Motorola Moto G10 in de test
Overtuigende totaalprestaties voor weinig geld
In de test overtuigde de Motorola Moto G10 vooral met zijn batterijduur en camera-opstelling, hoewel alleen bij daglichtopnamen. De prestaties zijn ook indrukwekkend voor de prijs en de functies omvatten extra’s zoals NFC en bescherming tegen waterdruppels. De Motorola Moto G10 is een goede instap-smartphone voor een schappelijke prijs van rond de 150 euro.
Voordelen
- Lange levensduur van de batterij
- Geweldige prijs-prestatie verhouding
- Goede foto’s bij daglicht
Nadelen
- Extreem lange oplaadtijd
- Enigszins donker beeldscherm
Motorola Moto G10 in de test: Dual SIM of MicroSD?
De Motorola Moto G10 heeft een IPX2 standaard certificering tegen vallend druppelend water, en biedt daarmee een lage mate van waterbescherming. Voor een smartphone die maar rond de 150 euro kost, is dit een positieve eigenschap. Hij is ook uitgerust met Bluetooth 5.0 en NFC. De laatste kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor cashless betalingen. Wat aansluitingen betreft blijft de Moto G10 een aparte hoofdtelefoonuitgang gebruiken, evenals Type-C USB 2.0 in plaats van de huidige 3.1. De dual-SIM sleuf is niet geschikt voor 5G, maar snel ac WLAN wordt wel ondersteund. Het interne geheugen van 64 GB is niet bepaald royaal, maar kan via een geheugenkaartsleuf uitgebreid worden – maar dat gaat ten koste van de dual-SIM functie.
De smartphone is beter uitgerust op het gebied van prestaties. De ingebouwde SoC is een Snapdragon 460 met 1.800 MHz en 4+4 kernen. Samen met de 4 GB RAM scoort de Moto G10 meer dan 5.300 punten in onze alledaagse prestatietest (PCMark), wat indrukwekkend is voor de prijs. Onze test PDF laadt de telefoon via WLAN in een aanvaardbare 8,5 seconden.
Camera verrassingen bij daglicht
Het 6,5 inch beeldscherm heeft een resolutie van slechts 1.600 x 720 pixels, wat overeenkomt met HD+. Daarom is het beeldscherm niet helemaal zo scherp met een pixeldichtheid van 269 ppi. De helderheid van 390 cd/m² is ook maar matig en neigt ernaar te laag te zijn voor gebruik buitenshuis. Wat het LC scherm helemaal niet bevalt is de voor video’s relevante DCI-P3 kleurruimte, waarvan het slechts 71 procent dekt, wat weer tot kleurvervormingen leidt. Anderzijds dekt hij met 98 procent bijna de hele standaard RGB kleurruimte.
De camera levert verrassend goede en gedetailleerde beelden bij daglicht. Onze experts geven het een “zeer goede” beoordeling. Helaas daalt de fotokwaliteit snel bij weinig licht en heeft hij te kampen met een verhoogde ruis (2.3 VN1), die onze testers niet per se storend vinden. Details blijven immers ook bij weinig licht goed bewaard en voldoen aan de verwachtingen van een instapmodel smartphone. De selfie-camera met zijn 8-megapixel sensor is oké.
De Moto G10 neemt alleen video’s op in 1080p bij 60 beelden per seconde. En slow motion werkt alleen bij 720p en 120 beelden per seconde. Bij goedkope telefoons is de camera meestal een van de grootste zwakke punten, zoals onze best of lijst laat zien.
Batterij als hoogtepunt
Motorola geeft de Moto G10 een vette 5.000 mAh batterij. Hij hield het ruim 14 uur uit in onze online runtime test, waarin we de helderheid dimden tot 200 cd/m² geschikt voor gebruik binnenshuis en de smartphone zonder onderbreking video’s en websites van het LTE netwerk lieten laden en weergeven.
Het opladen vergt echter veel geduld, zodat de capaciteit van de batterij in de test in ongeveer 4 uur van 0 tot 100 procent toeneemt. Na een half uur is nog maar 21 procent van de batterij opgeladen en klaar voor gebruik. Een 10-watt voedingseenheid is bij de levering inbegrepen.