Google Pixel 6 Pro in test: Het had zo perfect kunnen zijn…
Voordelen
- Verwerking
- Camera op vlaggenschipniveau
- 120-hartig display
- Lange software- en beveiligingsupdates
Nadelen
- Software problemen bij sommige toestellen
Met de Pixel 6 Pro introduceert Google veel vernieuwingen die hun serie eindelijk als vlaggenschepen moeten positioneren. Eerst en vooral is er een speciale chip, een opgewaardeerde camera-unit en een 120-hart beeldscherm. We hebben de Google Pixel 6 Pro getest.
De Google Pixel smartphones genieten al lang de reputatie de beste Android smartphones te zijn. Dit komt omdat de vroege Pixel telefoons de eerste waren die ongemodificeerd Android boden. De besturingssystemen van alle andere Android smartphones werden door de respectievelijke fabrikanten soms sterk aangepast om een herkenbaar uiterlijk te krijgen. Dit ging vaak ten koste van de helderheid en de prestaties. Ook buiten het Pixel universum moest je vaak veel langer wachten op updates.
Software is altijd het zwaartepunt geweest van de Pixel serie. Des te triester is het dat juist hier de Google Pixel 6 Pro enorme problemen heeft. Individuele gebruikers klagen al vanaf het begin over bugs. De vingerafdrukscanner werkt onbetrouwbaar, de mobiele verbinding valt uit of aanraakinvoer wordt inconsistent geaccepteerd. Google wilde dit verhelpen met een update, ongeveer zes weken na de release. Dit lukte slechts hier en daar. Voor de meeste gebruikers – ook voor ons – draait de smartphone sindsdien met minder bugs. Er kwamen echter steeds meer klachten dat individuele Pixel 6 Pro smartphones vrijwel onbruikbaar werden.
Google reageerde en trok de update terug. Getroffen gebruikers moeten downgraden naar de vorige firmware versie – of wachten op de update die voor eind januari beloofd is. Een GAU voor de softwarespecialisten bij Google en een klap in het gezicht van getroffen Google Pixel 6 Pro kopers. We kunnen alleen maar hopen dat zulke problemen met de update inderdaad tot het verleden zullen behoren. We blijven op de hoogte en werken deze review van de Google Pixel 6 Pro bij.
Eén reden voor de softwareproblemen is het gebruik van een eigen chipontwerp voor de eerste keer. Maar ook op andere manieren is er veel veranderd. Het typische Pixel uiterlijk moest plaats maken voor het vizier-toestel, voor het eerst wordt een vingerafdrukscanner achter het scherm gebruikt en de camera-hardware is eindelijk up to date.
Onze recensie van de Google Pixel 6 Pro laat zien hoe het allemaal samenwerkt en of hij ondanks de softwareproblemen de moeite van het kopen waard is.
Ontwerp & vakmanschap
De afwerking van de Google Pixel 6 Pro is van het hoogste niveau. Niets kraakt of wiebelt, de toetsen bieden een perfect drukpunt en de telefoon is beschermd tegen water en stof volgens IP68. Het frame is van metaal, de achterkant van hoogwaardig plastic. Een vizier met de cameramodule steekt ongeveer twee millimeter over de achterkant uit. Het voordeel van het vizierontwerp: ook zonder klepje rust de Pixel Phone altijd op zijn rug, zodat niets wiebelt.
Met afmetingen van 164 x 76 x 9 millimeter en een gewicht van 210 gram is de Pixel 6 Pro massief. Veel mensen zullen hem te groot vinden, en wij vinden de maat ook borderline. Maar uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen. Er zijn zeker kopers die precies zo’n grote smartphone zoeken. In feite is dit formaat niet ongewoon op de high-end markt, waar Google met de Pixel 6 Pro wil spelen. De Samsung Galaxy S21 Ultra (review), bijvoorbeeld, is nog iets groter en zwaarder.
Aan de onderkant zitten twee gleuven naast de centrale USB-C poort. De luidspreker komt uit de ene, de andere verbergt een microfoon. De SIM lade, die geen micro-SD kaart accepteert, zit aan de linkerkant. Wie al eerder met Pixel telefoons te maken heeft gehad, zal hierdoor niet verrast zijn. Aan de rechterkant zitten de volumewip en de aan/uit toets, alle met een perfect drukpunt. Ongebruikelijk: De aan/uit-toets zit boven de volumeknop, wat sommigen aanvankelijk in verwarring kan brengen, want op de meeste smartphones is de opstelling andersom.
