Gigaset GS4 Senior in test: smartphone voor ouderen
Voordelen
- Goed vakmanschap en functies
- Vervangbare batterij met mogelijkheid tot draadloos opladen
- Zinnige aanpassing van de gebruikersinterface
Nadelen
- Software en beveiligingspatch verouderd
- Aanpassing niet consequent
- Prijs te hoog vergeleken met de gewone GS4
Hoe ziet een smartphone voor ouderen eruit? Gigaset waagt zich aan een oplossing met een speciale editie van de GS4. We laten zien of het lukt.
De Gigaset GS4 Senior is speciaal gericht op oudere smartphonegebruikers. De middenklasse telefoon is de Gigaset GS4 (bespreking) met een speciale gebruikersinterface, ontworpen voor de behoeften van oudere mensen. De firma uit Bocholt koos al voor een soortgelijke aanpak met de Gigaset GS195 LS (testrapport).
Een smartphone voor senioren moet de bediening voor oudere mensen vereenvoudigen. Dit omvat grote en duidelijke symbolen en pictogrammen, ongecompliceerde gebruikersmenu’s en de beperking tot het essentiële. Praktische voorzieningen zoals een magnetische gleuf voor de voedingseenheid of een stabiele behuizing maken ook deel uit van het pakket. We probeerden de Gigaset GS4 Senior uit en laten zien wat hem anders maakt dan conventionele smartphones met Android. We hebben samengevat waar oudere mensen nog meer op moeten letten in een smartphone in het artikel Senior smartphones: koopgids voor zilveren surfers.
Ontwerp
Visueel is de Gigaset GS4 Senior identiek aan het “gewone” GS4 model. Nieuwe toevoegingen zijn een transparante beschermhoes die gebruikers kunnen verwijderen en een magnetische adapter in de USB-C gleuf voor de bijgeleverde voeding.
Met een afmeting van 157 x 75 x 9,8 millimeter is de Gigaset niet bijzonder lomp en groot en ook niet te delicaat. De fabrikant uit Bocholt heeft dus een verstandig compromis gevonden. Het gewicht van 206 gram is zwaar, zelfs voor een Android smartphone. Toch moet dit oudere tijdgenoten een gevoel van “veiligheid” geven.
Voor een smartphone in deze prijsklasse maakt de Gigaset GS4 Senior met zijn zwarte behuizing een stevige, moderne en buitengewoon serieuze indruk. De spreiding is goed en komt zonder openingen of wiebelende knopen. De geribbelde aan/uit-toets en de volumetuimelschakelaar zitten rechts. De knoppen worden hoe dan ook bedekt door het beschermhoesje dat bij het toestel wordt geleverd, wat een sterker drukpunt oplevert, maar wat afbreuk doet aan het gevoel. De rand van het scherm is aangenaam smal, en de frontcamera zit opgesloten in een centrale waterdruppelinkeping.
De vingerafdruksensor met een gouden rand op de achterkant van gehard glas, die in het midden geplaatst is, is heel elegant. Het siliconen omhulsel biedt een zekere mate van breukbestendigheid. Het camerasysteem is plat in het oppervlak geïntegreerd. Een uitsparing in de beschermkap zorgt ervoor dat de lenzen niet bedekt worden. Het opschrift “Made in Germany” onder de Gigaset moet oudere gebruikers vertrouwen geven.
Een ander verschil tussen de Gigaset GS4 Senior en het gewone model is dat de USB-C poort met een magnetische adapter geleverd wordt. Deze steekt ongeveer een halve centimeter uit. Gebruikers van mobiele telefoons hoeven dan alleen maar de bijbehorende oplaadkabel van de voedingsadapter lichtjes aan de adapter te koppelen. Dit is bedoeld om mensen met motorische beperkingen tegemoet te komen. Het idee is interessant, maar de uitstekende adapter ziet er uit als een vreemd voorwerp als je het apparaat in je zak draagt – vooral omdat USB-C eigenlijk heel gemakkelijk te gebruiken is, in tegenstelling tot micro-USB stekkers. Bovendien komt de oplaadkabel gemakkelijk los via de magnetische verbinding als je niet voorzichtig bent. Het is echter mogelijk om de adapter te verwijderen en een andere USB-C kabel te gebruiken.
Weergave
De Gigaset GS4 Senior gebruikt hetzelfde display als het standaard model. We vinden het formaat van 6.3 inches passend, dit biedt een uitgebreid oppervlak, maar de gebruiker kan het nog steeds voldoende goed met één hand bedienen. De resolutie van het LC scherm met IPS paneel van 2340 x 1080 pixels (FHD+) is echt goed voor een toestel van deze klasse – dit garandeert een scherp beeld met een hoge pixeldichtheid van 410 ppi (pixels per inch). Dit is slechts marginaal hoger voor smartphone vlaggenschepen van Samsung of Xiaomi. Hoge beeldscherpte is erg nuttig voor mensen met visuele beperkingen.
