Honor 50 in test: Chic, snel en eindelijk weer met Google.
Voordelen
- Geweldig OLED beeldscherm
- sterke CPU prestaties
- chique en slank ontwerp
Nadelen
- matige levensduur van de batterij
- Ultra-groothoek camera met zwakke punten
- glad omhulsel
De Honor 50 is de eerste smartphone van de Chinees sinds de afsplitsing van Huawei. Google diensten, apps en Play Store zijn terug. Onze test laat zien hoe goed de smartphone uit het middensegment is.
Eer is terug. De voormalige Huawei dochter presenteert de Honor 50, een smartphone in het hogere middensegment. Ondanks zijn onafhankelijkheid vertoont hij een opvallende gelijkenis met de Huawei Nova 9. Een variant met het epitheton Lite vervolledigt de nieuwe reeks. Goed nieuws: kopers kunnen zich verheugen op de terugkeer van Google apps met de nieuwe Honor smartphone. Omdat Honor niet langer deel uitmaakt van Huawei, heeft het verbod in de VS geen invloed meer op het bedrijf. De nieuwe eigenaar van de fabrikant is Shenzhen Zhixin New Information Technology.
Als het op technische gegevens aankomt, lijkt Honor de jackpot te hebben getroffen. In onze test laten we zien wat de nieuwe middenklasse smartphone echt kan en of hij de moeite van het kopen waard is.
Ontwerp
De Honor 50 maakt op het eerste gezicht een heel elegante en chique indruk. Het opvallendste kenmerk is het gebogen beeldscherm met afgeronde zijkanten. Terwijl de fabrikanten van veel smartphones van dit jaar maximaal 2.5D gebruiken – d.w.z. randen die aan de buitenste rand slechts licht gebogen zijn – is de kromming hier meer uitgesproken. Dit geeft de indruk dat het OLED scherm aan de zijkanten eigenlijk geen rand heeft. De grote visuele gelijkenis met Huawei’s Nova 9 is opvallend. Beide telefoons zijn in elk detail bijna identiek, of het nu gaat om de afmetingen, het gebogen beeldscherm of de vormgeving van de camera.
De camera op de achterkant is ook opvallend en in het oog springend. De vier lenzen, inclusief LED flitser, zijn elk ondergebracht in twee ronde verhogingen. De hoofdlens vult een ervan helemaal, de andere lenzen en de LED flitser zitten in de tweede cirkel eronder. Volgens Honor is dit een eerbetoon aan het uiterlijk van vroegere smartphones met twee lenzen. Gelukkig steekt de camera niet te veel uit, zodat hij de haptiek niet hindert. Een licht kantelen van de telefoon als hij op de rug ligt kan echter niet vermeden worden.
Het vakmanschap is onberispelijk. Er zijn geen merkbare kieren, en het drukpunt van de aan/uit-toets en de volumetoetsen is stevig en solide. De vingerafdruksensor is in het beeldscherm geïntegreerd. De achterkant van de telefoon is echter alleen van kunststof – hier zou glas of aluminium de chique visuele indruk ook haptisch hebben onderbouwd. Het frame is tenminste van metaal. Dankzij de “Midnight Black” afwerking van ons testtoestel – die je je kunt voorstellen als “pianolak” – straalt de buitenkant niettemin een edel en waardevol karakter uit. Het nadeel van het hoogglanzende uiterlijk: de achterkant is gevoelig voor vingerafdrukken.
De afmetingen zijn 160 x 73 x 7,8 millimeter. Daarmee is de Honor 50 even dun als de Apple iPhone 13 en een van de middelgrote vertegenwoordigers in zijn soort. De betrekkelijk dunne behuizing en het lage gewicht van 175 gram versterken de filigrane indruk van de mobiele telefoon. Qua afmetingen is deze grotendeels gelijk aan de Realme 8 Pro (review) en is hij iets kleiner dan de Xiaomi Redmi Note 10 5G (review).
