OnePlus 8T in de test
Het perfecte midden tussen middenklasse en hogere klasse
De OnePlus 8T levert in de test een zeer goede algemene prestatie en overtuigt vooral op het gebied van prestaties en batterij. Dankzij high-end hardware is de smartphone net zo snel als de huidige top smartphones, en de lange batterijduur helpt je gemakkelijk de dag door. Nog indrukwekkender is echter de zeer korte oplaadtijd. De camera overtuigt ons in alle situaties met een goede tot zeer goede kwaliteit en het beeldscherm is ook leuk, niet in het minst door de enorm hoge maximale helderheid. De uitrusting mist echter enkele functies.
Voordelen
- Uiterst korte oplaadtijd van de batterij
- Uitstekende prestaties
- Geweldige beeldresultaten van de camera
Nadelen
- Geen bescherming tegen stof en water
- Geen draadloos opladen
- Intern geheugen niet uitbreidbaar
OnePlus 8T in de test: chic en hoogwaardig
Met de OnePlus 8T breidt de smartphonefabrikant zijn huidige line-up uit met nog een model, de opvolger van de OnePlus 8. Het Pro model krijgt momenteel geen herziene versie. De OnePlus 8T is een van de eerste modellen in onze test die al geleverd wordt met de nieuwe Android versie 11. Met de huidige versie van de eigen interface OxygenOS geeft de fabrikant het ontwerp van het systeem nu voor het eerst een duidelijk eigen gezicht.
Uiterlijk is er echter nauwelijks iets veranderd: De achterkant van ons testtoestel schittert nog steeds in het OnePlus-typische blauw en is gemaakt van glas, het frame is van aluminium. Alleen de nieuw ontworpen cameramodule verraadt op het eerste gezicht dat dit de facelift versie is. Een blik op de voorkant onthult een vergelijkbaar beeld, want de fabrikant heeft hier afgezien van opvallende veranderingen, maar heeft het beeldscherm op enkele plaatsen verbeterd.
Helder, glad en kleurrijk – wat wil je nog meer van een beeldscherm?
Het scherm van de OnePlus 8T meet 6,5 inch diagonaal en is dus niet van de bijzonder handzame soort – een trend die in bijna elke huidige smartphone te zien is. De schermtechnologie is nog steeds gebaseerd op OLED, maar het scherm geeft nu ook 120 beelden per seconde weer. Deze luxe eigenschap, die voor een iets vloeiender beeldscherm zorgt, was bij de vorige generatie nog voorbehouden aan het Pro model.
De resolutie van het beeldscherm blijft onveranderd op 2.400 x 1.080 pixels, de pixeldichtheid blijft dus op een soevereine 402 ppi. Er is niets aan te merken op de scherpte, die is heel goed. Het scherm is ook heel helder als dat nodig is: afhankelijk van het omgevingslicht is tot 893 cd/m² mogelijk. Dit betekent dat de lichtsterkte voldoende is om beelden gemakkelijk te lezen in fel zonlicht.
De kleur- en contrastweergave van de OnePlus 8T is ook sterk: Hij dekt volledig de DCI-P3 kleurruimte die relevant is voor HDR video’s en zelfs 142 procent van de standaard RGB kleurruimte (sRGB). Hij toont realistische kleuren en een goed contrast (163:1), en de contrastweergave is zelfs uitstekend bij omgevingslicht. Dit komt de leesbaarheid bij helder licht ten goede.
OnePlus 8T: Een half uur vrij is genoeg
De fabrikant heeft met de 8T de OnePlus “Warp Charge” oplaadtechnologie vernieuwd en voor het eerst een 65-watt voedingseenheid in het leveringspakket opgenomen in plaats van de eerdere 30-watt eenheid. Zo kan de lege smartphone in slechts 40 minuten volledig opgeladen worden als hij met een kabel verbonden is. Maar zelfs dan, als de tijd al dringt, is de batterij na een half uur opladen al weer voor 90 procent opgeladen – dat is fenomenaal.
De volledig opgeladen batterij heeft een capaciteit van 4.500 mAh. Hij slaat dus genoeg stroom op om de OnePlus in onze runtime test 12:16 uur aan de praat te houden – met een beeldsnelheid van 60 hertz. Gebruik je de dubbele beeldsnelheid, dan gaat er ongeveer een uur van de speelduur verloren.
