Gratis alternatieven voor WhatsApp – 5 aanbevelenswaardige apps
WhatsApp is wereldwijd de meest gebruikte messenger, maar veel gebruikers zijn ontevreden over de beveiliging en bescherming van hun gegevens. Het alternatief Telegram is bijzonder populair – hoewel deze messenger app nog slechter scoort op het gebied van beveiliging en gegevensbescherming. Lees het artikel om uit te vinden waarom dit zo is en waarom je Telegram nog steeds kunt gebruiken.
WhatsApp is wereldwijd een van de populairste apps – begin 2020 brak de messenger voor het eerst het record van twee miljard actieve gebruikers. Veel gebruikers vrezen echter voor hun gegevens en hun veiligheid, omdat WhatsApp al jaren deel uitmaakt van het Facebook-concern. Hoewel chats in de app standaard end-to-end versleuteld zijn, is dit voor velen niet genoeg.
Daarom zijn steeds meer gebruikers op zoek naar veilige en privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp. De naam Telegram komt vaak voor. De messenger wordt als veilig beschouwd en is razend populair – pas onlangs werd de kaap van 500 miljoen actieve gebruikers overschreden. Maar de boodschapper is eigenlijk helemaal niet veilig. CHIP legt de achtergrond uit en laat zien welk alternatief het beste is.
Telegram is een van de meest genoemde alternatieven voor WhatsApp en wordt beschouwd als veilig – dit is echter niet noodzakelijk waar. Ten eerste versleutelt Telegram chats niet standaard end-to-end, maar alleen als de gebruiker dit expliciet instelt en de zogenaamde geheime chats gebruikt. Gewone chats zijn nog steeds versleuteld, maar worden tijdelijk opgeslagen op Telegram-servers via de cloudfunctie en kunnen daar theoretisch worden ontsleuteld door de provider.
Telegram’s versleuteling van chats is ook gebaseerd op een eigen protocol, wat betekent dat externe beveiligingsonderzoekers deze niet kunnen bekijken. Hoewel er documentatie is die laat zien hoe het protocol werkt, is er geen publiek toegankelijke code. Het is daarom aan Telegram zelf om eventuele beveiligingsgaten te ontdekken en te dichten. WhatsApp maakt daarentegen al enige tijd gebruik van het open-source algoritme van Signal voor end-to-end encryptie van chats en media.
Bovendien wordt Telegram altijd aangeprezen als een open-source app – wat eigenlijk in het voordeel van de messenger zou spreken, omdat open-source apps kunnen worden onderzocht en geanalyseerd door externe deskundigen en bugs of beveiligingslekken sneller worden gevonden. Dit geldt echter alleen voor de cliënten. De servercode van Telegram is niet openbaar toegankelijk, dus je weet niet wat er op de servers van de provider gebeurt. Daar komt nog bij dat de locatie van de Telegram-servers niet bekend is, en dus ook niet bekend is welke wetten inzake gegevensbescherming daar gelden.
Wie Telegram echter niet gebruikt vanwege de veiligheid, maar vanwege de extra functies, is hier in goede handen. De messenger biedt niet alleen groepen met maximaal 250.000 leden en het delen van bestanden voor grote bestanden, maar ook een API en chatbots waarmee de functionaliteit verder kan worden uitgebreid. Bovendien zijn alle gebruikelijke chatfuncties aan boord. Tenslotte moet worden vermeld dat sinds het begin van de Corona-pandemie diverse rechtse groeperingen en Corona-ontkenners de boodschapper hebben gebruikt – waarschijnlijk onder meer vanwege de diverse extra functies.
Signal als een veilig alternatief voor WhatsApp
Signaal is ook bijzonder populair. Deze messenger is ook veilig – zo veilig dat zelfs Edward Snowden hem gebruikt.
- Deze messenger service maakt ook gebruik van veilige end-to-end encryptie.
- Ook de optie om berichten slechts korte tijd zichtbaar te maken bevalt ons. Het is mogelijk om bepaalde berichten gedurende enkele seconden of weken “geactiveerd” te laten, waarna ze automatisch worden gewist.
- Signal kan ook als desktop app worden gebruikt. In dit geval moet u de smartphone-app via QR-code aan de desktop-app koppelen.
- U kunt alle downloads hier vinden. Signal is beschikbaar voor Android, iOS en Windows, Linux en Mac gebruikers zullen vinden wat ze zoeken bij de ontwikkelaar.
Viber
Lang voor WhatsApp bood Viber (Android en iOS) een speciale functie: gratis telefoongesprekken. Intussen is dit ook mogelijk via WhatsApp – toch heeft Viber nog enkele opties die andere boodschappers niet bieden.
- Met de gratis messenger belt u andere Viber-gebruikers via het internet. Zo kunt u niet alleen gratis sms’jes en foto’s versturen en ontvangen, maar ook gratis internationale gesprekken voeren.
- U kunt Viber ook gebruiken om uw gesprekspartners op het vaste netwerk te bellen tegen een lagere kostprijs.
Een andere optie: het “Lokale Viber Nummer”. Ook kunt u tegen betaling een buitenlands telefoonnummer krijgen en dat dan gebruiken om in het buitenland gesprekken te ontvangen en te sms’en zonder extra kosten. U kunt de dienst op elk moment opzeggen. - Naast emoticons biedt het gratis alternatief voor WhatsApp ook stickers. U kunt uw locatie ook delen met andere gebruikers.
- Met Viber kun je ook groepschats tot 250 personen opzetten, speciale momenten vastleggen en versturen met video’s van 30 seconden en Viber-games spelen met vrienden.
Skype
Skype is als een van de oudste VoIP-diensten zeer bekend – en is al geruime tijd beschikbaar, niet alleen voor desktop, maar ook als mobiele app voor Android en iOS. Als u een Microsoft-account hebt, kunt u zich ook via die account aanmelden bij Skype.
- Skype maakt gratis spraak- en videotelefonie via het internet mogelijk.
- De functies die u op de desktop gebruikt, zijn ook beschikbaar op de mobiel: u kunt tekst- of videoberichten, foto’s en bestanden verzenden.
- Groepschats en zelfs videoconferenties met meerdere personen zijn mogelijk op de smartphone.
- Met de Skype-vertaler worden telefoongesprekken in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans en Chinees in real time vertaald.
Gebruik sociale media apps als boodschappers
Naast messenger diensten, kunt u ook gebruik maken van een aantal social media apps om te communiceren met vrienden en familie. Deze apps bieden onder andere de mogelijkheid om privéberichten te sturen Direct Messages:
- Instagram (je kunt ook privéberichten sturen vanaf je desktop).
- Twitter (inclusief groepschats)
- Snapchat (inclusief groepschats)
Wees voorzichtig met de keuze van je boodschapper
Telegram is een van de beste voorbeelden van het feit dat veel van wat mensen zichzelf wijsmaken, vaak niet helemaal waar is. De messenger wordt bijna overal aangeprezen als een veilig WhatsApp-alternatief – maar bij nader inzien is dat alleen waar als gebruikers zelf maatregelen nemen. Een alternatief zoals het gratis Signal of de Zwitserse messenger Threema is hier veel gebruiksvriendelijker.
Toch is het niet verwonderlijk dat veel gebruikers de voorkeur geven aan Telegram, omdat de app barst van de handige functies. Als u echter alleen om privacyredenen van WhatsApp afstapt, is Telegram geen goed alternatief.