Oppo A16s in test: sterke batterij en mooi design voor 140 euro
Voordelen
- chic design
- Batterij met lange levensduur
- eindelijk goedkoop (voor Oppo)
Nadelen
- alleen 720p
- nogal eenvoudige camera
- niet echt snel
Oppo heeft tot nu toe niet per se bekend gestaan om lage prijzen, maar met de Oppo A16s zou daar eindelijk verandering in kunnen komen. We hebben de instapmodel smartphone getest.
Oppo en lage prijzen – dat is in Duitsland tot nu toe niet het geval geweest. We waren altijd verrast door modellen als de Find X3 Pro (review) of de Reno 4Z 5G (review), omdat we opvallend lage prijzen hadden verwacht van een bedrijf dat in een nieuwe markt begint. Met de Oppo A16s zou het iets voor het eerst kunnen zijn, want Oppo rekent voor het model in de RRP zo’n 180 euro. In ruil daarvoor krijg je een krachtige batterij met 5.000 mAh, 64 GB aan opslag en een chique design. Is dat genoeg?
Ontwerp
Je vindt geen glas of metaal in het instapmodel van de Oppo A16, maar het toestel ziet er nog steeds chic uit. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van een slanke behuizing en een mooi kleurontwerp, waardoor je het gewone plastic vergeet, althans op het eerste gezicht. Trouwens, in de prijsklasse onder 200 euro is dit materiaal toch al nauwelijks een probleem, alleen van duurdere modellen wordt meer verwacht. De achterkant heeft een interessant mengsel van glanzend en mat oppervlak. Afhankelijk van de lichtinval tovert hij mooie reflecties tevoorschijn op het zachte lichtblauw van ons testmodel. De zwarte camera-unit met drie lenzen springt er enigszins uit, maar oogt over het algemeen eerder zakelijk dan extravert.
Met een gewicht van 190 gram en lichte rondingen aan de achterkant ligt de A16s voldoende goed in de hand, en de diepte van 8,4 millimeter is bijna voorbeeldig voor een goedkope mobiele telefoon. Zoals vaak het geval is, is de beschermfolie met scherpe randen op het scherm, dat wordt beschermd door Panda glas in plaats van Gorilla glas, een beetje vervelend, maar in ruil daarvoor biedt het meer weerstand tegen krassen. De lage prijs van de smartphone is ook te zien aan de voorkant: de rand rond het verlichte scherm is relatief breed, en de frontcamera is slechts ondergebracht in een druppelinkeping. Een brede zwarte balk valt vooral op onder het paneel – dit lijkt niet van hoge kwaliteit te zijn, maar is grotendeels normaal in deze prijsklasse. Het vakmanschap is voorbeeldig. De toetsen kunnen nauwkeurig worden bediend en ondanks het feit dat bijna uitsluitend kunststof is gebruikt, lijkt het model voldoende robuust. Hij is beschermd tegen stof en water volgens IP54.
Weergave
Het beeldscherm van de Oppo A16s is de eerste tegenvaller: we vinden 720p gewoon niet meer van deze tijd, althans niet in smartphones van meer dan 130 euro. Verdeeld over de 6,5 inch van het toestel resulteert dit in een pixeldichtheid van iets minder dan 270 ppi – dat is niet overdreven. In feite zie je dit echter alleen als je beter kijkt; technisch gezien doet het paneel zijn werk goed. Contrast en kleuren zijn behoorlijk, afgezien van een wat koele instelling, zeker gezien de lage prijs, en hetzelfde geldt voor de stabiliteit van de kijkhoek. We hebben de helderheid gemeten op iets minder dan 550 cd/m², wat beter is dan sommige dure modellen. Er is geen hogere verversingsfrequentie dan 60 hertz. In het dagelijks gebruik is het scherm van de A16s absoluut voldoende en zelfs goed voor de prijsklasse.
Camera
De camera van Oppo is visueel indrukwekkend met zijn drie lenzen, maar daar moet niemand zich door laten verblinden. In feite moet de hoofdcamera het doen met 13 megapixels en een diafragma van f/2.2; hij wordt geflankeerd door een dieptesensor en een macrolens met elk 2 megapixels. De laatste twee zijn nauwelijks bruikbaar in het dagelijks leven. De frontcamera maakt foto’s met 8 megapixels.
