Motorola Moto G60s in test: all-round smartphone met snellaadfunctie
Voordelen
- Snelladen met 50 watt
- goede levensduur van de batterij
- LCD met 120 hertz
Nadelen
- geen 5G
- matige helderheid van het scherm
- Zwakke ultra-groothoeklens
Voor iets minder dan 230 euro biedt de Moto G60s een LC beeldscherm met 120 hertz, een volledige set functies en een batterij die lang meegaat en in minder dan een uur opgeladen is.
Motorola biedt met de Moto G60s een betaalbare smartphone in het middensegment. De nieuwste vertegenwoordiger van de Moto G serie heeft een vrij groot LC beeldscherm van 6.8 inch en een eigentijdse verversingssnelheid. Volgens de fabrikant moet de telefoon zelfs gamers inspireren – maar in tegenstelling tot de Moto G 5G (review) doet hij het zonder 5G. Onze test laat zien hoeveel van een top smartphone er al in het grote middensegment model zit.
Ontwerp
Vergeleken met de vrij slanke, filigrane en lichte Motorola Edge 20 (testverslag) en Motorola Edge 20 Lite (testverslag) toestellen is de Moto G60s een lompe klomp. De smartphone steunt op een groot scherm van 6.8 inch (ca. 17 centimeter). Met een lengte van bijna 17 centimeter en een dikte van iets minder dan 1 centimeter ligt hij meer in de orde van grootte van een toestel voor buitenshuis, zoals de Nokia XR20 (review). Met 212 gram is het een van de zwaardere smartphones, wat geen verrassing mag heten gezien de afmetingen van het toestel en de batterij. In ruil daarvoor krijgen gebruikers een groot beeldschermoppervlak met een aangenaam smalle rand.
Als materiaal wordt alleen plastic gebruikt, dat minder waardevol aanvoelt, maar er toch aantrekkelijk uitziet door het geribbelde uiterlijk. Voor deze prijsklasse is de materiaalkeuze aanvaardbaar. Als je de transparante beschermhoes gebruikt die bij het toestel wordt geleverd, merk je toch niet veel van de oppervlakte-afwerking. Ook als het toestel wat brokkeliger wordt, raden we aan het hoesje te gebruiken. De smartphone zou er kleine valpartijen mee moeten overleven.
Aan de rechterzijde van de smartphone zit de aan/uit-toets, de volumetuimelaar en een toets voor Google Assistent. Helaas zit de knop heel dicht bij de volumeknoppen, zodat je hem vaak per ongeluk indrukt als je de telefoon eigenlijk harder wilt zetten. Er is niets te klagen wat betreft het drukpunt van de knoppen of de openingen.
Anders dan bij veel andere telefoons zit de vingerafdruksensor niet in de aan/uit-toets, maar midden in het bovenste gedeelte op de achterkant, gebogen in het Motorola logo. We hadden liever een oplossing gezien in de aan/uit schakelaar, want die zou sneller met de vinger te bereiken zijn. Niettemin maakt de positie op de achterkant eenhandige activering van de grote smartphone mogelijk, als je er maar de wijsvinger voor kiest.
De quad-cam op de achterkant is bijna plat in de behuizing geïntegreerd en is daardoor aangenaam onopvallend. De frontcamera is ingebed in het midden van een inkeping met ponsgaatje. Ondanks zijn afmetingen is de Moto G60s geen telefoon voor buitenshuis. De IP52 certificering biedt slechts een geringe bescherming tegen stof en enkele regendruppels of lichte waterspatten.
Weergave
Met een diagonaal van 6.8 inch is het scherm een van de grotere schermen onder de huidige smartphones. De Xiaomi Mi11 (review), Samsung Galaxy S21 Ultra (review) en Nokia G50 bieden vergelijkbaar grote beeldschermen. Het beeldscherm heeft een resolutie van 2460 x 1080 pixels. Dit zorgt voor een scherp beeld met een hoge pixeldichtheid van 395 ppi (pixels per inch), waarbij afzonderlijke pixels voor de meeste gebruikers niet meer met het blote oog zichtbaar zijn. De verhouding tussen scherm en behuizing is een hoge 86 procent, dankzij de dunne randen.
De gebruikte technologie is een LC beeldscherm met IPS paneel. Dit kan niet op tegen de goede beeldkwaliteit van een OLED scherm zoals de Motorola Edge 20 Lite (review). Toch levert het LCD-scherm van de Moto G60s een uitstekende beeldkwaliteit met bijna heldere kleuren. De contrasten zijn echter niet uitgesproken genoeg, wat een onnatuurlijke indruk maakt. Dankzij het IPS paneel is de stabiliteit van de kijkhoek vanuit alle perspectieven grotendeels gegeven. De maximale verversingssnelheid van 120 hertz zorgt voor een vloeiender beeldweergave bij het scrollen, spelen van spelletjes of bekijken van video’s. Dit is nog niet vanzelfsprekend in deze prijsklasse.
