Koopadvies: Wat moeten mobiele telefoons voor senioren kunnen?
Grote toetsen, logische gebruikersbegeleiding, contrastrijk scherm en hoog volume: We laten zien naar welke eigenschappen je moet zoeken in mobiele telefoons voor ouderen.
Op oudere leeftijd gaan gezichtsvermogen en gehoor achteruit. Ook de fijne motoriek en de kracht zijn niet meer wat ze geweest zijn; en zelfs het technisch inzicht, of tenminste het geduld om met vernieuwingen om te gaan, neemt af. De moderne smartphones bieden scherpe maar steeds kleinere weergaven van de inhoud, plus een bijna onbeperkte vloed aan functies – dit kan een echte uitdaging worden.
Dit is precies het soort situatie waarvoor mobiele telefoons voor senioren, ook bekend als toestellen voor bestagers of zilversurfers, een goede keuze zijn. We geven tips over waar je op moet letten bij het kopen.
Noodzaak
Eerst en vooral moeten toekomstige kopers bedenken wat ze echt willen. Lang niet elke oudere wil automatisch een typische mobiele telefoon voor senioren – zij het uit miskende ijdelheid of gewoon omdat een echte smartphone nog altijd meer voordelen dan nadelen biedt bij het gebruik van een bril of gehoorapparaat; vooral omdat veel toestellen ook met bedieningshulpmiddelen, een virtueel vergrootglas of een groot scherm met tekst en symbolen geactiveerd kunnen worden.
Bovendien is niet elke mobiele telefoon voor senioren even geschikt voor elke gebruiker, omdat de fabrikanten soms verschillende zwaartepunten hebben, bijvoorbeeld op ondersteuning van het gehoor of het gezichtsvermogen. Daarom moet met de toekomstige gebruiker besproken worden of hij of zij überhaupt zo’n gespecialiseerd toestel wil en, zo ja, wat voor hem of haar bijzonder belangrijk is.
Operatie
De fabrikanten van mobiele telefoons voor senioren wijzen er vaak op dat ze bijzonder gemakkelijk in het gebruik zijn. Dit is zinvol om de gewenste functies zonder moeite te vinden, maar tegelijk wijst het meestal op een sterk beperkt scala van functies. Het is niet zonder reden dat veel mobiele telefoons voor senioren nog steeds feature phones zijn en geen echte smartphones met toegang tot App Store & Co. Veel van de mobiele telefoons voor senioren hebben niet eens een camera, om nog maar te zwijgen van messenger apps als Whatsapp & Co. Evenmin kun je met veel apparaten op het internet.
Weinig functies kunnen de bediening natuurlijk veel gemakkelijker maken, maar een smartphone met zijn aanraakscherm en zijn, naar onze mening, logischere bediening biedt ook voordelen. Tenminste een paar featurephone modellen bieden de mogelijkheid de lettergrootte aan te passen, wat handig is als je visueel gehandicapt bent. Ook op slechts enkele modellen is de zogenaamde ICE (In Case of Emergency) functie te vinden, die de eerste hulpverleners in één oogopslag de medische basisgegevens en belangrijke contacten van de gebruiker toont. Dit werkt echter alleen als er geen sleutelslot of andere beveiliging is ingesteld. Zaklamp- en handenvrije functies zijn daarentegen heel gewoon.
Toetsenbord
De meeste toestellen voor senioren hebben grote toetsen voor een nauwkeurigere bediening. Indien mogelijk moeten deze toetsen gemakkelijk vast te pakken zijn en verlicht zijn om ook bij slecht licht een betrouwbare bediening mogelijk te maken. Sommige toestellen bieden ook stembegeleiding, die bijvoorbeeld de zojuist ingedrukte toetsen akoestisch bevestigt door ze hardop voor te lezen. Bovendien zijn er snelkiestoetsen waarop belangrijke contacten zoals kinderen of kleinkinderen kunnen worden opgeslagen. De gebruiker hoeft dan alleen maar te klikken om de opgeslagen personen direct op te roepen. Zoals al eerder gezegd, vinden we een aanraakscherm logischer qua bediening, omdat je daarmee direct kunt klikken op wat je ziet. De bediening via mechanische toetsen vereist bovendien het begrip van de besturing van een cursor via elders geplaatste toetsen, wat vooral voor technisch ongeschoolden tot begripsproblemen kan leiden.
