog steeds niet van het hoogste niveau.
Vermeldenswaard zijn de Cat S62 Pro (testverslag) en de Blackview BV9800 Pro. Deze hebben een warmtebeeldcamera. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om na te gaan waar binnen je eigen vier muren warmte verloren gaat door een gebrek aan isolatie. Je kunt er ook mee zien welke waterleiding verantwoordelijk is voor warm water en of er een lek is.
Uitrusting
Outdoor smartphones staan er niet bepaald om bekend dat ze bijzonder snel zijn. Dit komt omdat vaak goedkopere octa-core CPU’s gebruikt worden om de kosten van de ingewikkelde behuizing te compenseren. Deze bieden eerder middelmatige prestaties, hooguit op het niveau van de lagere middenklasse. High-end processors hoef je hier niet te verwachten. Meer dan 6 GB RAM wordt zelden gevonden.
Als het om het Android besturingssysteem gaat, is het belangrijk dat de mobiele toestellen de nieuwste mogelijke versie hebben. We raden aan alleen toestellen te kopen die ten minste Android 10 gebruiken. Veel fabrikanten leveren helemaal geen updates of slechts onregelmatig.
Batterij
Bij een smartphone voor buitenshuis zou je eigenlijk een lange levensduur van de batterij verwachten. De verschillen in de hier vergeleken toestellen zijn echter vrij groot. Sommige bijzonder forse telefoons gebruiken navenant krachtige batterijen met capaciteiten van 6000 mAh en meer.
Smartphones voor buiten bieden zelden snellaadfuncties. De hier getoonde apparaten ondersteunen voedingen van 10 tot 18 watt. Buitentelefoons van Gigaset, Blackview en Doogee laten zich draadloos opladen via Qi. Een bijzonder kenmerk van de Samsung Xcover toestellen is dat de batterij vervangbaar is.
1e plaats: Nokia XR20
De eerste plaats gaat naar de nieuwe Nokia XR20 (review). De outdoor mobiele telefoon verdient zijn plaats in de zon met zijn grote geschiktheid voor dagelijks gebruik, en biedt de functies en prestaties van een middenklasse smartphone. Visueel ziet het er niet zo martiaal uit als andere toestellen. In feite zou je kunnen denken dat je naar een smartphone met een beschermhoesje kijkt. Maar uiterlijk bedriegt: de Nokia XR20 met Gorilla Glass Victus is echt stevig en biedt IP68.
Het LC scherm biedt een haarscherpe resolutie van 2400 x 1080 pixels bij 395 ppi en is met 600 cd/m² helder genoeg om ook buiten nog goed leesbaar te zijn. De octa-core Snapdragon 480 processor levert voldoende prestaties in het middensegment en maakt zelfs het gebruik van 5G netwerken mogelijk. De dubbele camera biedt 48 megapixels en 13 megapixels voor groothoekopnamen. Het besturingssysteem is Android 11, en Nokia garandeert drie grote Android upgrades voor de XR20 in de komende drie jaar, evenals beveiligingsupdates voor vier jaar. Met prijzen vanaf 420 euro is de Nokia XR20 met 64 GB geheugen betaalbaar.
2e plaats: Ulefone Power Armor 13
De Ulefone Power Armor 13 is een brutale kolos. Met bijna 500 gram weegt hij evenveel als een iPad en hij is 2 centimeter dik en ruim 18,4 centimeter lang. De robuuste behuizing is gecertificeerd volgens IP68/IP69K en MIL-STD-810G. Tot de bijzonderheden behoort ook een afstandsmeter. De batterij is werkelijk gigantisch met een fabelachtige capaciteit van 13200 mAh. Dit verklaart ook het hoge gewicht. Dit betekent dat de capaciteit twee keer zo groot is als bij andere modellen uit de Ulefone Armor produktlijn.
De Ulefone Power Armor 13 biedt ook een van de sterkste CPU’s in deze beste lijst met de Mediatek Helio G95. Het grote 6,81 inch beeldscherm biedt een haarscherpe resolutie van 2400 x 1080 pixels. De quad camera gebruikt een 48-megapixel lens als hoofdcamera, en daarnaast een groothoeklens en een lens voor scherptediepte en macro-opnamen. Als besturingssysteem draait Android 11.
3e plaats: Blackview BV9800 Pro
De Blackview BV9800 Pro komt op de vierde plaats. De robuuste behuizing belooft bescherming tegen stof en water met IP68, IP69K en MIL-STD-810G certificeringen. Hij ziet eruit zoals je je een smartphone voor buitenshuis voorstelt, is 1,5 centimeter dik en weegt een indrukwekkende 320 gram.