De smartphone ziet er echter fragiel uit met zijn gebogen beeldscherm en dunne vorm. Bovendien is de achterkant erg glad, wat ongelukken voorprogrammeert. We raden zeker aan de beschermhoes te gebruiken die bij de telefoon wordt geleverd. De telefoon is nauwelijks beschermd tegen vloeistoffen; hij heeft geen IP certificering.
Weergave
Honor heeft goed werk geleverd met het scherm. Het sterk gebogen OLED beeldscherm heeft een diagonaal van 6,57 inch met een resolutie van 2340 x 1080 pixels. Daardoor is hij meer dan voldoende scherp. De beeldverhouding van 20:9 is erg langgerekt. De hoge verversingssnelheid van 120 hertz zorgt voor vloeiende weergave in games, video’s of bij het vegen door menu’s. De bemonsteringsfrequentie is 300 hertz.
Door de kromming aan de zijkanten geeft het scherm van de Honor 50 de indruk van een bijna randloos scherm. Maar ook dit is even wennen, want delen van het beeld zijn licht vervormd op het gebogen oppervlak. Afgezien daarvan zorgt de OLED technologie voor een uitstekende beeldkwaliteit, die de meeste vertegenwoordigers met LCD achter zich laat. Dit is duidelijk te zien in de uitgesproken verzadiging en sterke contrasten met uitstekende zwartniveaus. De kleuren zijn levendig maar natuurlijk. De stabiliteit van de kijkhoek is uitstekend vanuit alle kijkhoeken, en details op het OLED scherm zijn duidelijk zichtbaar, zelfs als je het schuin houdt.
Bovendien is het OLED scherm helder. We bereikten bijna 500 cd/m² in de manuele stand, en in heldere omstandigheden zweept de automaat deze waarde op tot ruim 680 cd/m². Dankzij de hoge helderheid blijft het scherm goed leesbaar in de zon – zelfs het afspelen van videoclips is leuk. Het enige wat enigszins hinderlijk is, is de weerkaatsing van het scherm als de zon er direct op schijnt – een probleem waar alle smartphones last van hebben.
Camera
De Honor 50 heeft een quad camera en nog een lens voor selfies aan de voorkant. De hoofdcamera biedt 108 megapixels met f/1.9 diafragma. Bovendien zit er een ultra-groothoeklens met 8 megapixels, en een macrolens en een lens voor scherptediepte met elk 2 megapixels in de behuizing.
De hoofdcamera gebruikt pixel binning om negen pixels tot één te combineren, zodat de foto’s overeenkomen met de grootte van een 12-megapixel camera. Bij daglicht maakt hij behoorlijke foto’s, maar de beelddetails zouden uitgebreider kunnen zijn. De verzadiging en contrasten zijn echter uitgesproken, en de kleuren lijken sterk en levendig. Je ziet dat dit een toestel uit de middenklasse is. Hij haalt niet helemaal de fotokwaliteit van een OnePlus 9 (bespreking) of Xiaomi Mi 11 (bespreking). In het donker neemt de diepte van het detail snel af. De extra nachtstand maakt opnamen met succes helderder, maar dan is er veel beeldruis.
De ultra-groothoek camera stelde ons teleur. De lagere megapixels zijn merkbaar in de lens. De foto’s zien er wazig uit en missen details. Bovendien wijkt de weergave van de kleuren sterk af van die van de hoofdcamera en ziet er dus onnatuurlijk uit. De macrolens is een leuke gimmick die waarschijnlijk zelden gebruikt wordt. Ondanks de lage resolutie kun je er handelbare close-ups mee maken, maar je moet niet te dicht bij het voorwerp komen, anders verschijnt de foto onscherp. De vierde lens wordt gebruikt om scherptediepte te creëren. Hij doet betrouwbaar werk en maakt artistieke opnamen met opzettelijke onscherpte in de achtergrond.
De keuze van het beeldformaat is echter beperkt. Standaard fotografeert de telefoon in 4:3, daarnaast zijn alleen vierkante opnamen en foto’s in de volledig-scherm stand van 20:9 mogelijk. Foto’s in ons voorkeursformaat 16:9 zijn niet mogelijk.
