Oneplus Nord 2 in test: nieuwe vlaggenschip killer met OLED, kracht en veel geheugen.
Voordelen
- Geweldige prijs-prestatie verhouding
- Geweldig beeldscherm, prestaties en geheugen
Nadelen
- Geen IP certificering, geen Tele, geen Qi opladen
Met de Oneplus North keerde de fabrikant vorig jaar terug naar zijn oude prijs-prestatie kracht. Nu is de opvolger er – slaat Oneplus met de Nord 2 opnieuw zijn slag?
In 2020 initieerde de Oneplus North (review) een kleine ommekeer voor de succesvolle fabrikant Oneplus. Want terwijl, na een aanvankelijke strategie van lage prijzen, steeds meer geld werd gevraagd voor de steeds betere smartphones van de firma, was de Nord eindelijk weer een smartphone met een echt goed prijs-prestatie niveau. Natuurlijk kon hij de topmodellen zoals de Oneplus 9 (review) niet bijhouden, maar hij kostte ook veel minder. Natuurlijk verwachten de fans hetzelfde van de opvolger: Geweldige technologie uit de hogere klasse voor een middenklasse prijs. Zullen de verwachtingen vervuld worden?
Ontwerp
Het ontwerp doet dat wel. De Oneplus Nord 2 heeft een vlakke body van hoogwaardig Gorilla glas aan voor- en achterkant en vertrouwt weer eens op ongewone kleuren. Het frame, daarentegen, is weer van plastic. Je merkt dit echter pas als je de smartphone in je hand houdt. Tegelijk merk je hoe gemakkelijk hij in de hand ligt, wat te danken is aan het verhoudingsgewijs lage gewicht van de telefoon, en je voelt nauwelijks de overgang van het frame naar de voor- of achterkant, en de achterkant in het bijzonder is zacht afgerond aan de randen. Daardoor ligt de Nord 2 prettig in de hand.
De cameramodule is aan de randen ook afgeplat en vertoont een soort gepolijste rand, die er chic uitziet. De hele afwerking is over het algemeen erg goed. Alle toetsen, ook de keuzeschakelaar voor de ringstand, zijn uitstekend in het frame ingebed en zijn gemakkelijk te bedienen. De voorkant scoort met over het geheel vrij smalle randen rond het grote beeldscherm, de beschermende folie die af fabriek is aangebracht is, zoals bijna altijd, wat scherpkantig. Het frame is alleen aan de onderkant iets breder, verder maakt de Oneplus Nord 2 een hoogwaardige indruk. Er is nog steeds geen IP certificering. Maar zoals vaak het geval is, beweert de fabrikant dat een zekere mate van waterbestendigheid gegeven is door het fabricageproces.
Weergave
Oneplus heeft voor de Nord 2 opnieuw gekozen voor OLED technologie. Met ongeveer 6.4 inch is het scherm ongeveer even groot als dat van zijn voorganger, en de resolutie is met 2400 x 1080 pixels zelfs iets lager. Maar de bijna 410 ppi zijn nog steeds mooi scherp, en inhoud wordt absoluut vloeiend weergegeven, zelfs bij beweging, dankzij de vernieuwde 90 hertz verversingssnelheid. De helderheid van ruim 530 cd/m² is vrij goed en iets hoger dan die van de voorganger, ook al bieden sommige topmodellen nog meer – tegen een navenant hogere prijs, natuurlijk. Dankzij het grote contrast en het typische OLED zwartniveau is de helderheid ook voldoende om buiten goed inhoud te lezen. Over het geheel genomen is het paneel overtuigend, maar Oneplus had nog eens moeten nadenken over het “always-on” scherm, dat helaas alleen zichtbaar is als de smartphone aangeraakt of opgetild wordt. Ook HDR ontbreekt, maar de meeste gebruikers zullen het bij dagelijks gebruik nauwelijks missen.