De Mediatek Helio P70 SoC met acht kernen, die ook in de Gigaset GS4 (review) gebruikt wordt en op gelijke voet staat met de Snapdragon 480 in de Nokia XR20, zorgt voor voldoende prestaties. Het 6.3-inch beeldscherm met IPS paneel beheert Full HD+ met een resolutie van 2340 x 1080 pixels. Het werkgeheugen is een royale 6 GB. De camera biedt een hoofdlens met 48 megapixels, evenals een scherptediepte lens met 5 megapixels en een warmtebeeldcamera. Het voorgeïnstalleerde besturingssysteem is echter absoluut verouderd met Android 9. Er is ten minste hoop op een update naar Android 10 – maar meer ook niet.
4e plaats: Cat S62 Pro
De Cat S62 Pro (review) is een van de meest robuuste outdoor smartphones. Hij voldoet aan de certificering en is, volgens de fabrikant, bestand tegen een val op harde ondergrond van een hoogte van 1,8 meter. Zelfs een langer verblijf in de vriezer kan de Cat S62 Pro niet deren. Caterpillar is ook erg meegaand als het om de garantie gaat. De garantie van 24 maanden dekt ook schade door ongelukken, waterschade of breuk van het scherm.
Het hoogtepunt van de Cat S62 Pro is de warmtebeeldcamera met een sensor van Flir. De hoofdcamera zelf, met 12 megapixels, is alleen goed voor occasionele kiekjes. Aangenaam: Het 5,7-inch LCD biedt Full HD+ met 2160 x 1080 pixels, maar is verder een beetje donker voor een toestel voor buiten. De prestaties van de Snapdragon 660 zijn nog steeds half behoorlijk, maar zitten eerder in het onderste derde van de toestellen uit onze tests. De batterij heeft slechts een capaciteit van 4000 mAh, wat leidt tot een nogal gemiddelde looptijd van 11 uur. Android 10 is voorgeïnstalleerd, een update naar Android 11 volgt spoedig. Met een prijs van 530 euro is hij echter duur.
5e plaats: Samsung Galaxy Xcover Pro
Met de Samsung Galaxy Xcover Pro (review) probeert Samsung zoveel mogelijk mid-range in een telefoon voor buiten te verpakken. Hij is minder omvangrijk dan andere toestellen voor buitenshuis en toch zeer stabiel. Volgens de IP68 certificering is hij waterdicht en heeft hij met succes alle 21 tests van MIL-STD 810G doorstaan, aldus Samsung. Hij wordt verondersteld vallen van 1,5 meter zonder problemen te overleven. De batterij is ook vervangbaar.
De hardware is niet meer van deze tijd, want het apparaat dateert uit 2020. De Exynos 9611 SoC levert slechts middelmatige prestaties en wordt onder andere gebruikt in de Samsung Galaxy Tab S6 Lite (bespreking). Het toestel springt er niet bijzonder uit wat betreft de batterijduur.
Het scherm met OLED paneel is ongewoon. Alle andere toestellen in deze lijst van beste toestellen gebruiken alleen LCD. Hij biedt een hoge resolutie van 2340 x 1080 pixels. De hoofdcamera met 25 megapixels en de groothoeklens met een 8-megapixel module leveren slechts gemiddelde foto’s op. Een update naar Android 11 is beschikbaar. De prijs van 430 euro is echter te hoog voor de geboden mogelijkheden.
6e plaats: Motorola Defy
Net als de Nokia XR20 is ook de Motorola Defy (review) vrij terughoudend van vormgeving en ziet hij eruit als een mobiele telefoon met een beschermhoesje. Alleen het gewicht van 230 gram is meer in overeenstemming met een mobiele telefoon voor buitenshuis. De hoge bestendigheid van de Defy met Gorilla Glass Victus blijkt uit de IP68 en MIL-STD 810H certificeringen. Volgens de fabrikant is het zelfs bestand tegen contact met zeep, ontsmettingsmiddelen, alcohol en bleekmiddel.
Een Snapdragon 662 dient als aandrijving – deze is bijna drie jaar oud en biedt lagere prestaties in het middengebied die iets onder het niveau van een Snapdragon 480 liggen. Dit is echter voldoende voor alledaagse taken. De RAM is 4 GB. De Defy surft hooguit met LTE en Wifi-5. De resolutie van het 6,5 inch LCD laat met 1600 x 720 pixels veel te wensen over. Hij laadt in ieder geval vrij snel op met 20 watt via de kabel. Het besturingssysteem is Android 10.
