Motorola Defy in de test: Stoere outdoor smartphone met goede batterij
Voordelen
- Bestand dankzij IP68 en MIL-STD 810H
- Fatsoenlijke dagelijkse snelheid
Nadelen
- Software verouderd
Wil je dat je smartphone water- en valbestendig is, dan zou de Motorola Defy wel eens precies het juiste kunnen zijn. We testten de outdoor telefoon.
Motorola Defy – was er niet eerder iets? Dat klopt, de eerste Motorola Defy kwam in 2010 op de markt, toen nog met een 3,7 inch beeldscherm dat vanuit hedendaags oogpunt ronduit klein is, maar ook al stof- en waterdicht. Het 2021 model van de Motorola Defy biedt bijna tweemaal zo groot beeldscherm met 6.5 inch en natuurlijk vele malen meer prestaties en geheugen.
Waarbij – vanuit het oogpunt van vandaag, geen van beide precies hoog op de lijst staat. In plaats daarvan ligt de nadruk duidelijk op de duurzaamheid van de smartphone voor buitenshuis. Voor de Defy werkte Motorola samen met de Bullit Groep, waarvan het productengamma CAT smartphones omvat zoals de Cat S62 Pro (bespreking). In onze test gingen we na of de Motorola Defy ook in alle andere disciplines overtuigt.
Ontwerp
Met de Motorola Defy heeft de fabrikant gekozen voor een nogal terughoudend ontwerp – althans voor een smartphone voor buitenshuis. Er zijn geen zichtbare schroeven of metalen elementen die andere modellen van dit stoere gilde er macho uit laten zien. In plaats daarvan vertrouwt Motorola, in samenwerking met de Bullit Groep, op rubberachtig plastic, en ons zwarte testtoestel is helemaal monochroom, zonder accentkleuren. Door dit minder martiale uiterlijk lijkt het toestel op het eerste gezicht bijna een gewone mobiele telefoon, vooral omdat het model met iets minder dan 11 millimeter niet veel dikker is dan een gewone smartphone.
Maar een nadere beschouwing onthult de bijzondere eigenschappen van een outdoor mobiele telefoon. De Motorola Defy weegt bijvoorbeeld 232 gram meer dan de gewone modellen, al is dat nog steeds relatief ongevaarlijk voor een ruggedphone. Bovendien is het toestel nogal hoekig en ligt daardoor niet erg prettig in de hand, hoewel het frame rond het scherm de weerstand van de Gorilla Glass Victus als een beschermende wand bij een val moet verhogen. Bovendien is de linker benedenhoek hoekiger en biedt zo ruimte voor een koord, d.w.z. een polsband, die zo’n val volledig moet voorkomen. Dit praktische ontwerpkenmerk maakt dat het toestel er enigszins asymmetrisch uitziet, maar ook interessant. Ook aan de achterkant zijn enkele vormgevingselementen gebruikt die je niet noodzakelijkerwijs op een smartphone voor buitenshuis verwacht. De fabrikant heeft er een paar ruwe arceringen neergelegd, die in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar staan en diagonaal aangebracht zijn. Met wat meer filigrein kunnen ze ook elk conventioneel model opfleuren.
De eerder genoemde bouwdiepte biedt een voordeel: de camera-unit op de achterkant is plat verzonken, en behalve drie cameralenzen biedt hij ook plaats aan de LED flitser en een vingerafdruksensor. Zoals gewoonlijk staat op de vingerafdruksensor de Batwing, het logo van Motorola. Over het algemeen is er niet veel aan te merken op de afwerking. Door het exclusieve gebruik van plastic ziet de hele telefoon er niet overdreven hoogwaardig uit, maar er zijn geen onregelmatige kieren of wiebelende hardwaretoetsen. De rand rond het beeldscherm zou er normaal ouderwets uitzien, maar voor een telefoon voor buiten biedt hij ook een beschermende functie – net als het eerder genoemde uitstekende frame – en valt het model dus niets te verwijten. De Motorola Defy heeft zijn optische hardheid bewezen met certificeringen volgens IP68 en MIL-STD 810H. Bovendien wordt het apparaat volgens de fabrikant niet beschadigd als het met zeep, ontsmettingsmiddel, alcohol en bleekmiddel wordt afgeveegd.
Weergave
Met een verbeterde 720p resolutie is de Motorola Defy, naar huidige maatstaven, meer in het bereik van conventionele smartphones tot 100 euro (Top 10) of 150 euro (Top 10). In buitensmartphones is deze lage resolutie in 2021 (helaas) echter nog niet van het toneel verdwenen, althans niet voor goedkopere modellen tot 300 of 400 euro. De weergave van inhoud op het 6.5-inch IPS LCD is dan ook niet zo scherp als bij andere modellen van dit formaat, de pixeldichtheid bedraagt slechts zo’n 270 pixels per inch (ppi). Hoewel dit net goed is voor een buitenmodel, bespaart Motorola te veel op de helderheid.
We konden in de test slechts ongeveer 350 cd/m² meten. Dit is nog net acceptabel voor een gewone smartphone in deze prijsklasse, maar niet genoeg voor een outdoor telefoon, die per definitie waarschijnlijk veel buiten gebruikt zal worden. Kleurintensiteit en contrast zijn gemiddeld. Wat voldoende zou zijn in het bereik tot 300 euro, maar voor een smartphone voor buiten en de potentiële clientèle die verwend wordt door steeds meer OLED schermen, zou het bijna een beetje plat kunnen zijn. De stabiliteit van de kijkhoek is ook zwakker, vooral buitenshuis. Over het geheel genomen valt het beeldscherm wat tegen voor het gestelde doel. Niemand zal echter serieus meer dan 60 hertz missen in een mobiele telefoon voor buitengebruik. Het scherm kan tenminste met natte vingers bediend worden – wat past bij het beoogde gebruik.
