Langer met je telefoon doen: 3 tips
Mobiele telefoons zijn door de jaren heen steeds kwetsbaarder geworden. Niet alleen de vormgeving maakt ze gevoeliger voor beschadigingen, maar ook het feit dat we tegenwoordig niet meer zonder telefoon kunnen. Hierdoor is het mobieltje eerder een verlengstuk van de arm geworden en zit een ongeluk ondertussen in een klein hoekje. Hoe vaak komt het bijvoorbeeld niet voor dat een telefoon hard op zijn scherm terechtkomt nadat deze uit je handen is gegleden? Of dat er zelfs waterschade aan je iphone ontstaat doordat deze in de toiletpot terechtkomt of omdat er een glas drinken overheen gaat?
Het is dan ook niet voor niets dat de meeste mobiele telefoons niet langer dan tweeënhalf tot drie jaar meegaan. Op dat moment wordt meestal weer voor een nieuw abonnement met toestel gekozen en verdwijnt het toestel in de vergetelheid. Eigenlijk best zonde, want een telefoon hoort toch veel langer mee te gaan? Door de levensduur van je telefoon te verlengen, kun je flink wat geld besparen. Benieuwd hoe je dit dan precies moet aanpakken? Laat je dan inspireren door de volgende drie tips.
Weet wat je moet doen bij waterschade
Waterschade is misschien wel de meest voorkomende schade aan mobiele telefoons. Een smartphone die bijvoorbeeld nat is geworden na een fikse regenbui of waar een kop koffie overheen is gevallen. Soms kun je het niet geheel voorkomen. Wel is het zaak dat je dan weet welke stappen je moet ondernemen om ergere schade te voorkomen. Waterschade aan je telefoon is eenvoudig te beperken door het volgen van het volgende stappenplan:
- Schakel de telefoon direct volledig uit. Wacht hier niet te lang mee. Iedere seconde telt.
- Verwijder alle losse onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een laadkabel of kabeltje voor een koptelefoon. Vergeet ook niet om direct het hoesje of de case te verwijderen. De kans is groot dat hier ook vocht in is gelopen en dat kan dus naar het toestel blijven stromen.
- Leg de telefoon ondersteboven in een kom met rijst. De rijst absorbeert vocht en helpt daardoor het droogproces te versnellen.
- Toch blijft het belangrijk om geduld te houden. Het is begrijpelijk dat je snel wilt weten of je telefoon het nog doet. Toch wordt aanbevolen om de telefoon minimaal 24 tot 48 uur te laten rusten voordat je deze weer aanzet. Doe dit niet te vroeg. Als het toestel van binnen nog enigszins vochtig is en je deze te vroeg aanzet, dan kan dit kortsluiting veroorzaken en is de schade niet meer te overzien.
- Werkt de telefoon na het volgen van al deze stappen nog altijd niet naar behoren? Schakel dan professionele hulp in.
Investeer in een kwalitatief hoesje
Naast waterschade zien we ook dat er veelal schade aan het beeldscherm ontstaat. Wanneer het beeldscherm flink gebroken is, kan de telefoon niet goed gebruikt worden. Het is best prijzig als je deze volledig moet laten vervangen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Investeer daarom bij de aanschaf van je telefoon direct in een kwalitatief hoesje en screenprotector.
Denk goed na
De meeste mensen nemen hun telefoontjes tegenwoordig overal mee naartoe. Toch is het ook belangrijk om goed na te denken. Fiets je bijvoorbeeld door een fikse regenbui? Laat je telefoon dan zeker niet in je zak zitten, maar berg deze veilig en droog op. Door je gedrag te veranderen, kun je de levensduur van je smartphone eenvoudig verlengen.