Het scherm levert ook uitgesproken contrasten. Hoewel de kleuren iets sterker en levendiger zouden kunnen, levert het scherm nog steeds een goed en kleurrijk beeld. De stabiliteit van de kijkhoek is grotendeels gegeven vanuit verschillende perspectieven, ook al verliest het beeld wat helderheid als je de smartphone schuin houdt. Voor ons is dit echter helemaal prima.
De maximale helderheid die we maten van 430 cd/m² is slechts gemiddeld voor een LC scherm in vergelijking met andere smartphones. In direct zonlicht is het moeilijk de inhoud op het scherm te lezen. Een helderder scherm zou een goede oplossing geweest zijn, vooral voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.
Camera
In feite zijn er geen aanpassingen aan de gebruikersinterface van de camera app. De uitrusting van de drievoudige camera is ook identiek aan die van de “gewone” Gigaset GS4 (bespreking): een hoofdcamera met f/1.8 diafragma en 16 megapixels, een groothoeklens met 5 megapixels en f/2.4, en een macrolens met 2 megapixels f/2.4 diafragma. Bij helder daglicht maken deze lenzen goede, scherpe opnamen. De beelddynamiek en de kleuren lijken echter iets te flets en te weinig krachtig, en er is ook een lichte grijze waas waarneembaar. Vervormingen met de groothoekcamera zijn minimaal, maar beelddetails gaan verloren. De macrolens is met zijn 2 megapixels te verwaarlozen en meer een gimmick die je misschien eens wilt uitproberen.
In het donker verliezen de foto’s snel aan kwaliteit en hebben ze de neiging ruis te vertonen – de nachtstand helpt ook niet veel. Voor occasionele kiekjes dient de camera van de GS4 Senior echter zijn doel. De frontcamera met 13 megapixels is prima voor af en toe een selfie bij goede lichtomstandigheden. De video-opnamen met 1080p resolutie en 30 beelden per seconde zijn erg trillerig en zien er flets uit door het ontbreken van een voldoende beeldstabilisator.
Gebruikersinterface en software
Behalve de USB-C adapter en de beschermhoes, zitten de grootste verschillen in de Senior Editie in de software – of meer precies, de gebruikersinterface. Het vertrouwde Android startscherm bestaat niet. In plaats daarvan wordt een minimalistisch startmenu gebruikt als startscherm op een zwarte achtergrond met tot tien grote pictogrammen in twee kolommen. Het hele ontwerp met hoekige en erg grote pictogrammen doet denken aan een homescreen wanneer Android telefoons in energiebesparende modus staan of aan een minimalistische variant van Windows Phone.
Ook het vergrendelscherm is aangepast. Het toont een grote analoge klok met de datum eronder en een grote knop met een slotje dat gebruikers langer moeten indrukken om te ontgrendelen. Wat ons niet helemaal duidelijk is: Het slot moet altijd ingedrukt worden – ook als vingerafdruk of PIN ontgrendeling actief is. Het is echter mogelijk om dit vergrendelscherm permanent uit te schakelen in de instellingen.
Het aangepaste homescreen met tegelvormige pictogrammen is beperkt tot de meest elementaire functies, zoals telefonie, adresboek, foto’s of tekstberichten. De knop voor de instellingen van het aangepaste homescreen en de noodoproepknop bevinden zich ook onderaan. Via de instellingen kunnen gebruikers extra pictogrammen activeren of verbergen, bijvoorbeeld voor het internet (d.w.z. de browser), e-mailprogramma’s, de camera, extra apps of de noodoproepknop.
De aanpassingen aan de interface hebben ook invloed op afzonderlijke functies – bijvoorbeeld de telefoon app met bijzonder grote cijfertoetsen. De SMS app gebruikt een ABC schema en geen QWERTY. Als je echter op e-mail of internet drukt, ga je direct naar de Chrome browser of de Gmail app – die echter niet aangepast zijn aan de behoeften van oudere mensen. Dit creëert een onaantrekkelijke onderbreking in de gebruikerservaring.
Als men de systeeminstellingen oproept, geeft de smartphone een waarschuwing: deze optie is alleen voorbehouden aan ervaren gebruikers. Door te klikken op “Open toch” omzeil je de waarschuwing en je krijgt dan het vertrouwde Android instellingenmenu te zien. Om de Gigaset GS 4 Senior met het Internet te verbinden of hem aan een Google account te koppelen, kun je niet om de systeeminstellingen heen. Iemand die de telefoon aan een ouder familielid geeft moet dit weten. Een betere afbakening van de systeeminstellingen zou hier wenselijk zijn, bijvoorbeeld via een PIN voor een beheerder of iets dergelijks.
Android 10 draait onder de aangepaste gebruikersinterface. Er is momenteel geen update naar Android 11. De beveiligingspatch dateert van juni en is dus verouderd – Gigaset zou hier op zijn minst voor tijdige updates moeten zorgen, zodat minder ervaren gebruikers geen malware oplopen door hun surf- en app-gedrag.
Als je de Gigaset GS4 wilt resetten, moet je voorzichtig zijn. Helaas is de speciale gebruikersinterface verloren gegaan. Daarna heb je een GS4 met eenvoudig Android in je hand.