Meer RAM dan in menig computer
Voor alledaagse prestaties op high-end niveau gebruikt de OnePlus 8T de nieuwste Qualcomm Snapdragon 865 processor. De processor werkt met acht verwerkingskernen en heeft een piekkloksnelheid van maximaal 2.84 gigahertz. Hoewel deze CPU vaak in andere Android vlaggenschepen zit, is het RAM-geheugen verrassend groot: OnePlus heeft de 8T een volledige 12 gigabyte RAM gegeven, wat meer is dan veel computers hebben.
Dienovereenkomstig heeft de smartphone niet veel moeite om talrijke apps op de achtergrond open te houden. In het dagelijks gebruik betekent dit dat veel apps niet opnieuw opgestart hoeven te worden als ze weer opgeroepen worden, maar gebruikt kunnen worden vanaf het punt waarop ze afgesloten werden.
Onze praktijktest is vergelijkbaar met onze labtest: De OnePlus 8T laadt en rendert ons complexe test-PDF bestand in slechts drie seconden. In de stresstest van de PCMark benchmark valt echter op dat de behaalde 9.363 punten duidelijk onder het gemiddelde liggen dat met deze hardware combinatie bereikt kan worden.
Een camera met een nieuw ontwerp
Met de OnePlus 8T neemt de fabrikant afscheid van de verticale camerarangschikking van de vorige 8 serie en verplaatst hij de vier achterste cameralenzen naar een module in de linker bovenhoek. Behalve een 64-megapixel hoofdcamera schieten hier ook een ultra-groothoek camera, een macro camera en een monochroom camera. De eerste twee camera’s zijn waarschijnlijk het belangrijkst voor dagelijks gebruik. De gewone groothoekcamera is ook optisch gestabiliseerd.
Onder goede lichtomstandigheden zijn de foto’s van de OnePlus 8T uitstekend. Hier kan de smartphone de duurste concurrenten gemakkelijk bijhouden, en ze soms zelfs op een haar na verslaan. Maar zelfs in de schemering blijft de OnePlus 8T soeverein presteren en goede resultaten geven. We raden echter aan een statief te gebruiken of de smartphone op een stil oppervlak te plaatsen terwijl je foto’s maakt, want dit verbetert de opnamen merkbaar.
Al met al waardeert onze lab-tester de fotokwaliteit met een subjectief cijfer van 1.5 (zeer goed). De kwaliteit van de selfie foto’s is echter nogal gemiddeld, want een gebrek aan autofocus en een wat klein diafragma maken het moeilijk om erg goede resultaten te bereiken. Het is echter voldoende voor een videogesprek tussendoor.
OnePlus 8T: Kleine kloven kunnen een groot verschil maken
De uitrusting van de OnePlus 8 Pro heeft veel te bieden, maar de smartphone laat waardevolle punten liggen op een of twee hoeken.
Het nieuwste Android 11 is al voorgeïnstalleerd op het toestel. Met zijn eigen software-interface heeft OnePlus het ontwerp van het systeem duidelijker aangepast dan in vorige versies.
Op het gebied van connectiviteit ondersteunt de 8T bijna alles wat een huidig vlaggenschip in deze prijsklasse moet kunnen: Behalve een NFC chip en de nieuwste Bluetooth 5.1, ondersteunt hij ook WiFi 6 (WLAN-ax) en de nieuwste netwerkstandaard 5G. Je kunt de dual-SIM functionaliteit echter niet gebruiken in combinatie met het 5G netwerk.
De interne opslagcapaciteit van 256 gigabyte is royaal, dus het ontbreken van een uitbreidingsmogelijkheid via microSD kaart moet aanvaardbaar zijn. De OnePlus 8T mist echter ook IP-certificering voor bescherming tegen stof en water, en de mogelijkheid om hem draadloos op te laden – beide zijn nog steeds voorbehouden aan het Pro model. De stereoluidsprekers compenseren ook maar in beperkte mate het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting.
OnePlus biedt de 8T aan in de twee kleurvarianten groen (glanzend) en zilver (mat). Je kunt de laatste alleen kopen in de basisversie met 128 gigabyte intern geheugen en acht gigabyte RAM voor een prijs van 599 euro. De glanzend groene versie is verkrijgbaar met hetzelfde geheugen en voor dezelfde prijs als de versie die we testten met 256 gigabyte intern geheugen en 12 gigabyte RAM voor 699 euro. Behalve het oplaadkabeltje en de netspanningsadapter bevat de levering ook een doorzichtig hoesje voor de mobiele telefoon en een voorgeïnstalleerde schermbeschermer. De verkoop begint op 20 oktober 2020.