Camera
Potentiële kopers van smartphones voor buitenshuis moeten meestal concessies doen als het om de camera gaat, maar dat is met de Motorola Defy niet anders. Er is tenminste een hoofdcamera met 48 megapixels en f/1.8, de andere lenzen voor macro- en scherptediepteopnamen zijn verwaarloosbaar met elk 2 megapixels. De frontcamera neemt selfies met 8 megapixels en f/2.2.
De hoofdcamera maakt normaal foto’s met 12 megapixels, dankzij pixel binning. Bij voldoende licht zijn foto’s verrassend scherp en gedetailleerd, maar bij inzoomen zie je softwarematige oververscherping. Hierdoor zien foto’s er mooi uit als ze in hun geheel bekeken worden, maar niet zo mooi als ze ingezoomd worden. De beelddynamiek is oké, maar eerder in het midden van de concurrentie. Kleuren zijn in het algemeen vrij natuurlijk in het geheugen. Bij weinig licht schakelt de Defy over op een wat koele kleurweergave en de beeldscherpte neemt natuurlijk af. Bovendien is er beeldruis en is de beelddynamiek te laag.
Al met al ziet de balans voor de hoofdlens van de Motorola Defy er positief uit voor een smartphone voor buitengebruik van rond de 300 euro. Het is jammer dat de andere twee objectieven niet in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden; een groothoek zou een betere keuze geweest zijn. De kwaliteit van video’s, die mogelijk zijn in Full HD met maximaal 60 beelden, lijkt erg op elkaar: Bij helder licht zijn de films vrij goed dankzij voldoende, maar niet uitmuntende beeldstabilisatie; alleen bij grote verschillen in helderheid is de camera niet zo goed opgewassen. Bij weinig licht heeft de autofocus ook problemen.
Kenmerken
De prestaties van de Motorola Defy in het dagelijks gebruik zijn acceptabel. Dit is verrassend, want de Snapdragon 662 is niet erg vers meer, want hij bestaat al 2,5 jaar. Samen met de Adreno 610 GPU en 4 GB RAM is de PCmark Work 3.0 benchmark goed genoeg voor 6500 punten, maar slechts 360 punten in 3Dmark Wildlife. Bij dagelijks gebruik loopt de Defy misschien niet helemaal soepel en soms heeft hij een seconde nodig om na te denken, maar over het algemeen presteert hij naar tevredenheid.
Wie niet gewend is aan veel krachtiger modellen zal tevreden zijn. Tenminste, als je er geen veeleisende 3D spellen mee wilt spelen, want die vereisen al snel een aanzienlijke verkleining van de grafische weergave – als ze al half vloeiend willen lopen. Motorola heeft 64 GB intern eMMC geheugen in de Defy ingebouwd, wat meestal genoeg is, althans voor een smartphone voor buitenshuis. In een snuifje kan de smartphone micro SD kaarten tot 512 GB aan. De meeste standaarden, zoals LTE, Bluetooth 5.0 en NFC zijn aan boord; onze hardwaretabel geeft meer gedetailleerde informatie. De vingerafdruksensor op de achterkant werkt snel en betrouwbaar.
Motorola verliest weer een paar punten in de software van de Defy. Eigenlijk moeten de eerste smartphones met Android 12 binnenkort op de markt komen, maar de Defy biedt alleen Android 10. Buitensmartphone of niet – dat is te oud. Dit geldt ook voor de beveiligingspatch, die voor ons testtoestel juni 2021 was, ondanks de updates die we toepasten. Zelfs apparaten van 100 euro zijn actueler!
Batterij
5000 mAh zijn geschikt voor een smartphone voor buitenshuis, want dat belooft een behoorlijke runtime zonder opladen. In feite bleek de Motorola Defy standvastig in de test en haalde een trotse 14 uur werktijd in de PCmark Batterij Test. Dit is behoorlijk zonder nieuwe records te vestigen en, samen met de rest van de testervaring, wijst het erop dat realistische runtijden van twee tot drie dagen mogelijk zijn. Draadloos opladen is er niet bij, maar met de bijgeleverde 20-watt voeding duurt het iets minder dan 1,5 uur om van nul naar honderd te gaan.
Prijs
De RRP van de Motorola Defy is 329 euro, maar het model is nu voor veel minder verkrijgbaar. De enige beschikbare kleuren zijn zwart en groen, en er is geen andere geheugenconfiguratie, noch voor geld, noch voor vriendelijke woorden.
Conclusie
Voor een normale smartphone in de 300-euro-reeks is de geboden hardware duidelijk te weinig – maar dan is de Motorola Defy ook geen normale smartphone. Het is een outdoor smartphone en als zodanig robuust. Daarom is de prijs weer goed, vooral omdat het toestel een behoorlijke hoofdcamera biedt, een ruime gebruiksduur van de batterij en een goede dagelijkse snelheid.
De behuizing is waterdicht en stofdicht en goed beschermd tegen vallen, zelfs het aanraakscherm moet min of meer bestand zijn dankzij Gorilla Glass Victus. Er is toch al niet veel keus in slimme ruggedphones. Alternatieven hier zouden modellen zijn als de Cat S52 (review) of Samsung Galaxy Xcover 5 (review), terwijl de uitzonderlijke Cat S62 Pro (review) meer voor veeleisende survivalaars is.