De selfie camera maakt een sterke indruk. Het zit ingebed in het midden van de inkeping met ponsgaatje aan de bovenrand van het scherm. De beelden zijn scherp en lijken levensecht met een uitgesproken verzadiging en kleurgetrouwheid. Een portretstand creëert naar keuze een bokeh effect voor de achtergrond of “verfraait” het gezicht van de hoofdpersoon via zachte focus in verschillende vrij te kiezen niveaus.
De hoofdcamera maakt video’s met een maximale resolutie van 4K bij 30 beelden per seconde (fps); 60 fps is ook mogelijk bij een lagere resolutie van 1080p. Deze stand is aan te bevelen als je tijdens het filmen veel beweegt. De beeldkwaliteit van de video’s is goed en de kleuren zien er natuurlijk uit. Hetzelfde geldt voor de frontcamera, die ook meer dan behoorlijke video-opnamen oplevert. De elektronische beeldstabilisator doet zijn werk goed. Daardoor zien de videoclips er zelden wazig uit, of maar een beetje – tenzij je de smartphone wild hanteert.
Honor wil speciaal vloggers aanspreken met de speciale “Multivideos” modus. Met deze optie is het mogelijk tegelijk te filmen met de voor- en achtercamera. Hetzij door de opname gelijkmatig te splitsen, hetzij door de selfie camera in een klein venster binnen de hoofdopname te laten verschijnen. Het is ook mogelijk tegelijk te filmen met de hoofdcamera en de ultra-groothoeklens.
De software helpt de beginnende vlogger: onder “Stories” in de camera-app vinden gebruikers voorgeprogrammeerde sjablonen voor videoclips. Deze schakelen dan na een bepaalde tijd automatisch tussen verschillende opnamemogelijkheden (gelijktijdige opnamen voor en achter, slow motion, macro-opnamen, groothoek en hoofdcamera).
Kenmerken
Wat de processor betreft, voorziet de Qualcomm Snapdragon 778G de Honor 50 van ruim voldoende kracht. De octa-core CPU steunt op vier kernen met elk ARM Cortex-A78 en Cortex-A55. Een Adreno 642L ondersteunt het systeem bij het renderen van graphics. Ook 5G is aan boord in de system-on-a-chip (SoC).
Onze benchmark tests bewijzen de sterke prestaties. In PCmark’s Work 3.0 behaalt het toestel gemiddelde scores van rond de 12.000 punten. Dit plaatst de chip in de topgroep van de hogere middenklasse. Met deze prestaties zit hij net achter de Xiaomi Mi 11 (review) en Motorola Edge 20 (review) en op gelijke hoogte met de Sony Xperia 5 III (review) of Xiaomi Poco X3 Pro (review).
De prestaties in 3D graphics zijn behoorlijk. Hij scoorde ongeveer 2500 punten in de benchmark test “Wildlife” van 3Dmark. De meeste middenklasse smartphones scoren hier rond de 1200 punten. Toestellen met Snapdragon 888 zijn hier superieur en halen tussen de 4000 en 5000 punten. Dit is echter voldoende voor een spel als Asphalt 9 met hoge details en een vloeiende weergave. In het dagelijks gebruik loopt de smartphone toch soepel en snel. We merkten geen stotteringen op.
De goedkopere versie heeft 6 GB RAM en 128 GB interne opslagruimte. De topversie die we testten gebruikt 8 GB RAM met een royale 256 GB. Deze zijn echter ook aan te bevelen, want er is geen voorziening voor uitbreiding via micro SD kaart. In ieder geval is het gebruik van een dubbele SIM mogelijk.
De mobiele telefoon is ook geschikt voor 5G. Voor WLAN verbindingen ondersteunt hij al Wi-Fi 6. Bluetooth is bij de tijd met versie 5.2, inclusief aptX HD. NFC is ook aan boord. Een klein druppeltje bitterheid blijft achter: De USB-C poort ondersteunt alleen de tragere en eigenlijk verouderde USB 2.0 standaard. Wie via een kabel grote hoeveelheden tussen mobiele telefoon en laptop kopieert, zal hier geduld moeten hebben.