Noodsleutel
Naast speciale sleutels, zoals DeepL toegang tot contacten, hebben de meeste mobiele telefoons voor senioren een zogenaamde noodsleutel. Bij gebruik, wat meestal gebeurt door lang of herhaaldelijk op de knop te drukken, wordt contact gemaakt met voorgedefinieerde contacten via SMS en direct bellen als de gebruiker onmiddellijk hulp nodig heeft. De meeste toestellen voor senioren schakelen automatisch over op de handenvrije stand via de luidspreker wanneer een oproep wordt aangenomen; sommige zenden ook akoestische waarschuwingssignalen naar de omgeving om aan te geven dat de gebruiker hulp nodig heeft. Een GPS plaatsbepalingsfunctie is alleen beschikbaar op duurdere toestellen.
Weergave
Beeldschermen van mobiele telefoons voor senioren moeten voldoende groot en contrastrijk zijn, zodat oudere gebruikers ze goed en zo mogelijk zonder hulpmiddelen kunnen lezen. Behalve de meer logische bediening zijn aanraakschermen hier ook voordelig vanwege hun afmetingen, want er is geen ruimte nodig voor knoppen onder het scherm. Bij grote druk is de resolutie van de panelen van secundair belang, want het gezichtsvermogen gaat op oudere leeftijd toch achteruit.
Ontwerp
Een mobiele telefoon voor senioren moet licht zijn, voldoende groot en robuust. Daarom worden overeenkomstige toestellen vaak ontworpen als featurephones. Een klein beeldscherm is meestal beter bestand tegen een val dan een groot aanraakscherm. Bovendien verbruiken featurephones meestal minder stroom en hebben dus kleinere batterijen nodig, waardoor het gewicht laag blijft. Sommige toestellen zijn ontworpen als opvouwbare telefoons. Wat voordelig is in termen van beeldschermgrootte kan nadelig zijn in termen van hanteerbaarheid, bijvoorbeeld als de toekomstige gebruiker maar een beperkte fijne motoriek heeft. In dit geval kan zelfs een eenvoudige handeling als het openen van de telefoon een probleem worden; dit moet overwogen worden vóór de aankoop, bijvoorbeeld bij gewrichtsziekten als reuma. In het algemeen moet een hulpmiddel voor senioren voldoende gemakkelijk in de hand liggen, zodat het niet te snel uit de hand glijdt.
Desktop oplaadstation
Sommige mobiele telefoons voor senioren worden geleverd met een tafeloplaadstation. Dit biedt verschillende voordelen. Er is geen gedoe met het inpluggen van oplaadkabels, en de mobiele telefoon ligt altijd op een vaste plaats binnen je eigen vier muren en hoeft niet eerst gezocht te worden. Bovendien tonen sommige mobiele telefoons in het laadstation permanent de tijd en gemiste oproepen of berichten.
Geschiktheid voor hoortoestellen
Soms kunnen analoge hoortoestellen hinderlijke feedback veroorzaken bij gebruik met mobiele telefoons. De zogenaamde HAC compatibiliteit (Hearing Aid Compatibility) geeft de geschiktheid aan voor gebruikers van gehoorapparaten in de niveaus M3/M4 en T3/T4. Zowel het hogere getal als de T-waardering beloven een betere compatibiliteit, dus de beste waardering is HAC T4. Dit probleem doet zich niet voor bij digitale hoortoestellen. Sommige hoortoestellen kunnen ook via Bluetooth rechtstreeks met de smartphone verbonden worden.
Voor ons productenoverzicht hebben we ons uitsluitend beperkt tot featurephones uit 2018 die een noodoproepfunctie hebben, compatibel zijn met gehoorapparaten, grote toetsen hebben en een desktop oplaadstation. Kenmerken als koppeling met een bloedglucose- of bloeddrukmeter worden hier meestal tevergeefs gezocht.