Niet zo sterk is de maximale helderheid van het scherm van 480 cd/m². Vergeleken met andere telefoons met LC beeldschermen is dit pas in het lagere middenveld. Zelfs de automatische helderheidsregeling neemt niet veel toe in direct zonlicht. Verrassend genoeg kun je het scherm buiten nog steeds voldoende goed aflezen. Het werkt goed met teksten, maar niet zo goed met video’s. Als de zon rechtstreeks op het scherm schijnt, wordt de leesbaarheid ernstig belemmerd door de weerkaatsing.
Dankzij verificatie voor Widevine Level 1 kan inhoud van Netflix en andere streaming aanbieders in Full HD worden afgespeeld – een verstandige optie gezien de afmetingen van het scherm. We leggen meer uit over dit onderwerp in de Streaming gids: De beste tablets voor Netflix en Co. vanaf 100 euro.
Camera
De Motorola Moto G60s gebruikt vier cameralenzen. De hoofdcamera werkt met een 64-megapixel lens, die wordt gecompleteerd door een groothoeklens met 8 megapixels, een macrolens met 5 megapixels en een scherptediepte-lens met 2 megapixels. Aan de voorkant bevindt zich de 16-megapixel selfie-camera.
De hoofdcamera levert behoorlijke foto’s bij daglicht met voldoende, hoewel niet overdreven hoge, beelddetails. Kleuren en contrasten zijn grotendeels natuurlijk. Bij invallende zonneschijn is de belichting niet altijd honderd procent. Zelfs met minder geeft het objectief voldoende verlichting en dus aanvaardbare beeldscherpte in het donker.
De ultra-groothoeklens valt echter tegen. De beelddetails nemen sterk af, en het hele kleurenschema klopt niet meer – het lijkt overdreven en onnatuurlijk, en het perspectief lijkt aan de randen sterk vervormd. Een leuke gimmick is het macro-objectief voor close-ups, dat bruikbare en scherpe resultaten oplevert. Motorola had hiervoor echter ook de ultra-groothoeklens kunnen gebruiken, zoals in de Motorola Edge 20 Lite (review). Het vierde objectief is bedoeld voor scherptediepte bij portretten.
De camera neemt goede selfies bij daglicht, met een wat sterke neiging tot onscherpte. Het bokeh effect in de portretstand geeft kleine foutjes bij brilmonturen, maar is verder in orde. Video’s zijn mogelijk in maximaal Full HD, wat voldoende moet zijn voor korte videogesprekken. Enigszins ongewoon voor een smartphone: De Moto G60s maakt foto’s of video’s mogelijk met de dubbele functie, waarbij de front- en hoofdcamera tegelijk geactiveerd worden. De foto’s tonen dan ofwel de foto van de selfie cam met een foto van de hoofdcamera als een klein kadertje over elkaar heen, ofwel beide foto’s naast elkaar.
Met de hoofdcamera zijn video’s in maximaal 4K resolutie mogelijk – meer dan 30 fps is zelfs in Full HD niet mogelijk. Door het ontbreken van een optische beeldstabilisator zien bewegende beelden er erg wazig uit. De inkleuring van de videoclips laat een levensechte indruk achter, net als de foto’s.
Kenmerken
Een Mediatek Helio G95 is verantwoordelijk voor de rekenkracht in de Moto G60s. De middenklasse SoC gebruikt twee Cortex A76 en zes Cortex A55 kernen. Dit levert geen overdreven sterke prestaties en zit eerder in het onderste derde van de huidige smartphones. In de Work 3.0 benchmark test van PCmark behaalden we een gemiddelde van iets minder dan 7300 punten. Dit is op gelijke hoogte met een Oppo A74 (review) en duidelijk eerder dan de Nokia X10 (review).
De prestaties van de geïntegreerde GPU zijn helemaal niet slecht: We bereikten waarden rond de 1350 in 3Dmark – dat is zelfs beter dan de Motorola Edge 20 Lite (bespreking). Hieruit blijkt dat de makers bij Mediatek rekening houden met gamen. De Moto G60s is echter geen echte gaming smartphone. Het is voldoende voor alledaagse taken en casual spelletjes zoals Angry Birds en biedt meestal een stabiel besturingssysteem. Spellen als Asphalt 9 lopen bijna vloeiend bij gemiddelde details.
Meer als LTE in mobiele netwerken is niet mogelijk, want de Helio G95 biedt geen 5G. Voor draadloze verbindingen ondersteunt de telefoon maximaal Wifi 5 en Bluetooth 5.0 en biedt NFC. De USB-C poort ondersteunt maximaal USB 2.0, wat niet langer de nieuwste stand van de techniek is voor snelle gegevensoverdracht. Gelukkig is er nog steeds een 3,5-millimeter aansluiting voor koptelefoons en headsets – iets dat steeds zeldzamer wordt in smartphones. De Moto G60s wordt standaard geleverd met 128 GB intern geheugen (UFS 2.1) en 4 GB RAM. Er is ook een variant met 6 GByte RAM. Het interne geheugen kan tot 1 TByte uitgebreid worden via een micro SD kaart – maar dit betekent dat een eventuele tweede sleuf voor dubbel SIM gebruik opgeofferd moet worden.
