Gigaset GX290 in de test
Outdoor mobiele telefoon met krachtige batterij
Met een robuust uiterlijk en een enorm lang meegaande batterij is de Gigaset GX290 een goede keuze, vooral voor uitstapjes buitenshuis. Het lage-resolutie beeldscherm en de matige prestaties waren in de test echter niet erg overtuigend. Als je het zonder topprestaties kunt stellen, krijg je toch een degelijke outdoor telefoon.
Voordelen
- Zeer geschikt voor buitengebruik
- Uiterst duurzame batterij
- Uitgebreide functies
Nadelen
- Alleen HD+ scherm
- Matige prestaties
- Vrij slechte fotokwaliteit
Gigaset GX290 in de test: Robuuste outdoor smartphone
Als buitensmartphone moet de Gigaset GX290 niet alleen goed beschermd zijn tegen stof en water, maar ook bestand zijn tegen occasionele belastingen of schokken. Dit moet bereikt worden door de robuuste buitenkant: De GX290 heeft een metalen frame en is gemaakt van thermoplastisch polyurethaan – een stevige kunststof die ook gebruikt wordt voor hoesjes voor mobiele telefoons. Mocht het toestel ooit een duik nemen, dan is het volgens de industrienorm IP68 een half uur lang afgedicht op een diepte van 1,5 meter – het toestel wordt ook geacht een val van zo’n hoogte op een hard oppervlak te overleven.
Gigaset GX290 in de test: eersteklas levensduur van de batterij
Als je veel onderweg bent, heb je een batterij nodig die lang meegaat. Dit is waar de Gigaset GX290 echt scoort: Met zijn 6.000 mAh batterij hield de GX290 het in onze online test bijna 20 uur vol in continubedrijf op het LTE netwerk. Dat is een bijzonder sterke waarde, waarmee de GX290 alleen de nederlaag hoeft toe te geven aan de Motorola Moto G7 Power met 21,5 uur. Anderzijds is de oplaadtijd vrij lang met iets minder dan drie en een half uur. Over het geheel gaven we de prestaties van de batterij een waardering van “zeer goed”. De Gigaset GX290 kan ook draadloos worden opgeladen.
Gigaset GX290 in de test: Goed beeldscherm met lage resolutie
Het beeldscherm van de Gigaset GX290 is een beetje een afknapper, want Gigaset gebruikt een LC beeldscherm met een diagonaal van 6,1 inch, dat slechts een HD+ resolutie van 1.560 x 720 pixels heeft. Met 283 ppi (pixels per inch) heeft de GX290 een lage pixeldichtheid, wat leidt tot een verhoudingsgewijs wazig beeldscherm. Anderzijds biedt hij een behoorlijke helderheid van 639 candela per vierkante meter. Het dambordcontrast van 136:1 is ook maar matig, en hetzelfde geldt voor de dekking van de kleurruimte, want de GX290 dekt slechts 70 procent van de DCI-P3 kleurruimte en 97 procent van de standaard RGB kleurruimte. De kleuren zijn oké, maar zouden rijker moeten zijn.
Sterke uitrusting, middelmatige prestaties
Uitgerust met een Mediatek Helio P23 processor met in totaal acht kernen bij een kloksnelheid van 2 GHz en drie gigabyte RAM, zijn de prestaties van de Gigaset ook maar gemiddeld. Onze test-PDF deed er slechts 24 seconden over om via WLAN op het scherm te verschijnen, wat duidelijk een te hoge waarde is voor een smartphone. De smartphone voor buiten is ook niet uitmuntend in de benchmark, met een score van 5.195 punten in PCMark. De grafische prestaties zijn matig, met slechts drie beelden per seconde in de GFX benchmark.
De uitrusting is beter: Zo heeft de GX290 een vingerafdruksensor en gezichtsherkenning voor veilige ontgrendeling zonder code, en ook dual SIM, een geheugenkaartsleuf, een hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth 5.0 en een LTE snelheid van 300 Mbit per seconde. Het interne geheugen is met 32 GB vrij klein, maar het kan met maximaal 256 GB uitgebreid worden via een microSD kaart. NFC en een FM radio zijn ook geïntegreerd. De fotokwaliteit is echter slechts “voldoende”. Snapshots bij daglicht zijn oké, maar ze zijn niet echt leuk – vooral bij weinig licht.