Gigaset GS195 LS Test: Senior mobiele telefoon
Voordelen
- aangepaste gebruikersinterface
- chic ontwerp
Nadelen
- zwakke hardware
- Aanpassing niet consequent genoeg
- Prijs een beetje te hoog
Mobiel blijven op oudere leeftijd heeft niet alleen te maken met lichamelijke conditie, maar ook met communicatie. We onthullen in de test of de Gigaset GS195 LS tegen zijn taak is opgewassen.
Senioren lopen misschien niet meer achter elke technologiehype aan, maar degenen die beweren dat ouderen niet meer geïnteresseerd zijn in technologie vergissen zich. Het verschil: het is niet de featuritis die op de voorgrond treedt bij ouderdom, maar de eenvoudige bediening. Hiervoor kan een aangepast scherm nodig zijn, een duidelijker gebruikersinterface en andere aanpassingen om het leven met de smartphone gemakkelijker te maken. Wat deze punten precies zijn, hebben we samengevat in onze koopgids: Wat moeten mobiele telefoons voor senioren kunnen?
Samen met veel andere fabrikanten heeft Gigaset allang ingezien dat er geld te verdienen valt met de zogenaamde Silver Surfers of Best Agers, en heeft met de GS195 LS een zogenaamde senioren smartphone met Android op de markt gebracht. LS staat voor Life Series en omvat niet alleen mobiele telefoons voor senioren, maar ook aangepaste DECT vaste telefoontoestellen. De gelijkenis van het LS model met de Gigaset GS195 (bespreking) is niet alleen te vinden in de naam, maar ook in de technologie en het uiterlijk. Met zo veel overeenkomsten met een “gewone” smartphone, kan de GS195 LS echt een degelijke smartphone voor senioren zijn?
Ontwerp
Visueel verschilt de Gigaset GS195 LS seniorenmobiele telefoon niet van de GS195, die ook onder het label “Made in Germany” gaat. We denken dat dit in principe goed is, want het betekent dat gebruikers niet meteen gestigmatiseerd worden als technologie-overbelaste gepensioneerden. Maar of bezitters van een conventionele GS195 het leuk zullen vinden dat hun model er precies zo uitziet als Gigaset’s senior smartphone is een andere zaak.
Behalve dat is er weinig te klagen over de GS195 LS. Gigaset gebruikt krasbestendig 2.5D glas aan de voor- en achterkant. Als bescherming is de smartphone direct ingepakt in een doorzichtige beschermhoes van hard plastic af fabriek, en de fabrikant voorziet het beeldscherm ook van een gepantserde glasfolie. Wat grip betreft zou een zachter plastic materiaal voor het omhulsel waarschijnlijk verstandiger geweest zijn; het omhulsel is, net als de glazen smartphone zelf, helaas nogal glad. Dit heeft een dubbel negatief effect op een smartphone voor senioren. Een kunststof frame, geanodiseerd in dezelfde kleur als de behuizing, houdt de voor- en achterkant bijeen. De afwerking is behoorlijk, en de smartphone voelt prettig aan in de hand door de voldoende rondingen van het frame. Er zijn geen merkbare randen of andere gebreken in de afwerking.
De achterkant wordt gedomineerd door de vingerafdruksensor, het Gigaset logo en een camera die in de linker bovenhoek geperst is. Gigaset brengt ook zijn Life Series logo in reliëf aan op de onderkant van het senior model. De inkeping aan de bovenrand van het scherm aan de voorkant steekt nogal uit, en er is een geprononceerde rand onder het scherm zonder duidelijke functie. De randen zijn ook aan de zijkanten behoorlijk zichtbaar, maar al met al is dit aanvaardbaar in het licht van de verkoopprijs en een positieve algemene indruk overheerst. De GS195 LS wordt geleverd met een in de fabriek aangebrachte adapter in de USB-C poort, waarmee de bij de levering inbegrepen speciale oplader handig magnetisch gedockt kan worden. Hierdoor hoef je niet meer te rommelen – een voordeel en interessant punt voor een smartphone voor senioren waarvan de gebruikers motorische beperkingen kunnen hebben. De adapter steekt iets uit het toestel, maar hij kan ook worden verwijderd voor conventioneel opladen via de USB-C stekker.
Weergave
De Gigaset GS195 LS heeft hetzelfde 6,2-inch LCD met een resolutie van 2246 × 1080 pixels als de GS195 (review). Dit levert een scherpte op van iets meer dan 400 PPI en zorgt voor een scherp beeld. Dankzij de speciaal aangepaste gebruikersinterface moeten ook mensen met een verminderd gezichtsvermogen er goed mee overweg kunnen. De kleuren zijn warm en voldoende intens, en de helderheid van iets minder dan 450 cd/m² is volkomen aanvaardbaar. Dankzij de goede stabiliteit van de kijkhoek zouden gebruikers buitenshuis geen grote problemen moeten ondervinden.