Google verkoopt de Pixel 6 Pro in drie kleurencombinaties. Terwijl wit en zwart er nogal conventioneel uitzien, is de kleurencombinatie van oudroze, beige en goud, die Google “Sorta Sunny” noemt, polariserend.
We raden alle kopers aan zo snel mogelijk een hoesje aan te schaffen als ze hun smartphone kopen. We gebruiken de Pixel Pro Case rechtstreeks van Google. Met zijn 20 euro is hij duur en ziet hij er niet erg high-end uit met zijn half doorzichtige TPU in vier kleuren. Maar hij beschermt de dure smartphone betrouwbaar, dankzij zijn voldoende dikte en een rand die over de beeldschermrand uitsteekt. We konden dat zelf aan den lijve ondervinden: Zo viel de smartphone uit onze zak van een hoogte van een goede vier meter op een marmeren plaat. Dit liet slechts marginale sporen achter op zowel het hoesje als de smartphone zelf. Zonder de behuizing zou de val de zekere dood van de Google Pixel 6 Pro geweest zijn.
Weergave
Het 6.7-inch OLED beeldscherm is enorm en licht afgerond aan de zijkanten. Hij biedt een beeldverhouding van 19,5/9 en een resolutie van 1440 x 3120 pixels. Dit geeft hem een pixeldichtheid van 512 ppi. De helderheid is erg hoog en is gemakkelijk genoeg om inhoud te herkennen, zelfs in direct zonlicht.
Over het geheel genomen is het beeldscherm een van de hoogtepunten van de Google Pixel 6 Pro. Hij is prachtig kleurrijk, heeft stabiele kijkhoeken en, zoals typisch voor OLED’s, perfecte zwartniveaus. Dankzij de adaptieve 120 Hertz lijken bewegingen op het scherm ook vloeiender dan op veel toestellen met een lagere verversingssnelheid.
De voorganger Google Pixel 5 (review) gebruikt een fysieke vingerafdruksensor. In zijn voorganger, de Pixel 4 (bespreking), vertrouwt Google op gezichtsherkenning. Nu verbergt Google de optische vingerafdrukscanner achter het scherm in de Pixel 6 Pro. Dit werkt aanvankelijk echter niet zo betrouwbaar als bij andere vlaggenschip modellen. Met een update uit november 2021 heeft Google de betrouwbaarheid van de sensor aanzienlijk verbeterd. Hoewel hij nog steeds niet snel is, is hij sindsdien een van de betrouwbaarste vingerafdrukscanners geworden.
Prestaties
Google fans waren vooral enthousiast over één ding toen de Pixel 6 Pro verscheen: voor het eerst gebruikt Google zijn eigen SoC ontwerp, vergelijkbaar met dat van Apple, Samsung en Huawei – de zogenaamde Tensor SoC. Tot nu toe vertrouwde Google vooral op chips van Qualcomm. De Tensor SoC biedt acht kernen: twee krachtige Cortex-X1, twee Cortex-A76 en vier efficiënte Cortex-A55. Samsung perst namens Google het chipontwerp op silicium in een 5 nm proces.
In de Geekbench 5 prestatietest haalde de Pixel 6 Pro single-core 1042 punten en multi-core 2963 punten. Dit betekent dat hij nipt wordt verslagen door vergelijkbare toestellen met Snapdragon 888 en Exynos 2100. Niettemin kan de Tensor SoC met zijn debuut al meespelen met de grote jongens. We zijn nu al benieuwd hoe toekomstige Tensor generaties zullen presteren.
De Pixel 6 Pro heeft de beschikking over 12 GB LPDDR5 RAM. Wat het interne geheugen betreft, hebben kopers de keuze tussen 128 en 256 GByte UFS 3.1. Dit kan niet uitgebreid worden. Dual SIM is mogelijk, maar alleen via eSIM.
De prestaties zijn uitstekend bij dagelijks gebruik. Alles lijkt soepel te verlopen, er is bijna nooit sprake van schokkerigheid. Ook apps openen en veranderen even snel als je van andere vlaggenschiptelefoons in de prijsklasse van 1000 euro zou verwachten.
