Voordelen- chic design
- Hoogwaardig vakmanschap
- Goede levensduur van de batterij
Nadelen- zwakke prestatie
- Donker scherm met 720p resolutie
- alleen Wi-Fi 4
Met een prijs vanaf 155 euro is de Nokia G20 een van de goedkopere smartphones met Android. Onze test laat zien hoeveel mobiele telefoon je krijgt voor je geld. Samen met de Nokia G10 (review) vormt de Nokia G20 smartphone het instapsegment in HMD Global’s line-up. De G-serie is lager geprijsd dan de middenklasse modellen Nokia X10 (review) en Nokia X20 (review). We namen de telefoon onder de loep en laten in onze recensie zien hoe goed de hardware is van de op één na goedkoopste Nokia smartphone, en voor wie het toestel geschikt is.
Ontwerp
Visueel maakt de telefoon op het eerste gezicht een goede indruk. Het ontwerp van de Nokia G20 lijkt sterk op dat van de Nokia G10 en de middenklasse modellen Nokia X10 en X20. De telefoon voelt goed in de hand en laat een stevige indruk achter. De achterkant is van plastic, wat prima is voor de prijs. De aantrekkelijke “Night” (donkerblauwe) afwerking zorgt ervoor dat het toestel nog steeds van hoge kwaliteit lijkt te zijn. Het ontwerp is tijdloos en laat met zijn ronde vorm een harmonieuze indruk achter. De vormgeving van het camera-element op de achterkant is zeer geslaagd. Hij omsluit vier lenzen in een rond element. Deze steekt slechts minimaal uit en verstoort dus nauwelijks de haptiek. Als de telefoon bijvoorbeeld op de achterkant wordt gelegd, wiebelt hij niet. De afwerking is meer dan degelijk. Kloven zijn nauwelijks merkbaar. Alleen de bevestigde schermbeschermer valt op met een ruwe rand. Alle toetsen bieden een stevig drukpunt. De duidelijk geprononceerde waterdruppelinkeping met frontcamera aan de bovenrand van het scherm is wat onaantrekkelijk. Met een gewicht van 200 gram en afmetingen van 165 x 77 x 9 millimeter is de Nokia G20 vrij zwaar en lomp voor een smartphone met een 6,5-inch beeldscherm. Hoewel dit de indruk van waarde verhoogt, maakt het de bediening met één hand moeilijker. Het heeft tenminste een lichte bescherming tegen water. De Nokia G20 is gecertificeerd volgens IPx2, wat bescherming betekent tegen druppelend water dat onder een hoek van 15 graden valt. De telefoon is bestand tegen lichte regendruppels, maar niet veel meer. Voor deze prijsklasse is dat prima.
Weergave
Het scherm met IPS paneel en een verversingssnelheid van 60 hertz meet 6,5 inch diagonaal. De beeldschermresolutie van 1600 x 720 pixels is pas op HD niveau. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 270 ppi (pixels per inch), wat laag is voor smartphones. Dit betekent dat als je goed kijkt, pixels nog met het oog te zien zijn, en dat video’s in Full HD afspelen niet mogelijk is. Voor een beter begrip: een smartphone wordt pas als echt scherp beschouwd als de waarden meer dan 300 ppi bedragen. We geven meer details over dit onderwerp in onze gids over smartphone beeldschermen: panelen, resoluties en beeldsnelheden verklaard. De lage resolutie van de G20 is echter niet ongewoon voor de prijsklasse van smartphones tot 150 euro (beste van de lijst). Voor ongeveer 30 euro meer kun je met de Realme 8 (review) al een smartphone met 1080p resolutie krijgen.
De kleuren zijn heel duidelijk, maar een sterke blauwzweem is merkbaar. Contrast, verzadiging en zwartniveau kunnen ook wat beter. De stabiliteit van de kijkhoek neemt merkbaar af als het scherm gekanteld wordt. Het scherm lijkt dan te donker, zodat het scherm maar matig goed te zien is. Het scherm is niet bijzonder helder. We maten een maximale helderheid van iets minder dan 400 cd/m². Dit is geen topwaarde voor een mobiele telefoon met een LC scherm en beperkt de leesbaarheid buiten in de zon. Er zijn minder problemen bij bewolkt weer en binnenshuis. De beeldkwaliteit van het scherm is oké voor de prijs, maar hij kan zich niet meten met de beste telefoons tot 200 euro (best of list).
Camera
De Nokia G20 biedt vier lenzen in de camera, wat niet vanzelfsprekend is voor een toestel in deze prijsklasse. De vierde lens wordt echter alleen gebruikt om scherptediepte te creëren. De hoofdcamera heeft een resolutie van 48 megapixels en gebruikt pixel binning om vier pixels tot één te combineren. De foto’s komen dus overeen met 12 megapixels. De extra groothoeklens biedt 5 megapixels, de macrolens 2 megapixels. Dit is voldoende voor incidentele kiekjes bij goede lichtomstandigheden. Vergeleken met smartphones die meer dan 200 euro kosten, zijn de foto’s echter maar middelmatig. De beeldscherpte is niet altijd optimaal, en er is een gebrek aan detail. Bij opnamen met het ultra-groothoekobjectief vallen de beelddetails nog meer op. Bovendien wijkt de kleuring te veel af van de hoofdlens. De macrolens is een leuke gimmick die niet altijd standaard is in deze prijsklasse. Met slechts 2 megapixels levert hij opnamen op met matig detail. Een speciale nachtstand maakt opnamen in het donker helderder – maar dit werkt niet betrouwbaar en resulteert bijna altijd in uitgesproken beeldruis. De frontcamera biedt 8 megapixels en neemt behoorlijke selfies. De Nokia G20 neemt video’s op tot 1080p bij 30 fps (beelden per seconde). Door het ontbreken van beeldstabilisatie zijn deze vaak onscherp en ook de kleurnauwkeurigheid laat veel te wensen over.
