Microsoft Surface Duo in de test
De Microsoft Surface Duo is zeker een van de spannendste smartphones van 2021 – maar ons enthousiasme verflauwde al snel tijdens de test. Hoewel de afwerking en het concept uitstekend zijn, zijn de hardware en de software niet op peil en is de prijs niet gerechtvaardigd. De camera is ook allesbehalve high-end en we missen 5G en een NFC chip naast andere functies. Toch hopen we dat Microsoft de handdoek niet in de ring gooit en ons inspireert met een verbeterde Surface Duo 2.
Voordelen
- Slim concept
- Goede displays
- Uitstekend vakmanschap
Nadelen
- Geen NFC
- Geen 5G
- Niet helemaal geoptimaliseerde software
Microsoft Surface Duo in de test: Microsoft en de smartphone wereld
De Surface Duo is niet Microsofts eerste poging om voet aan de grond te krijgen op de smartphonemarkt. Er was al een minder geslaagd avontuur met Nokia en de daaruit voortkomende Windows Phones. Ondanks een zeer trouwe schare fans mislukten de Windows Phones, o.a. door het geringe aantal apps – vergeleken met Android of iOS – en een fragmentarische update strategie.
Uiteraard hebben de dames en heren uit Seattle hiervan geleerd en dus is de Surface Duo Microsofts eerste smartphone met Android – hij is ook opvouwbaar en biedt twee beeldschermen. Met zijn comeback waagt Microsoft zich aan de opperste discipline van opvouwbare smartphones, die voorheen alleen door Samsung en Huawei werd bestreken.
Microsoft Surface Duo: Uitmuntend ontwerp en vakmanschap
De voor- en achterkant van de Microsoft Surface Duo zijn van glas, het scharniergedeelte is van metaal. Bij het openen valt het scharnier positief op: Hij reageert soepel, maar is tegelijk zo stevig dat we de twee helften van de Surface Duo in elke gewenste hoek kunnen zetten. Anders dan de opvouwbare smartphones met opvouwbaar beeldscherm van Huawei en Samsung heeft de Surface Duo twee afzonderlijke scharnieren die een zeer robuuste en vooral stofbeschermde indruk maken. We kunnen niet hetzelfde zeggen van Samsung’s Galaxy Z Fold 2 en Huawei’s Mate Xs – ook al zijn ook deze modellen erg goed gemaakt. Maar de Surface Duo tilt de kwaliteit een treetje hoger.
Deze uitstekende afwerking is vooral bij het vouwen goed te zien. De Surface Duo sluit naadloos – de glazen afdekplaten van de twee schermen liggen plat op elkaar. Als we beide helften helemaal omdraaien, zoals we van een cabriolet gewend zijn, raken ook de ruggen elkaar. De precisie waarmee het scharnier werkt is opmerkelijk – Samsung en Huawei kunnen hier inspiratie uit putten.
De 8.1-inch tablet in de smartphone
De twee beeldschermen van de Surface Duo staan los van elkaar – we hebben het dus niet over een opvouwbaar beeldscherm in de zin van een Samsung Galaxy Z Fold 2. Tijdens de meeste gebruikswijzen is de minimale tussenruimte tussen de twee beeldschermen niet merkbaar. Beide OLED beeldschermen hebben een diagonaal van 5.6 inch en bieden een resolutie van 1.800 x 1.350 pixels in 4-op-3 formaat. Opengeklapt levert dit een diagonaal van 8.1 inch op – een handig, goed tablet formaat.
De beeldschermkwaliteit is een hoogtepunt van de Surface Duo: de standaard RGB kleurruimte wordt voor een goede 141 procent gedekt en de uitgebreide DCI-P3 kleurruimte voor 100 procent. Dit laatste zorgt voor prachtige beelden in video’s met HDR inhoud. Het dambordcontrast van 133 op 1 is ook oké. We zijn enigszins teleurgesteld over de maximale helderheid. Met 659 candela per vierkante meter is het meer in de middenklasse. Vooral voor zo’n snel-wisselende artiest hadden we een wat sterkere uitstraling gewenst. Dit zou het gemakkelijker maken om hem te gebruiken in direct zonlicht of in moeilijke, voortdurend veranderende lichtomstandigheden.
Niet helemaal bij de tijd voor ons is de nogal trage verversingssnelheid van 60 hertz. De hele Android concurrentie in dit prijssegment biedt een adaptieve 120 hertz. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een vloeiender weergave van inhoud en verlicht de vermoeide ogen bij het surfen op het web, bijvoorbeeld.