Google heeft ook Wifi 6E, Bluetooth 5.2, NFC en een Titan M2 beveiligingschip geïntegreerd. Behalve de luidspreker aan de onderkant, moet een tweede luidspreker in het bovenste gedeelte achter het beeldscherm voor een stereo-effect zorgen. Dit werkt maar zo-zo, want de gewone luidspreker aan de onderkant is veel krachtiger en luider.
Camera
Sinds de Pixel 3 (beoordeling) uit 2018 vertrouwt Google op Sony’s IMX363 als sensor voor de hoofdcamera in zijn smartphones. Met de Pixel 6 Pro geeft Google eindelijk toe en toont een 50-megapixel hoofdsensor (12 μm, 1/1.31″, f/1.85, laserfocus). De ultra-groothoek camera biedt 12 megapixels (114°, 1.25 μm, f/2.2, OIS) en de periscoop telelens biedt 48 megapixels (4x brandpuntsafstand, 0.8 μm, 1/2″, f/3.5, OIS). De frontcamera heeft 11 megapixels (1.22 μm, f/2.2).
De foto’s van de hoofdcamera worden steeds gedownsampled tot 12 megapixels. Ze overtuigen ons zonder uitzondering met een uitstekende kleurbalans, die nu minder opzichtig aandoet dan bij de voorgangers. Over het geheel genomen zien de kleuren er nu realistischer uit. De Pixel 6 Pro doet uitstekend werk met toonwaardecorrectie. Dit betekent dat er altijd een goed evenwicht is tussen donkere en lichte zones, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden.
Helaas kan de groothoekcamera de kwaliteit van de hoofdcamera niet helemaal bijbenen. Hier zijn vooral bepaalde onscherpte en vervormingen merkbaar. De kleurbalans, daarentegen, staat op een even hoog niveau als die van de hoofdcamera.
De foto’s van de 4x telefoto camera zijn indrukwekkend en bieden veel meer detail dan een overeenkomstige schermafbeelding met de hoofdcamera. Je kunt digitaal inzoomen tot maximaal 20x. Dan zijn de resultaten echter troebel en niet al te bruikbaar. De foto’s van de frontcamera zijn OK, maar blazen ons niet weg. Over het algemeen missen we hier details. De kleuren zijn in ieder geval geweldig.
De videofunctie is veel verbeterd ten opzichte van de voorgaande modellen. In feite zien de video’s er even goed uit als de foto’s van de Pixel 6 Pro. De smartphone ondersteunt 4k opnamen bij 60 beelden per seconde en biedt een groter dynamisch bereik.
Traditioneel zijn de Pixel smartphones sterk in de nachtstand. De Pixel 6 Pro is hier geen uitzondering. In sommige gevallen belicht de smartphone enkele seconden. Niettemin slagen de foto’s, dankzij slimme software, ook als ze met de hand gemaakt zijn. Het resultaat maakt indruk op ons. Ook omdat Google niet vertrouwt op onnatuurlijke overbelichting, maar in de nachtstand een uitstekende kleurweergave vindt. Als je een statief ter beschikking hebt of de smartphone ergens laat leunen, kun je nog betere resultaten bereiken. Google noemt dit astromode en inderdaad berekent de smartphone de beweging van de aarde en geeft hij perfect sterren en zelfs de Melkweg weer.
De Google Pixel biedt ook eenvoudige en slimme functies op het gebied van nabewerking. We waren onder de indruk van de magische gum. Hier suggereert Google beeldobjecten die door de software verwijderd kunnen worden. Maar beeldvlakken kunnen ook handmatig verwijderd worden. Dit werkt niet altijd zo betrouwbaar als een combinatie van Photoshop en een beeldbewerker dat zou kunnen. Niettemin zijn de resultaten indrukwekkend. Vooral omdat elke leek ze met een vingerbeweging kan activeren.
Software
Zoals in het begin beschreven, loopt niet alles in de Google Pixel 6 Pro soepel. Wij bleven gespaard voor de totale mislukking van de update, maar anderen hadden minder geluk en moesten in het ergste geval hun software versie downgraden. Alles zou beter moeten zijn met de januari 2022 update. We blijven op de hoogte en brengen verslag uit.