Kenmerken
HMD Global gebruikt de Mediatek Helio G35 octa-core processor met Cortex-A53 en geïntegreerde PowerVR GE8320 GPU om de Nokia G20 aan te drijven. De Helio G35 levert slechts matige prestaties. In de PCmark benchmark test haalden we een gemiddelde van 5600 punten. Dit plaatst de smartphone in het lagere prestatiebereik. In het dagelijks gebruik is dit merkbaar door af en toe stotteren en langere laadtijden voor apps. Het 64 GB interne geheugen en 4 GB RAM zijn absoluut prima voor de prijs. De G20 biedt ook twee nano-SIM sleuven voor dual-SIM gebruik. Beide SIM kaarten kunnen tegelijk gebruikt worden met een micro SD geheugenkaart. NFC, A-GPS, een Type-C sleuf met USB 2.0 en een FM radio completeren de uitrusting. De vingerafdruksensor is geïntegreerd in de zijkant van de aan/uit-toets en doet zijn werk betrouwbaar. Zoals bij alle Nokia toestellen is er ook een fysieke toets aan de andere kant om Google Assistent te activeren. Het WLAN is minder aantrekkelijk: de Nokia G20 ondersteunt hooguit Wi-Fi 4, wat slechts een matig snelle verbinding met het thuisnetwerk garandeert, wat merkbaar is bij het updaten of downloaden van apps. Wi-Fi 5 moet hier eigenlijk mogelijk zijn voor de prijs. Het toestel ondersteunt Bluetooth tot versie 5.0. Als deelnemer aan het Android One programma biedt de Nokia G20 een vrijwel ongewijzigde Android ervaring, met slechts een paar extra apps. Het toestel heeft Android 11 als besturingssysteem, de beveiligingspatch is nog van oktober 2021 en is dus niet meer helemaal up-to-date. HMD Global belooft software updates voor 2 jaar en beveiligingspatches voor 3 jaar voor de telefoons van de G serie. Dit maakt de G20 een veilige kandidaat voor Android 12 (gids).
Batterij
De batterijcapaciteit van 5050 mAh is vrij groot. Dit zorgt voor een goede levensduur van de batterij. In PCmark’s batterijtest hield de Nokia G20 het ongeveer 12 uur uit in gesimuleerd gebruik met een schermhelderheid van 200 cd/m² voordat het batterijniveau onder de 20 procent zakte. Dit plaatst hem in het bovenste middenveld voor levensduur van de batterij. De bijgeleverde voeding is met 10 Watt een beetje zwak, wat niet ongewoon is in deze prijsklasse. Opladen van 20 tot 100 procent via de USB-C poort duurt meer dan 2 uur.
Prijs
De RRP van de Nokia G20 is 169 euro. Intussen bieden dealers de telefoon aan tegen straatprijzen vanaf 155 euro in de kleuren wit (“Glacier”) of donkerblauw (“Night”).
Conclusie
De Nokia G20 is een goedkope dual-SIM smartphone die er niet uitziet alsof hij tot de instapklasse behoort. Hij volgt de ontwerptaal van de andere Nokia modellen en biedt goed vakmanschap. In detail zijn er echter zwakke punten in de prestaties van de processor of het 720p beeldscherm. De camera is ondanks vier lenzen niet echt overtuigend. Het toont ook zwakke plekken in het thuisnetwerk door het trage Wi-Fi 4. Wie geen hoge eisen stelt en gewoon een smartphone nodig heeft voor een paar apps, zal de Nokia G20 een goedkope optie vinden. Het toestel is ook geschikt voor beginners die voor het eerst een smartphone willen uitproberen, bijvoorbeeld om toepassingen als de Corona waarschuwingsapp te gebruiken. De telefoon is ook een goed cadeau voor ouders of grootouders die meer vertrouwen hebben in het merk Nokia dan in Chinese fabrikanten als Xiaomi. Meer toestellen uit Europa worden gepresenteerd in de gids Alternatief voor Huawei en Xiaomi: Populaire smartphones uit Europa. Een goedkoper alternatief is de Nokia G10 (review) vanaf 125 euro. Hij biedt soortgelijke mogelijkheden, maar heeft geen groothoeklens. Voor iets minder dan 180 euro krijgen kopers veel meer prestaties en een volledig HD beeldscherm met de
Realme 8 Pro (review). Wie een mobiele telefoon “made in Germany” zoekt, vindt voor minder dan 200 euro een alternatief met een scherp scherm en behoorlijke mogelijkheden in de Gigaset GS4 (bespreking).