Voordelen- Smalle schermrand
- Goede camera voor de prijs
- Batterij opgeladen in 45 minuten
Nadelen- zwakke prestatie
- geen 5G
- geen bescherming tegen water
De Honor 50 Lite is het goedkopere alternatief voor de nieuwe Honor 50. Hij belooft snelle oplaadtijden dankzij een 66-watt voeding. Maar hoe doet hij het tegenover de concurrentie? Met de Honor 50 (review) lanceerde de Chinese firma zijn eerste smartphone sinds Huawei onafhankelijk werd. Honor volgt nu op met de goedkope uitloper Honor 50 Lite. De smartphone uit de middenklasse biedt ook alle Google diensten, wat een voordeel is ten opzichte van Huawei toestellen. We namen de nieuwe telefoon onder de loep en tonen zijn sterke en zwakke punten en waarin hij verschilt van de Honor 50.
Ontwerp
Visueel heeft de Lite versie weinig gemeen met de Honor 50. De “Lite” verwijst hier naar de hardware apparatuur. Vergeleken met het “gewone” 50 model is hij met 192 gram een goede 15 gram zwaarder en, met afmetingen van 162 x 75 x 8,5 millimeter, iets groter en dikker, waardoor hij over het geheel een lomper indruk maakt. Daarmee is hij ongeveer even groot als een Samsung Galaxy A52 (review). Het beeldscherm is niet gebogen, maar plat en iets groter met een diagonaal van 6.67 inch. Over het geheel genomen ziet de Honor 50 Lite er iets minder speels uit. Het ontwerp laat echter een harmonieuze indruk achter. De achterkant is licht gebogen en dient als tegenwicht voor het platte oppervlak van het scherm. De behuizing is van kunststof, maar de chique afwerking geeft hem een uiterst hoogwaardige uitstraling. Het enige nadeel is dat de achterkant erg gevoelig is voor vingerafdrukken, zoals het geval is bij de meeste smartphones met een glanzende afwerking. We hielden van het eenvoudige en centraal geplaatste camera-element met vier lenzen. Deze steekt slechts minimaal uit, wat betekent dat de smartphone niet wiebelt als hij op de rug ligt. Het vakmanschap is onberispelijk. Hiaten zijn slechts minimaal waarneembaar, en de volumewip biedt ook een stevig drukpunt. Anders dan bij de Honor 50 zit de vingerafdruksensor in de aan/uit-toets. Een oplossing die ons beter bevalt dan de in het scherm geïntegreerde variant. Dit komt omdat het gemakkelijker is te voelen zonder te kijken. De inkeping met de frontcamera en flitser aan de linker bovenrand neemt echter naar onze smaak wat meer schermruimte in beslag. Honor levert een beschermend siliconen hoesje bij de telefoon. Helaas heeft de Honor 50 Lite geen IP certificering tegen water of stof.
Weergave
Het 6,67-inch scherm is een LC beeldscherm met een IPS paneel. Jammer, het OLED beeldscherm van de “grote” broer was overtuigend. Toch biedt het beeldscherm een goede beeldkwaliteit met levendige kleuren en uitgesproken contrasten. De resolutie van 2376 x 1080 pixels zorgt voor meer dan voldoende beeldscherpte. De randen van het scherm zijn ook erg klein, wat leidt tot een bijna randloze ervaring. De verzadiging zou echter wat geprononceerder mogen lijken, wat soms wat dof overkomt. De stabiliteit van de kijkhoek is goed voor een IPS paneel. De verversingssnelheid van 60 hertz is slechts standaardtarief. In deze prijsklasse zijn er al veel smartphones met 90 of zelfs 120 hertz, zoals de Motorola Moto G60s (bespreking) voor 230 euro. De maximale helderheid van het scherm is aanvaardbaar en bedraagt 470 cd/m² in manuele stand. In zonlicht stijgt dit tot bijna 600 cd/m². Dit betekent dat het scherm ook buiten goed afleesbaar is, tenzij de zon er direct op schijnt.
Camera
Net als bij de Honor 50 (review) gebruikt de Lite versie een quad camera: De hoofdlens heeft een resolutie van 64 megapixels en een diafragma van f/1.9. Bovendien is er een ultragroothoeklens met 8 megapixels en een 2-megapixel lens voor macro-opnamen en scherptediepte. De frontcamera voor selfies heeft 16 megapixels. Over het geheel genomen maakt de Honor 50 Lite meer dan behoorlijke foto’s voor een smartphone in deze prijsklasse. De foto’s zouden een tikkeltje helderder kunnen zijn en meer scherpte bieden, en er is ook een lichte blauwzweem op de hoofdlens. Zoals verwacht biedt de ultra-groothoeklens iets minder beelddetail bij 8 megapixels. Verrassend genoeg zijn de met dit objectief gemaakte opnamen veel helderder en wijken ze qua kleur sterk af van het hoofdobjectief. Anderzijds is er geen vervorming aan de randen, wat vaker voorkomt bij ultra-groothoek lenzen. Op een afstand van iets minder dan 4 centimeter levert het macro-objectief verrassend goede beelden voor het geringe aantal megapixels. De nachtstand is ook heel effectief, en geeft zelfs in intense duisternis, zoals in een kelderruimte, voldoende licht – ten koste van beeldruis. Bovendien is er een Pro mode met uitgebreide instelmogelijkheden, HDR, een panoramafunctie en een time-lapse. De keuze van het beeldformaat is beperkt. Standaard gebruiken foto’s het 4:3 formaat. Als alternatief zijn alleen vierkante opnamen en foto’s in schermvullende 20:9 stand mogelijk. Beelden in het 16:9 formaat werken niet. Dit werkt alleen voor video-opnamen. De selfie camera maakt goede foto’s. In de portretstand lijkt het schoonheidseffect iets te kunstmatig, maar het bokeh is goed. Video-opnamen zijn alleen mogelijk met een maximum van 1080p bij 30 fps. Ze lijken kleurgetrouw, maar door het ontbreken van beeldstabilisatie hebben ze de neiging te trillen als de telefoon niet stil gehouden wordt.