Weg van deze problemen heeft de Google Pixel 6 Pro met zijn Android 12 veel te bieden. Zoals voorheen behoren de Pixel telefoons tot de eersten die nieuwe grote updates ontvangen. Google belooft ook vijf jaar lang grote updates met nieuwe functies.
We vinden het uiterlijk van Android 12 met Material You geslaagd. Er zijn ook enkele nieuwe functies. Ten eerste is er anti-malware en anti-phishing detectie voor berichten in WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram. We vinden het echter jammer dat Pixel bezitters in de VS beduidend meer nieuwe functies in hun eigen taal krijgen dan wij Nederlands sprekende gebruikers. Zo is er app-onafhankelijke, simultane ondertiteling – maar alleen in het Engels. Ook kan de recorder nu direct transcriberen. Deze transcripties kunnen zelfs bewerkt worden, wat dan invloed heeft op het audiobestand. Mooi! – Maar alleen in het Engels. Andere functies, zoals Google Duplex, waarbij een AI per telefoon een reservering maakt in een restaurant, zijn (voorlopig) voor de Nederlandse markt geheel geschrapt.
Over het geheel genomen vinden we Android 12 een succes. We houden van de ontelbare kleine dingen die het dagelijks gebruik vergemakkelijken. Zo kan de Pixel 6 Pro zichzelf ‘s nachts dempen zodra een oplaadkabel wordt gedetecteerd. De Pixel reageert ook op het spraakcommando “Stop” zodra de wekker afgaat. Maar perfect is lang niet alles. Je hebt nu bijvoorbeeld nog een stap nodig om de Wi-Fi uit te schakelen.
Batterij
De Google Pixel 6 Pro heeft een grote batterij met 5000 mAh. Niettemin is de levensduur van de batterij niet altijd helemaal overtuigend. De smartphone haalde een tijd van 8 uur en 8 minuten in de PC Mark Work 3.0 Batterij Benchmark. We nemen aan dat het hoge-resolutie adaptieve 120 hertz beeldscherm een deel van de capaciteit wegzuigt. We zijn echter tevreden over de prestaties van de batterij in de loop van de dag. Alleen in extreme gevallen hield de batterij het niet tot de avond uit. We hadden ook het gevoel dat de smartphone in de loop van de weken steeds beter presteerde. We schrijven dit toe aan de nieuwe “intelligente batterij” functie.
De Pixel 6 Pro is gezapig als het om opladen gaat. Terwijl anderen bijna gutsen van de superlatieven, stelt Google zich tevreden met 30 watt. Immers, ongeveer de helft van de batterij wordt in 30 minuten opgeladen, waarna hij sterk vertraagt. Adaptief opladen gaat nog langzamer, maar het is zinvol omdat het de batterij spaart. Hier bereikt de batterijcapaciteit pas 100 procent als de wekker afgaat. Als je geen zin hebt om je smartphone in het stopcontact te steken, kun je hem op een Qi oplaadstation plaatsen (vergelijkingstest). Google vermeldt de maximale oplaadsnelheid als 21 watt – dat is tenminste snel voor inductief opladen.
Prijs
De Google Pixel 6 Pro met 128 GByte opslagruimte kost sinds zijn verschijning zo’n drie maanden geleden een constante 900 euro. We verwachten niet dat de prijs in de nabije toekomst veel zal veranderen. Alleen op Black Friday was hij voor één dag verkrijgbaar voor 756 euro. Wie de versie met 256 GB opslagruimte verkiest, betaalt meer dan 1000 euro.
Conclusie
De Google Pixel 6 Pro is een fantastische smartphone – als je niet een van degenen bent die met de december update een golf van bugs kreeg. Google wil dat veranderen met de januari update. We blijven op de hoogte en zullen de test dienovereenkomstig bijwerken. Tot die tijd raden we aan de update over te slaan of te wachten met de aanschaf.
De rest van de smartphone is op vlaggenschip niveau. Vakmanschap, beeldscherm en camera staan bovenaan – ook al zijn er betere, zij het duurdere, alternatieven in details. Alleen wat de batterij betreft is de Pixel 6 Pro alleen goed, niet erg goed. Als je op zoek bent naar uitstekende en deels goedkopere alternatieven, kijk dan eens naar onze beste lijst Top 10: de beste smartphones 2021 kosten minder dan 300 euro.