Camera
Gezien de lage prijs van de Gigaset LG195 LS is de beeldkwaliteit behoorlijk, althans bij goede lichtomstandigheden. Hij scoort met voldoende beeldscherpte, geen zichtbare beeldruis en voldoende beelddynamiek. Bij flakkerend licht krijgt de GS195 dezelfde problemen als alle goedkope smartphones zonder optische beeldstabilisator: de beeldscherpte daalt zienderogen en beeldruis treedt op de voorgrond. De Gigaset GS195 LS smartphone voor senioren is echter een veel betere keuze om kleinkinderen op te nemen dan veel andere telefoons voor senioren in de prijsklasse tussen 30 en 100 euro. Overigens hebben we hier een overeenkomstige gids voor mobiele telefoons voor senioren samengesteld met een presentatie van enkele modellen. We konden de kleuroververzadiging van de GS195 niet meer waarnemen in het LS model.
Bij selfies is de beeldscherpte oké, maar de beelddynamiek is zichtbaar slechter dan op de hoofdcamera. Video’s zien er bij goed licht even goed uit als foto’s, vooral omdat de sterke oververzadiging van de kleuren minder uitgesproken is. Maar door het ontbreken van een beeldstabilisator heb je een zeer vaste hand nodig of, nog beter, een statief. Meer informatie vind je in de bespreking van de Gigaset GS195 LS.
Kenmerken
De Gigaset GS195 LS is qua prestaties gericht op het instapsegment. Je moet dus niet al te veel vermogen verwachten, en gamen is maar in zeer beperkte mate mogelijk. Als dit niet al het geval was geweest met de “gewone” GS195 met identieke hardware, zou de fabrikant misschien beschuldigingen van stereotiep denken te verduren krijgen – waarom zouden oudere mensen niet ook willen gokken? Natuurlijk gaat deze beschuldiging niet op. Hoe het ook zij, de zwakke hardware is af en toe merkbaar bij dagelijks gebruik. Niet alleen geeft de Antutu benchmark het toestel net rond de 75.000 punten, de topmodellen zijn ongeveer 6 keer sneller. Soms duurt het een merkbaar ogenblik voor de commando’s door het apparaat worden uitgevoerd.
Afgezien daarvan is het beeldscherm overwegend soepel en voldoende snel voor typische taken als websurfen, navigatie op de startschermen en dergelijke. Meer over de hardware van het LS model vind je in de bespreking van de technisch identieke Gigaset GS195 LS .
Gebruikersinterface
Gigaset gebruikt Android 9 Pie als besturingssysteem. Terwijl de “gewone” GS195 zonder aangepaste gebruikersinterface bij de klant aankomt, past de fabrikant de interface van het LS model sterk aan de mogelijke behoeften van oudere mensen aan. Dit begint al op het vergrendelscherm. Hij toont een zeer grote analoge klok, inclusief de datum en – als geen beveiligingsoptie zoals PIN of vingerafdruk geactiveerd is – een grote knop die gewoon langer ingedrukt moet worden om te ontgrendelen. Een kort briefje legt de procedure uit – voorbeeldig. De gebruiker komt dan op een sterk vereenvoudigd startscherm met weer een grote datum- en tijdsaanduiding (digitaal in dit geval) en de belangrijkste functies zoals telefoon, contacten, camera, sms of internet in een tegel-ontwerp. De fabrikant plaatst ook snelkiezen en een gekleurde knop voor noodoproepen op het beginscherm.
De menuknop, die ook erg groot is, geeft toegang tot een vereenvoudigd menu. Hier kunnen gebruikers met behulp van virtuele schakelaars de functies e-mail, internet, het starten van andere apps, noodoproep en het vergrendelscherm in- of uitschakelen. Op deze manier kan het scala aan functies beperkt worden en de bediening van de smartphone verder vereenvoudigd. Gigaset biedt de gebruiker ook een soort donkere modus voor het hoofdscherm – hoewel dit, door het ontbreken van OLED beeldschermen, alleen visuele veranderingen moet brengen, maar geen energiebesparing. Bovendien kunnen in dit vereenvoudigde menu ook de instellingen voor noodoproepen bewerkt worden. Een langere druk op de noodoproeptoets roept het eerste ingevoerde contact of de alarmcentrale van de brandweer rechtstreeks op; andere contacten zijn ook beschikbaar. Bovendien kan nog een lijst van contacten worden aangemaakt, die allemaal een SMS ontvangen met – indien beschikbaar – een link naar de kaartweergave van de plaats waar de gebruiker zich bevindt.