Kenmerken
De Honor 50 Lite wordt aangedreven door een Qualcomm SM6115 Snapdragon 662. De Soc (System on a Chip) behoort tot het lagere middensegment en levert niet bepaald hoogvliegende prestaties. We haalden ongeveer 6040 punten met de Honor 50 Lite in de PCmark benchmark test. Dit plaatst de telefoon in het onderste derde van onze tests wat prestaties betreft. Hij ligt achter op de Nokia X20 (review) of de veel goedkopere Vivo Y70 (review) wat prestaties betreft. Dat sterke prestaties niet duur hoeven te zijn bewijst de Realme GT Master Edition (review) voor 230 euro met 9600 punten op indrukwekkende wijze. De prestaties zijn voldoende voor dagelijks gebruik. De telefoon loopt redelijk soepel en zonder merkbare schokken. Spellen als Asphalt 9 draaien ook – maar alleen met gemiddelde grafische details. Deze prestaties zijn echter niet meer van deze tijd voor een toestel van rond de 300 euro in 2021. De geheugenconfiguratie is iets beter: 6 GB RAM en 128 GB intern geheugen zijn acceptabel voor de prijs. Het is echter niet mogelijk het geheugen uit te breiden via een micro SD kaart. De Honor 50 Lite ondersteunt geen 5G. Bij gebrek aan een behoorlijk mobiel netwerk in Duitsland is dat op het ogenblik niet zo ernstig – maar de indruk blijft dat het niet toekomstbestendig is. Van de beste smartphones tot 300 euro (beste van de lijst) ondersteunen de meeste toestellen al 5G. WLAN is mogelijk tot maximaal Wifi-5, en de telefoon biedt ook dual-SIM, NFC en Bluetooth 5.0. De vingerafdruksensor bevindt zich in de aan/uit-toets en doet betrouwbaar zijn werk. De Type-C sleuf ondersteunt alleen de tragere USB 2.0 standaard, wat niet ongewoon is voor smartphones in deze prijsklasse. Gelukkig is er ook een klassieke jack aansluiting voor 3.5 millimeter aan boord. Veel mobiele telefoons doen het zonder. Het besturingssysteem is Android 11 met zijn eigen Magic UI 4.2 gebruikersinterface, inclusief alle Google diensten. Dit doet het bijvoorbeeld zonder de app drawer. Wie al eens een Honor mobiele telefoon gebruikt heeft, zal er meteen zijn weg in vinden. De beveiligingspatch dateert van oktober en is dus niet meer helemaal up to date.
Batterij
De batterijcapaciteit van 4300 mAh is niet uitmuntend, maar hij komt overeen met het volume van het duurdere 50 model. In PCmark’s batterij-test krijgen we een gesimuleerde looptijd van 10,5 uur voordat de batterij een niveau van minder dan 20 procent bereikt. Dat is een goede 1,5 uur langer dan de duurdere Honor 50 (bespreking), maar niet echt een uitstekende waarde. Bij matig gebruik zou de batterij ongeveer 2 dagen moeten meegaan. Andere smartphones in deze prijsklasse slagen erin langer te werken dankzij grotere batterijen. De Realme 8 5G (review) voor net geen 200 euro gaat in de test een goede 2 uur langer mee. De 66-watt voeding is echt indrukwekkend – dat is evenveel vermogen als het equivalent van een 14-inch laptop van Asus. Hiermee is de Honor 50 Lite in iets minder dan 45 minuten volledig opgeladen. Dat kun je met een gerust hart snelladen noemen. Draadloos opladen via inductie met Qi is echter niet mogelijk.
Prijs
De RRP voor de Honor 50 Lite is 300 euro. De laagste straatprijs die we konden vinden is 290 euro. In Duitsland is de telefoon verkrijgbaar in zwart of blauw met 128 GB geheugen en 6 GB RAM.
Conclusie
De Honor 50 Lite ziet er goed uit en biedt een groot beeldscherm met zeer smalle randen, en een degelijke camera voor de prijsklasse. Een van de grootste pluspunten is misschien wel de korte oplaadtijd. De 66-watt voeding laadt de smartphone in 45 minuten op. De CPU prestaties zijn minder overtuigend; 5G is niet beschikbaar.
De smartphone moet vooral interessant zijn voor nostalgici die blij zijn met de terugkeer van Google diensten bij Honor en niet meer dan 300 euro willen uitgeven voor een smartphone. Voor de rest biedt de telefoon te weinig unieke verkoopargumenten; noch de prestaties, noch het beeldscherm, noch de levensduur van de batterij springen er bijzonder uit in het grote aanbod van smartphones tot 300 euro (beste van de lijst). Er zijn genoeg alternatieven. De Motorola Moto G60s (review) voor 230 euro biedt bijvoorbeeld een beeldscherm met 120 hertz en betere prestaties. Kopers vinden in de
Realme GT Master Edition (review) prestaties van de hoogste klasse. De Xiaomi Poco F3 (review) met OLED scherm, 5G en 120 hertz biedt een bijna onverslaanbaar uitrustingspakket.