Oude CPU – slimme manipulatiemogelijkheden
De keuze van de processor is helemaal niet meer van deze tijd. Microsoft heeft een Snapdragon 855 ingebouwd in de Surface Duo, die iets meer dan drie jaar geleden werd geïntroduceerd. Ten tijde van de aankondiging van de Surface Duo was deze system-on-chip (SoC) bij de tijd – maar in 2021 is hij in de hogere klasse van de smartphones, met een prijs van rond de 1.250 euro, niet meer op zijn plaats. Omdat we soms veel te lang wachten tijdens de bediening en de eenvoudigste taken, bijvoorbeeld als we verschillende apps op de twee beeldschermen starten of terugkeren naar het beginscherm, ligt het vermoeden voor de hand dat de Snapdragon 855 gewoon overbelast is met de onafhankelijke bediening van beide beeldschermen. De RAM van zes GB is acceptabel, maar zou in een opvolger model iets royaler mogen zijn. Dit geldt ook voor het 256 GB flashgeheugen.
Niettemin doet de Duo het erg goed in onze prestatietest – hoewel hij het hier niet moet opnemen tegen diverse multitasking taken, maar alleen concurreert met de rest van de smartphone concurrentie, waarvan het merendeel niet opvouwbaar is. Ons zeer complexe test PDF bestand wordt berekend in een solide 6,5 seconden – een nuttige waarde. Even ter vergelijking: een smartphone met de huidige Snapdragon 888 doet het in een bliksemsnelle 1,9 seconden.
Volgens Microsoft is de Surface Duo een zakelijk apparaat. Gebruikers moeten er goed mee kunnen werken, bijvoorbeeld teksten en e-mails schrijven, presentaties lezen, aan videoconferenties deelnemen, enzovoort. Voor dit doel is de basisbediening van de afzonderlijke schermen heel goed opgelost.
Gebruiken we de Surface Duo met het tweede scherm helemaal naar achteren geklapt (dat dan automatisch uitschakelt), dan gedraagt hij zich als een gewone smartphone en kunnen we het toestel draaien en met een dubbele tik naar het andere scherm overschakelen. De schermen werken volledig onafhankelijk van elkaar – zodat verschillende apps tegelijk gebruikt kunnen worden. Met Microsofts eigen apps, zoals Teams of Outlook, werken beide schermen slim samen. Het ene scherm toont de lijst van e-mails, terwijl het tweede scherm de inhoud van de gekozen e-mail toont.
De tabletstand is geschikt voor het lezen van teksten, onder andere, maar de kleine spleet tussen de twee beeldschermen valt hier wel op. Veel praktischer is de “laptop-modus” – want als we tekstbewerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word of Google Docs gebruiken, kan de Surface Duo ingesteld worden als een mini-laptop. Het onderste scherm wordt dan een toetsenbord.
Slechte camera & gespleten batterij
De Microsoft Surface Duo kost ongeveer 1.250 euro – voor dat geld is de boven het rechter beeldscherm geïnstalleerde camera, met een enkele 11-megapixel sensor met f/2.0 diafragma, een slechte grap. Zijn de opnamen bij daglicht onder ideale omstandigheden nog van een goed niveau, de Surface Duo laat het helemaal afweten bij slechte lichtomstandigheden en opnamen bij weinig licht. Nu adverteert Microsoft de Surface Duo als een zakelijke smartphone, waarbij een goede camera misschien een minder belangrijke rol speelt – maar diezelfde belabberde camera wordt ook gebruikt voor videoconferenties. Als je daar niet in een perfect verlichte studio zit, is de transmissie heel slecht.
De tweedelige batterij heeft een totale capaciteit van 3.577 mAh en gaat 9 uur en 41 minuten mee bij normaal smartphonegebruik, d.w.z. alleen een actief beeldscherm. Geen opwindende waarde, maar nog steeds binnen de normale grenzen. De gebruikstijd wordt echter aanzienlijk korter als beide beeldschermen in gebruik zijn. Opladen duurt dan 2 uur en 5 minuten – ook niet echt een opwindende waarde. De Surface Duo kan niet draadloos worden opgeladen.
Uitrusting met grote leemtes
We merkten grote hiaten op in de functies, die een no-go zijn voor een hoog geprijsde zakelijke smartphone. De Microsoft Surface Duo heeft bijvoorbeeld geen 5G mogelijkheden, het toestel ondersteunt alleen LTE. Gezien het feit dat sommige regio’s in de wereld al een landelijk 5G netwerk hebben en een smartphone van 1.250 euro ook toekomstbestendig moet zijn, is dit volkomen onbegrijpelijk. Bovendien ontbreekt een NFC chip, zodat het niet mogelijk is om cashless betalingen te doen.
- De opslagruimte is niet uitbreidbaar. Maar de Duo scoort met een dual-SIM functie.
- Draadloze communicatie is ook alleen mogelijk via Wi-Fi 5 en Bluetooth 5.0.
- Bedrade koptelefoons moeten via USB Type-C worden aangesloten.
De Surface Duo met 128 GB opslagruimte kost rond de 1.000 euro. De 256 GB versie kost ongeveer 1.250 euro (prijsvergelijking).