Helaas heeft de Moto G60s geen status-LED. Als je de smartphone echter optilt, zie je op het scherm of er nieuwe berichten zijn ontvangen of gemiste oproepen. De ingebouwde mono luidspreker is voldoende goed en luid voor het spelen van video’s of spelletjes. Voor het luisteren naar muziek mist hij door zijn vormgeving de nodige lage tonen – over het geheel genomen klinkt de luidspreker een beetje schril. De Moto G60s heeft niets te klagen op het gebied van spraakkwaliteit.
Het besturingssysteem is Android 11 met een huidige beveiligingspatch uit september. Zoals gewoonlijk heeft Motorola de gebruikersinterface niet aangepast of extra bloatware toegevoegd – afgezien van de Moto app, Facebook en de vertrouwde Google applicaties. Zo krijgen gebruikers een onvervalste Android ervaring zoals op een Pixel of Nokia smartphone. Bovendien biedt Motorola voor de smartphone beveiligingsfuncties tegen malware, phishing en netwerkaanvallen onder de naam ThinkShield for Mobile van Lenovo.
Batterij
De batterij heeft een royale capaciteit van 5000 mAh. In de batterijtest van PCmark had de batterij in een gesimuleerde testmodus met 120 hertz verversingssnelheid meer dan 11 uur nodig tot hij een batterijniveau van iets minder dan 20 procent had bereikt. Dat is een behoorlijke waarde, wat betekent dat het apparaat in het dagelijks leven bij gemiddeld gebruik ongeveer om de twee dagen in het stopcontact moet. Dit plaatst de Moto G60s in het middenveld van onze testkandidaten.
Bijzonder opmerkelijk is de krachtige voeding met 50 Watt vermogen, die de Moto G60s snel oplaadt. Na slechts 30 minuten is de batterij op een oplaadniveau van 70 procent. Een volledige lading duurt minder dan een uur. Dit kennen we meestal alleen van Xiaomi. Draadloos opladen is niet mogelijk met de Moto G60s. De voeding biedt zowel een USB-C als een USB-A poort. Dit is praktisch wanneer de originele oplaadkabel met twee USB-C stekkers niet bij de hand is.
Prijs
De Motorola Moto G60s is verkrijgbaar in de kleuren Ink Blue (donkerblauw) en Iced Mint (lichtgroen). Het RRP van de variant met 128 GB intern geheugen en 4 GB RAM is 249 euro. De telefoon is al te vinden bij online winkeliers tegen straatprijzen vanaf 230 euro. De variant in Iced Mint lijkt op dit moment grotendeels niet meer op voorraad te zijn. Bestellingen kunnen alleen rechtstreeks bij Motorola geplaatst worden. Er is ook een variant met 6 GB RAM, die slechts 20 euro duurder is – dit zou onze aanbeveling zijn.
Wie langere tijd afhankelijk is van de Motorola Moto G60s kan overwegen een powerbank te gebruiken.
Bijpassende tarieven
Wie een bijpassend tarief voor zijn smartphone zoekt, heeft keuze te over. Voor zo weinig als 10 euro krijg je 8 GB, voor tot 30 euro zelfs onbeperkt datavolume. In de sectie abonnementen nemen we contracten onder de loep die maandelijks opzegbaar zijn (best of list), smartphone bundels of tarieven voor het buitenland.
Conclusie
De Motorola Moto G60s is een solide middenklasse smartphone met een geweldig 120 hertz LC scherm en een uitgebreide set functies, waaronder een vingerafdruksensor, quad-cam en goede batterijduur. Een van de bijzondere kenmerken is de 50-watt voeding die de 5000 mAh batterij in iets minder dan een uur oplaadt.
Wat prestaties betreft zet de Moto G60s geen bijzondere maatstaven – maar hij volstaat voor dagelijks gebruik. Hoewel Motorola reclame maakt voor spelfuncties, is het op zijn best een toestel voor casual gamers. De camera is in orde, maar verraadt zwakke punten in de ultra-groothoeklens. De beeldkwaliteit van het scherm is goed, maar vertoont zwakke punten in contrast en helderheid. Al met al biedt Motorola met de Moto G60s een degelijke all-round smartphone voor een redelijke prijs.
In deze prijsklasse zijn er echter talloze concurrenten die flink kunnen scoren, vooral op het gebied van CPU prestaties. De Xiaomi Poco X3 Pro (review), bijvoorbeeld, is beduidend sneller, heeft een stereoluidspreker en kost slechts ongeveer 220 euro. Met de Xiaomi Redmi Note 10 Pro (review) krijg je een smartphone met een krachtig OLED beeldscherm voor minder dan 300 euro. Wie met zijn mobiele telefoon op 5G voorbereid wil zijn, moet ook eens kijken naar de vergelijkbaar geprijsde Oppo A74 5G (review). We tonen nog meer verstandige alternatieven in deze prijsklasse in onze Top 10: De beste mobiele telefoons 2022 tot 300 euro.