Camera
Oneplus heeft iets weggelaten uit de Nord 2 – en dat vinden we goed! We doelen op de overbodige macrolens, die er in de Oneplus Nord (review) voor zorgde dat de fabrikant trots kon spreken van een quad camera zonder de gebruiker een echte meerwaarde te bieden. Dit zit niet meer in het nieuwe model en vermoedelijk zal bijna niemand het missen. In plaats daarvan vertrouwt de firma op een hoofdcamera met 50 megapixels, optische beeldstabilisator (OIS) en F/1.88 diafragma, en een groothoek met 8 megapixels en f/2.25. Een monochrome lens met 2 megapixels zorgt voor scherptediepte.
De hoofdcamera, die een iets hogere resolutie heeft dan zijn voorganger, scoort met goede beeldscherpte en behoorlijke detailrijkdom met voldoende beelddynamiek en weinig beeldruis. Dankzij OIS blijven deze kwaliteiten vrij lang behouden, zelfs bij weinig licht. Alleen in echte scènes met weinig licht hebben high-end smartphones hier een voorsprong. Er is ook wat ruimte voor verbetering wat betreft de beeldscherpte. Dit lijkt te komen door de software, die alles lijkt te verzachten ten gunste van minder beeldruis. Over het geheel genomen maakt de Nord 2 zeer evenwichtige, goede foto’s bij daglicht. De groothoek biedt geen verrassingen. Door het ontbreken van een hogere resolutie zijn de beeldscherpte en het detail beduidend minder, en ook de beeldruis is meer uitgesproken. Ondanks de zwakkere kwaliteit is de meerwaarde van de groothoek echter duidelijk.
De algemene kwaliteit van de video’s is oké, vooral de beeldstabilisatie is overtuigend en de scherpstelling lijkt nauwkeurig. Helaas is 4K/30 het eindpunt, zodat gebruikers altijd moeten kiezen tussen scherp 4K of vloeiende pannen en bewegingen bij 1080p/60. Jammer. De selfie-camera met 32 megapixels overtuigt met goed uitgebalanceerde foto’s, zolang de helderheidsverdeling van het onderwerp niet te verschillend is.
Kenmerken
De voorganger Oneplus Nord (bespreking) had nog een krachtige Snapdragon 765G als aandrijving, de fabrikant vertrouwt op een Mediatek chip voor de nieuwe Nord 2. Wie het idee nu afzwaait, zou meer aandacht moeten besteden aan de nieuwe chips van de fabrikant. Want de Dimensity chips zijn niet meer te vergelijken met de vorige generaties. De ingebouwde Dimensity 1200 AI scoort bijzonder goed op het gebied van grafische prestaties en energiezuinigheid. Volgens de fabrikant moet hij zelfs in de hogere klasse stropen, maar in het hogere middensegment heeft hij het in elk geval absoluut gemakkelijk. In PCmark’s Work 3.0 test haalde de Nord 2 een solide 8500 punten, en in 3DMark Wildlife scoorde hij 4250 punten. Afhankelijk van de benchmark verslaat het Oneplus model met de Dimensity 1200 AI zelfs smartphones met Snapdragon 870 zoals de Xiaomi Mi 11 Lite 5G (review), de voorganger wordt soms overtroffen met twee keer zo hoge resultaten. Zelfs smartphones als een Samsung Galaxy A52 (review) met Snapdragon 750G kunnen het niet bijbenen en blijven soms duidelijk achter.
Dit is merkbaar in het dagelijks leven; de Oneplus Nord 2 lijkt in alle situaties snel en direct. Dankzij het 90 hertz beeldscherm schokt zelfs het typische scrollen door menu’s of in de browser niet. De combinatie van een sterke chip en een uitstekende 12 GB RAM heeft hier een absoluut positief effect. Klein oosteregg: In het menu-onderdeel “Over de telefoon” vermeldt Oneplus 120 GByte RAM, maar na een update was het weer correct. Maar tot we zo ver zijn, zal er waarschijnlijk nog wel wat water door de Rijn stromen. De 8/128 GB versie kost trouwens 399 euro RRP. De fabrikant morst ook geen bonen als het om het interne geheugen gaat, maar maakt eerder een dubbele uitspatting: enerzijds met de pure omvang van 256 GBytes, en anderzijds met de snelheid van het geheugen. Hoewel Oneplus de Nord 2 in het (hogere) middensegment verkoopt met een RRP van 499 euro, heeft het bedrijf snel UFS 3.1 geheugen ingebouwd. Dit is heel merkbaar. Wie bijvoorbeeld spellen speelt met grote installatiehoeveelheden, zal blij zijn met verhoudingsgewijs korte laadtijden. Dit geldt ook voor de algemene spelprestaties, ook al kan de 90 hertz van het paneel bij lange na niet benut worden. De slimme smartphone wordt echter wel behoorlijk warm.