7e plaats: Doogee S96 Pro
De behuizing van de Doogee S96 Pro ziet er martiaal uit en biedt voldoende stevigheid. De mobiele telefoon voor buitengebruik is gecertificeerd volgens IP68/IP69K en MIL-STD-810G. De grote batterij met een capaciteit van 6350 mAh, die ook inductief opladen via Qi ondersteunt, zorgt voor voldoende reserves. De Mediatek Helio G90T levert meer dan genoeg kracht. Hij presteert goed in de Realme 8 (review), bijvoorbeeld, en staat in het middenveld van onze tests wat prestaties betreft.
Het 6.2-inch beeldscherm met lage 720p resolutie is minder indrukwekkend. De camera-uitrusting is uitgebreid, met een hoofdlens van 48 megapixels, een infraroodlens voor nachtzicht van 20 megapixels, een groothoeklens van 8 megapixels en een macrolens van 2 megapixels. Het draait Android 10 als besturingssysteem en is, met een prijs van 280 euro, een van de meer betaalbare toestellen in zijn soort.
8e plaats: Gigaset GX290 Plus
De Gigaset GX290 Plus (review) is een verbeterde versie van de Gigaset GX290 (review). Het buitenkarakter van het apparaat is meteen duidelijk. De IP68 certificering garandeert voldoende bescherming tegen water en stof. Gigaset verklaart dat de GX290 Plus een half uur lang bestand is tegen een diepte van maximaal 1,2 meter in water. Hij is ook bestand tegen vallen tot 1,2 meter.
Vergeleken met de voorganger biedt hij nu meer RAM met 4 GB. De CPU uitrusting met de Mediatek Helio P23 is nogal zwak. De smartphone staat ver onderaan in het laatste derde deel van onze tests. De beeldscherpte is nogal bescheiden met een resolutie van 1560 x 720 pixels bij ongeveer 280 ppi. De 13-megapixel camera is ook niet geschikt voor meer dan incidentele kiekjes. De batterijduur van ruim 16 uur is voldoende voor een toestel voor buitenshuis. De GX290 Plus ondersteunt ook Qi en is betaalbaar voor een prijs van 280 euro.
9e plaats: Samsung Galaxy Xcover 5
De Samsung Galaxy Xcover 5 (review) is eindelijk weer een smartphone in 5-inch formaat. Het kleine broertje van de Galaxy Xcover Pro doet denken aan vervlogen tijden, is prachtig compact en licht – maar toch duurzaam en waterdicht.
Maar ook de hardware lijkt iets uit het verleden: de Exynos 850 processor werkt erg traag, het LC scherm is niet bijzonder helder en heeft slechts een resolutie van 720p, de verwisselbare batterij heeft slechts 3000 mAh, wat zorgt voor een bescheiden runtime van minder dan 9 uur. Samsung belooft tenminste beveiligingsupdates voor 5 jaar. Met een prijs van 250 euro is de Galaxy Xcover 5 ook betaalbaar.
Plaats 10: Cat S52
De Cat S52 (testrapport) is min of meer wat je van een smartphone voor buitenshuis zou verwachten. De lompe behuizing is niet mooi, maar hij is robuust en waterdicht volgens IP68. Hij is bestand tegen vallen van 1,5 meter hoogte op beton en voldoet aan thermische schok-, trillings- en vochtbestendigheid volgens de militaire norm MIL-810G.
De rest van de hardware, echter, is niet meer van deze tijd. De processor is vrij traag, het beeldscherm klein en, met een 720p resolutie, ook niet erg scherp. De 3000 mAh batterij valt ook tegen en biedt geen bijzonder lange looptijd. Hij is tenminste niet zo zwaar met 200 gram en nog betaalbaar met 300 euro.
Conclusie
Een smartphone voor buitengebruik moet robuust en waterdicht zijn. Alle toestellen in deze beste lijst voldoen aan deze criteria – ook al zou de ene of de andere telefoon stabieler glas moeten hebben. Wat snelheid en functies betreft kun je niet meer verwachten dan middenklasse niveau, en de levensduur van de batterij is bij sommige telefoons teleurstellend. Full HD is niet standaard op alle toestellen.
Het beste en modernste toestel in deze lijst is de Nokia XR20 (review), die er op het eerste gezicht niet uitziet als een typische buitensmartphone. De Cat S62 Pro (review) biedt speciale mogelijkheden zoals een warmtebeeldcamera, maar de andere hardware is zwakker. Onze prijs-prestatie tip is de Gigaset GX290 Plus (review).
Als het geen buitenshuis smartphone hoeft te zijn, maar het toestel wel waterdicht moet zijn, raden we je onze Top 10 aan: Waterdichte smartphones tot 400 euro. We laten ook meer zien over smartphones voor buiten in onze gids over mobiele telefoons voor buiten. Welke andere uitrusting handig is bij het wandelen, laten we zien in onze gids High-tech voor wandelen: Navigatie met smartphone, sporthorloge en GPS toestel.