Uitrusting
De rest van de hardware is identiek aan die van de Gigaset GS4 (bespreking). Hij wordt aangedreven door de solide middenklasse Mediatek Helio P70 processor met acht kernen (4x Cortex A-73 en 4x Cortex A-53), die tot 2.1 GHz presteren. De voorstelling is overtuigend. We haalden bijna 8000 punten in de PC Mark 3.0 benchmark test. Daarmee staat hij maar iets achter de middenklasse smartphone Sony Xperia 10 III (review), die bijna twee keer zo duur is, en duidelijk voor op de vergelijkbaar geprijsde Nokia X20 (review).
Wat de hardware betreft is de oudere variant van de GS4 veel sterker dan zijn wat zwakke voorganger Gigaset GS195 LS (review). We haalden bijna 700 punten in de benchmark test “Wildlife” van 3D Mark. De hardware is misschien niet sterk genoeg voor complexere spellen – dat zou voor de oudere doelgroep toch minder interessant zijn. In combinatie met de 4 GB RAM zorgt dit voor een soepel en betrouwbaar systeem.
Het interne geheugen van 64 GB is groot genoeg voor foto’s en dergelijke. Uitbreiding tot 512 GB is mogelijk via micro SD. Er passen twee SIM kaarten in de dubbele sleuf. Mobiel internet gaat tot LTE, en de mobiele telefoon ondersteunt ook Wifi 5 en Bluetooth 5.0. Een geïntegreerde NFC chip maakt ook cashless betalingen mogelijk. De luidspreker aan de onderkant heeft de neiging een beetje te rammelen als het volume hoog staat, maar het is nog goed. De ingebouwde FM radio werkt echter alleen met bedrade hoofdtelefoons – deze worden niet meegeleverd. De vingerafdruksensor doet zijn werk betrouwbaar. Helaas is de Gigaset GS4 niet beschermd tegen water – wat praktisch kan zijn voor oudere mensen. De 2-jarige garantie omvat echter een tevredenheidsgarantie met recht van teruggave gedurende de eerste 90 dagen – die ook breuk en vochtschade omvat.
Batterij
De batterij van de Gigaset GS4 Senior is met 4300 mAh niet een van de sterkste – maar hij kan in het middenveld geplaatst worden. In de PC Mark Batterij Test haalde het testtoestel een waarde van ongeveer 9 uur bij gesimuleerde continue belasting. Dat is behoorlijk, wat betekent dat het toestel bij af en toe gebruik tot twee dagen mee zou moeten gaan zonder op te laden. Het opladen zelf duurt dan ruim twee uur – dit kan ook sneller, maar is niet ongebruikelijk in deze prijsklasse.
Net als de Gigaset GS4 ondersteunt de Senior Edition ook draadloos opladen tot 15 watt – zelfs als er geen geschikt oplaadkussen bij zit. We tonen een selectie in de gids De beste Qi opladers 2021: 27 oplaadpads in een vergelijkende test. Gigaset stelt normen op het gebied van duurzaamheid: De batterij is vervangbaar. Dit maakt de smartphone echter niet waterdicht. Om de batterij te vervangen, moet je de dual-SIM gleuf verwijderen.
Prijs
De Gigaset GS4 Senior is aanzienlijk duurder dan zijn gewone telg. De RRP is 280 euro. Online winkeliers zijn hier nauwelijks goedkoper. Dat is 60 euro meer dan de RRP voor de standaard versie. In sommige gevallen zijn de straatprijzen zo laag dat de gewone Gigaset GS4 (bespreking) tot 100 euro goedkoper is. De meerprijs voor een aangepaste gebruikersinterface, een USB-C adapter en een beschermende siliconen hoes lijkt dus te hoog.
Conclusie
De Gigaset GS4 Senior biedt opwindende functies voor de behoeften van oudere mensen. De meeste mensen zouden meteen met het minimalistische startmenu overweg moeten kunnen. Over sommige dingen lijkt echter niet tot het einde te zijn nagedacht. De eerste instelling is bijvoorbeeld niet mogelijk zonder toegang tot de systeeminstellingen. Dit betekent dat een minder ervaren gebruiker zeker hulp van iemand anders nodig zal hebben.
De smartphone zelf biedt degelijke middenklasse hardware, zoals we al kennen van de Gigaset GS4 (bespreking). Dit maakt het zeker een van de modernere en krachtigere smartphones voor senioren. Een echt goede bouwkwaliteit en meer dan voldoende prestaties voor dagelijks gebruik, en een scherp scherm worden gecompenseerd door een nogal middelmatige camera en een verouderde softwareversie. Het grootste punt van kritiek is de forse toeslag ten opzichte van het gewone model – we kunnen het niet helemaal begrijpen.
De Gigaset GS195 LS (review), die ook voor senioren ontworpen is, is iets goedkoper, maar technisch niet meer op peil te krijgen. We leggen uit waar oudere mensen nog meer op moeten letten in het artikel Senior smartphones: koopgids voor oudere gebruikers. Als een “feature phone” – d.w.z. een klassieke mobiele telefoon – ook volstaat, leggen we uit in onze koopgids: Wat moeten mobiele telefoons voor senioren kunnen?