Dat de rest van de hardware ook indrukwekkend is, mag niemand verbazen. Behalve alle standaarden, waaronder NFC, Wifi6 en 5G, heeft de Nord 2 nu ook stereoluidsprekers, in tegenstelling tot zijn voorganger. Ze worden behoorlijk luid en zijn krachtig, dan ook een beetje puntig, maar niet slecht. De vingerafdruksensor in het scherm zit iets te laag aan de onderrand naar onze smaak, maar afgezien daarvan werkt hij voldoende snel en betrouwbaar.
Zoals altijd vertrouwt Oneplus op zijn eigen gebruikersinterface OxygenOS, die in versie 11.3 op de Nord 2 beschikbaar is en over Android 11 heen ligt. Het is gebaseerd op het originele Android en blijft dus vrij overzichtelijk, maar biedt extra mogelijkheden. Zo kan het uiterlijk van interfaces en pictogrammen worden aangepast, is er een modus voor bediening met één hand en zijn er aangepaste apps zoals de fotogalerij. Er is nauwelijks bloatware; de Netflix app is het beste voorbeeld. Dankzij de Widevine-L1 certificering kan van de inhoud in full HD worden genoten. Oneplus belooft beveiligingsupdates voor 3 jaar, systeemupdates voor 2 jaar. Ons testtoestel heeft een beveiligingspatch uit augustus 2021 en is dus behoorlijk bijgewerkt op het moment van testen.
Batterij
De batterij van de Nord 2 levert 4500 mAh, wat goed gemiddeld is. Bij matig gebruik is hij vrij duurzaam, dus niets staat twee of drie dagen zonder stopcontact in de weg. Als het vermogen van de chip wordt aangesproken, daalt de maximale looptijd dramatisch, zoals altijd. In PCmark’s batterijtest slaagt de middenklasse smartphone erin een looptijd te halen van ongeveer 13,5 uur bij 60 hertz en ongeveer 11,5 uur bij 90 hertz. Dit zijn behoorlijke waarden die iets beter zijn dan de voorganger. Het model heeft ook zijn laadsnelheid verbeterd. De fabrikant pompt nu 65 watt in de batterij in plaats van 30 watt en heeft nog maar ongeveer 40 minuten nodig om hem volledig op te laden. Helaas is er geen draadloos opladen, dat nog steeds voorbehouden is aan de topmodellen.
Prijs
Eigenlijk zijn er drie kleurvarianten van de Oneplus Nord 2, maar “Green Woods” wordt in dit land niet verkocht. In plaats daarvan zijn er “Gray Siera” en “Blue Haze” (ons testmodel) – elk in 8/128 en 12/256 GByte geheugen versies. De RRP is 399 en 499 euro.
Conclusie
Wie vreesde dat Oneplus het met de Nord 2 misschien wat kalmer aan zou doen om meer afstand te scheppen tussen hem en de topmodellen Oneplus 8T (review) en Oneplus 9 Pro (review) kan opgelucht ademhalen: eerder het tegendeel is het geval. Op papier biedt de Nord 2 natuurlijk niet het beste van het beste, maar in het dagelijks gebruik is het verschil klein. Het OLED scherm is overtuigend, ook al biedt het “slechts” 90 hertz, de processor is trager dan een Snapdragon 888, maar toch altijd onder controle, het geheugen is op topniveau en ook de camera is indrukwekkend. Zelfs de prestaties van de batterij zijn behoorlijk en de verbindingsmogelijkheden van de “middenklasse smartphone” staan bijna op het hoogste niveau – kortom: de Nord 2 is ook een vlaggenschip killer.
Natuurlijk is er nog steeds concurrentie. Er is de Xiaomi Mi 11 Ultra (review), de Poco F3 (review) of de Realme GT 5G (review). Alle genoemde modellen hebben hun eigen voor- en nadelen.