Google Maps: Deze verborgen kenmerken moet elke bestuurder kennen
Veel bestuurders laten zich tijdens het rijden door Google Maps door het verkeer leiden. In de video en in het artikel laten we je zien hoe de navigatie app je kan helpen files te vermijden, parkeerplaatsen te vinden, op tijd te blijven en met muziek om te gaan, en hoe je er ook voor kunt zorgen dat de Google Maps app op je smartphone minder batterij verbruikt.
Veel bestuurders laten zich op de weg nu leiden door Google Maps in plaats van door een traditioneel navigatiesysteem. In plaats van een extra apparaat dat je in de sigarettenaansteker steekt, kun je gewoon je smartphone gebruiken.
Bij CHIP kun je Google Maps downloaden, als die niet voorgeïnstalleerd is, als app voor Android en iOS. Google’s kaartendienst is in de loop der jaren enorm veelzijdig geworden en heeft nu een hele reeks verborgen functies achter de hand waar veel gebruikers waarschijnlijk niet eens weet van hebben. We laten je in de volgende tekst kennis maken met enkele van de functies die voor bestuurders bijzonder interessant zijn.
Vermijd de spits met Google Maps
Na een lange dag werken is er niets dat je liever wilt dan een snelle rit naar huis met weinig verkeer. Maar al te vaak wordt die hoop de bodem ingeslagen door lange rijen auto’s op drukke wegen. Google Maps laat je zien wanneer je moet vertrekken om de spits te vermijden. Op een staafdiagram in de app kun je zien hoe druk het verkeer op welk moment van de dag is en zo het snelst op je bestemming komen. De functie is heel betrouwbaar, maar kan geen rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen zoals ongelukken.
Zoek een parkeerplaats met Google Maps
Helaas kan Google Maps je nog niet helpen met parkeren, maar wel met het vinden van een parkeerplaats.
Aan de hand van gegevens uit het verleden berekent de kaartendienst systematisch de waarschijnlijke parkeersituatie en kun je meteen zien waar je statistisch gezien het beste kunt parkeren. Je kunt zien of het gemakkelijk, normaal of moeilijk is om een parkeerplaats te vinden in het onderste deel van het route-aanzicht. Je herkent de eigenschap aan een rode cirkel met de letter “P” erin geschreven. Op dit moment is de parkeerhulp beschikbaar in Darmstadt, Düsseldorf, Keulen, München en Stuttgart, meer steden zouden kunnen volgen.
Extra tip: Sinds enige tijd kun je ook de positie van je parkeerplek opslaan in Google Maps.
Bedien muziekdiensten met Google Maps
De tijden dat je moeizaam heen en weer moest schakelen tussen Google Maps en een muziek-app zijn nu ook voorbij, want vanaf nu is de routeplanner compatibel met Spotify en Apple Music. Om tijdens het navigeren de muziekbediening te tonen, verander je gewoon de betreffende instelling in het hoofdmenu:
Open het hoofdmenu in Google Maps, kies het tandwiel-icoon en klik op het item “Navigation”.
Op een iPhone activeer je nu de “Music playback controls”, op een Android de “Media playback controls”.
Met deze truc kun je gemakkelijk naar muziek luisteren tijdens het rijden zonder files en tijdens het parkeren zonder stress.
Plan vertrek- en aankomsttijden
Stap op het juiste moment in je auto om op de juiste tijd op je bestemming aan te komen: Dit is nu ook mogelijk met Google Maps. Als de gebruiker in de routeplanning de gewenste aankomsttijd invoert, berekent Google de tijd waarop hij moet vertrekken om op tijd op de bestemming te komen, rekening houdend met relevante factoren als bouwplaatsen, spitsuur en de algemene verkeerssituatie.
Bespaar batterij met de donkere modus
Alle eerder genoemde functies in Google Maps helpen niet veel als de batterij van je smartphone de geest geeft. Om te zorgen dat dit niet gebeurt, besluiten we met een andere slimme truc: In de instellingen kun je nu standaard Google Maps navigatie in Donkere Modus gebruiken. Het verduisterde kleurenschema op OLED beeldschermen heeft als voordeel dat de batterij minder belast wordt, naast het oogbesparende aspect.
Zoals we ontdekten in een overeenkomstige test met Google Maps, kan de smartphone het in de donkere modus tot 60 procent langer uithouden dan met het heldere kleurenschema. Vooral voor lange afstanden kan het zinvol zijn om de kaart-app in het donkere kleurenschema te gebruiken.
Google Maps biedt nu ook enkele handige functies voor voetgangers. We presenteren vijf praktische Google Maps functies voor voetgangers in dit artikel.