De interface-aanpassingen zijn niet alleen op het hoofdscherm te vinden. In plaats daarvan zijn ook de meeste basisfuncties van de smartphone herzien. Als je bijvoorbeeld de telefoon app opent, krijg je extra grote cijfertoetsen te zien. Hetzelfde geldt voor het samenstellen van tekstberichten, waar niet alleen grote lettertoetsen het schrijven voor oudere mensen gemakkelijker moeten maken, maar ook het sorteren volgens ABC in plaats van QWERTY. De camera-app is ook verkleind tot minder, maar grotere virtuele knoppen. Helaas is zelfs met apps op het speciaal aangepaste startscherm met de genoemde apps de aanpassing snel afgelopen. Want wie bijvoorbeeld e-mails of de webbrowser opent, krijgt Google’s standaard apps voorgeschoteld: Gmail en Chrome. Hier wordt weer gebruik gemaakt van de standaard invoer via GBoard met zijn conventionele, veel kleinere lettertoetsen, en de weergave van de inhoud is zeker te klein voor sommige senioren. In dit geval is het enige dat helpt de typische vergroting van websites, die de helderheid aantast – vermoedelijk een van de redenen waarom e-mail en webbrowser niet direct op het aangepaste homescreen af fabriek te vinden zijn.
Dat de Gigaset GS195 LS eigenlijk een volkomen “normale” smartphone is met volledige Android functionaliteit, merk je op het laatst als je in het eerder genoemde aangepaste instellingenmenu klikt op de items Systeeminstellingen of Google Play openen. Dan land je, na een waarschuwing dat de Gigaset toepassing wordt afgesloten, in het typische Android menu en de Play Store en kun je zoals gewoonlijk alle functies van de telefoon gebruiken. Enerzijds kun je zo de volledige Android functionaliteit gebruiken, maar het opent ook de deur naar onbedoelde veranderingen in belangrijke functies. Daarom hadden we graag een beter onderscheid gezien tussen het zuivere gebruik van belangrijke apps en het diepere instellingsniveau – bijvoorbeeld via PIN-invoer.
Batterij
De batterij van de GS95 LS heeft een capaciteit van 4000 mAh, wat vrij veel is gezien de eenvoudige uitrusting. In de test bleken twee in plaats van drie dagen gebruik echter realistisch; in de batterijtest van PCmark haalde het toestel zelfs geen acht uur. Het duurt bijna drie uur om de batterij volledig op te laden via de magnetisch dockbare oplaadkabel, en dat is niet erg snel.
Conclusie
In principe is de Gigaset GS195 LS een interessant model voor oudere mensen die in het dagelijks leven de voorkeur geven aan eenvoudige bediening, maar toch niet zonder de mogelijkheden van een Android smartphone willen wanneer dat nodig is. Over het geheel genomen is de smartphone meer gericht op technisch fitte mensen met op zijn best lichte lichamelijke beperkingen. Dankzij het grote beeldscherm is er steun voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen, bijvoorbeeld, maar mensen met een slecht gehoor krijgen geen hulp. De mogelijkheid om de smartphone magnetisch aan de lader te docken is handig voor mensen met beperkte handigheid, maar de gladde beschermhoes doet dit voordeel bijna teniet.
Helaas is ook de visuele hulp te beperkt. Als je het toestel voor meer dan alleen bellen wilt gebruiken, kom je al snel uit bij de standaard Google apps. Natuurlijk zijn deze niet ontworpen voor mensen met een visuele handicap. Iets anders dat ons stoort is de prijs. De “gewone” GS195 kost 189 euro RRP, terwijl Gigaset 60 euro meer rekent voor het LS model, ondanks de technisch identieke vormgeving. Wat software, beschermhoes en gepantserd glas en ook de oplaadadapter inclusief magnetische lader lijken dat niet helemaal goed te maken. Al met al is de GS195 LS geen volwaardige mobiele telefoon voor senioren, maar hij maakt het dagelijks leven zeker gemakkelijker voor mensen die met lichte lichamelijke beperkingen moeten leven.
We hebben hier samengevat wat vooral belangrijk is in een mobiele telefoon voor senioren. Je vindt hier echt goede smartphones voor tot 300 euro. We hebben in dit artikel modellen met Android 10 tot 300 euro samengevat.