De vingerafdruksensor bevindt zich in het onderste deel van het scherm en reageert betrouwbaar. Als je lichtjes op het scherm tikt, wordt het gebied rond de vingerafdruksensor visueel gemarkeerd. Dit helpt om met de duim of wijsvinger de juiste plek te vinden.
Het besturingssysteem is Android 11, en de Magic UI gebruikersinterface biedt de indeling die we aanvankelijk van Honor en Huawei gewend waren, zoals het ontbreken van een app-lade. Anders dan bij Huawei smartphones zijn alle Google diensten, inclusief de Playstore, beschikbaar. Omdat het bedrijf niet langer tot Huawei behoort, heeft het geen last meer van het Amerikaanse verbod. Er zijn echter al geruchten dat de VS Honor opnieuw willen herzien. Een vroege update zou echter aan te raden zijn voor de Magic UI, want de Android beveiligingspatch dateert nog van september. We hopen ook op een upgrade naar Android 12 binnenkort.
Batterij
De dunne en lichte behuizing van de Honor 50 heeft een klein nadeel: hij herbergt een batterij met een capaciteit van slechts 4300mAh. Voor veel middenklasse telefoons is 5000 mAh de standaard geworden. De lagere capaciteit is merkbaar in de telefoon.
In de batterijtest van PCmark bereikte het toestel na iets meer dan 9 uur een batterijniveau van minder dan 20 procent. Dit is ongeveer hetzelfde als de Oppo Find X3 Neo (review) en is slechts in het onderste derde in vergelijking met andere toestellen in onze tests. De Samsung Galaxy A52 (review) hield het in vergelijking ruim 13 uur vol – maar dan op 90 hertz. We kozen voor de test een helderheid van 200 cd/m² in dynamische modus – de telefoon kiest automatisch 120 of 60 hertz, afhankelijk van het scenario. Als je de levensduur van de batterij wilt verlengen, kun je de weergave handmatig op 60 hertz instellen. Het beeld lijkt dan echter minder vloeiend.
Anderzijds is het snelladen van de Honor 50 zeer aangenaam. De voeding heeft een indrukwekkende 66 watt en pompt het toestel in minder dan een uur vol met energie. Het geheel werkt echter niet draadloos.
Prijs
De fabrikant heeft een RRP aangekondigd van 499 euro voor het 6/128 GB model en 599 euro voor het 8/256 GB model.
Er zijn in totaal vier nogal in het oog springende kleurenschema’s om uit te kiezen. “Midnight Black” komt overeen met een glanzend zwart als pianolak. Emerald Green” is een metallic mintgroene afwerking. “Frost Crystal” gebruikt kleine glinsterende steentjes op een zilveren oppervlak. In het geval van “Honor Code” sieren de afzonderlijke letters van de merknaam de achterkant over een kleurverloop tussen violet, zilver en blauw.
Conclusie
De Honor 50 is uiterst chic, dun en aangenaam licht. Het gebogen OLED scherm met 120 hertz overtuigt over de hele lijn. Bovendien loopt de telefoon verrassend snel en stabiel.
De camera maakt goede foto’s bij daglicht met de hoofdlens en biedt spannende mogelijkheden voor videoclips. Maar vooral de ultra-groothoek camera valt tegen. In plaats van een macro-objectief zou een telelens mooier geweest zijn. De prijs lijkt momenteel iets te hoog voor wat het biedt. Bovendien is de batterij op de borst zwak. Daardoor moet de smartphone meestal aan het eind van de dag op het lichtnet worden aangesloten – waar hij in minder dan een uur weer kan worden opgeladen.
De grotere Motorola Edge 20 (review) biedt vergelijkbare technische mogelijkheden voor een lagere prijs. De Xiaomi Poco X3 (review) biedt een beter prijs-prestatie pakket. De Samsung Galaxy A52 (review) heeft ook een veel langere batterijduur. We tonen meer alternatieven in onze lijst met beste smartphones tot 300 euro.