Doro 1370
Onze lijst begint met de Doro 1370, die iets meer dan 30 euro kost en in staafformaat geleverd wordt. Het beeldscherm meet 2.4 inches, het piepkleine interne geheugen kan via micro SD met maximaal 32 GB uitgebreid worden. Het toestel heeft geen internettoegang, en er is een 3-megapixel camera voor foto’s. DeepL De toegang gaat via het numerieke toetsenbord, er zijn geen speciale toetsen. De noodoproeptoets op de achterkant van de telefoon kan automatisch tekstberichten en oproepen sturen naar maximaal drie noodcontacten. Voor een betere oriëntatie in het donker is er een zaklampfunctie. De Doro mobiele telefoon heeft een ICE functie en is geschikt voor hoortoestellen volgens HAC T3/M4. Een tafelladerfunctie is bij de levering inbegrepen.
Olympia Janus
De Olympia Janus is een opvouwbare mobiele telefoon voor ongeveer 40 euro. Hij heeft een 1.44-inch uitwendig scherm om de tijd en gemiste contactpogingen te tonen, en een 2.4-inch intern scherm. Het toestel heeft grote, verlichte toetsen, een handige beeldsnelkiesfunctie, zaklampfunctie, noodoproeptoets en een bureaulader.
Doro 6060
De vrij nieuwe Doro 6060 verschilt aan de buitenkant nauwelijks van goedkopere modellen, maar hij heeft veel meer te bieden op het gebied van technologie. Het beeldscherm aan de binnenkant van de flip telefoon is 2.8 inches, maar de fabrikant heeft geen beeldscherm aan de buitenkant. Het toestel heeft GPS aan boord, dat ook gebruikt kan worden voor plaatsbepaling in noodgevallen, en een LTE module en WLAN zijn ook ingebouwd. De 6060 ondersteunt niet alleen OTA (Over the Air) firmware updates, maar kan via de Doro software ook op afstand door een vertrouwd persoon onderhouden worden bij problemen. De ICE functie, tafeloplaadstation en noodoproepknop zijn natuurlijk ook aan boord. Dankzij de 4G mogelijkheden van de Hady kun je ook onderweg Facebook en Whatsapp gebruiken. De Doro 6060 is compatibel met gehoorapparaten volgens HAC T4/M4. Dit alles heeft zijn prijs: met ongeveer 75 euro is het toestel een van de duurdere modellen op de markt.
Tiptel Ergophone 6370 Pro
We hebben het al gehad over de voordelen van aanraakschermen, en blijkbaar denkt provider Tiptel er net zo over. Hij combineert de grote toetsen van een feature phone met een 2.8 inch capacitief aanraakscherm in een clamshell formaat om het gebruik te vergemakkelijken. Daar komt nog bij dat Android in een schokkend oude versie 4.4 zit, die, samen met veel betere hardware, het toestel uiteindelijk als smartphone kwalificeert. De rest van de uitrusting past bij de prijs en is ruwweg gericht op het bereik van de Doro 7030 – inclusief Whatsapp en Facebook voor 110 euro.
Conclusie
Een mobiele telefoon voor senioren is niet voor elke oudere nuttig of noodzakelijk. Maar vooral bij lichamelijke beperkingen kunnen zulke toestellen erg nuttig zijn om mobiel te blijven of om in nood snel hulp te krijgen. Maar voordat een mobiele telefoon als geschenk wordt gekocht, moet met de betrokkene worden nagegaan of een mobiele telefoon voor senioren überhaupt gewenst is, en zo ja, welke eigenschappen bijzonder belangrijk zijn. In de prijsklasse van 30 tot 70 euro zijn de functies meestal vrij gelijkaardig, en daarom zien we geen reden om voor het duurdere model te gaan. Daarboven wordt het gamma functies veel groter, maar dan volgen al snel de eerste smartphones voor senioren, waarover we te zijner tijd een apart artikel zullen publiceren.
Veel ouderen hebben echter helemaal geen mobiele telefoon voor senioren nodig, omdat ze ook met “gewone” smartphones contact kunnen houden met hun kleinkinderen via Whatsapp, Instagram & Co. De volgende gidsen laten zien welke smartphones tot 100 euro verkrijgbaar zijn, welke smartphones tot 400 euro al Android 10 hebben en wat de beste smartphones tot 300 euro zijn.