Het is bedoeld om foto’s te maken bij goed licht, d.w.z. buiten en overdag. Dan maken de hoofdcamera en de selfiecamera voldoende goede foto’s, ook al is de beelddynamiek ondanks auto-HDR niet altijd even goed en gaan details snel verloren door een gebrek aan scherpte. Kleuren worden soms te sterk benadrukt en beeldruis is zichtbaar, afhankelijk van de situatie. Deze negatieve kenmerken worden steeds duidelijker naarmate het licht afneemt. De camera van de Oppo A16s is geen uitzondering in het lagere prijssegment. Als u een betere camerakwaliteit wilt, moet u ongeveer 150 euro meer uitgeven. Hier gaan we met onze Top 10 van de goedkoopste smartphones met telelens en groothoek vanaf 379 euro.
Kenmerken
Oppo neemt de typische route in het lagere prijssegment en installeert een Medatek-chipset. Dat zou geen probleem zijn als het een modern exemplaar was – we zijn nogal te spreken over de huidige Dimensity chipsets. De fabrikant vertrouwt echter nog steeds op een Helio G35 in combinatie met 4 GB RAM, wat niet bepaald spreekt voor topprestaties en de oudere Mediatek-modellen staan ook niet bepaald bekend om hun efficiëntie. In PCmark Work 3.0 haalde de Oppo A16s slechts 5300 punten, en in 3Dmark Wild Life slechts 400. Als je wilt gokken, zit je dus verkeerd – zoals over het algemeen het geval is met alle instapmodellen, als het maar meer is dan Angry Birds.
In het dagelijks gebruik profiteert de betrekkelijk zwakke chip van het geringe aantal pixels dat hij moet berekenen en rondsturen. Hierdoor lijkt de Oppo A16s de meeste tijd niet overdreven traag en heeft hij meestal geen seconde nodig om na te denken. In combinatie met het 60 hertz display zal hier echter ook niemand in juichen uitbreken – snel is een ander verhaal. Al met al is de A16s een degelijk instapmodel, als je er maar niet te hoge verwachtingen van hebt. Technisch gezien is alles er, zij het uitgeklede. Er is LTE in plaats van 5G, Wi-Fi 5 in plaats van 6 en USB-C 2.0 in plaats van een snellere verbinding. Zelfs NFC is aan boord – dit is overigens het enige verschil met de Oppo A16 zonder het S achtervoegsel. De vingerafdruksensor in de aan/uit-knop aan de rechterkant werkt snel en betrouwbaar, maar het gebruik van de monoluidspreker moet beperkt blijven tot beltonen en berichtgeluiden.
Lovenswaardig: Oppo rust de A16s uit met Android 11, met daarbovenop ColorOS 11.1. We vonden de verouderde beveiligingspatch uit augustus en de samenwerking met Vodafone echter verontrustend: ze wilden bij het instellen van het toestel diverse door de netwerkprovider “aanbevolen” apps in het geheugen forceren – we noemen dat spam of bloatware.
Batterij
5000 mAh is een indrukwekkend cijfer voor een laaggeprijsde en vrij dunne smartphone. En het belooft een behoorlijk uithoudingsvermogen. Het toestel gaat zelfs zo’n 12,5 uur mee in de accutest van PCmark en staat daarmee op gelijke voet met andere 5000 mAh-toestellen zoals de Xiaomi Poco M3 Pro (review) – die echter 90 hertz biedt. Ongeveer 2 dagen normaal gebruik zijn in beide gevallen mogelijk. Opladen met de trage 10-Watt netadapter duurt bijna 2 uur.
Prijs
De Oppo A16s is verkrijgbaar in zwart en blauw, andere geheugenconfiguraties zijn niet beschikbaar.
Conclusie
Eindelijk is er een betaalbare Oppo smartphone – en dan zijn er nog nauwelijks redenen om hem te kopen. De belangrijkste redenen om dit model te kopen zijn het chique design en de batterij die relatief lang meegaat. Het scherm is in principe niet slecht, maar het had meer resolutie kunnen gebruiken. Het geheugen is acceptabel voor de prijs, maar de chipset had moderner en dus sterker en efficiënter moeten zijn. Al met al is het beeld ambivalent: je kunt niet echt fout gaan met een aankoop, zeker niet met het zwarte model, dat op het moment van testen verkrijgbaar was voor ongeveer 140 euro. Maar je kunt ook niet te veel goed doen – want er is gewoon te veel betere concurrentie. Voorbeelden zijn de Xiaomi P oco X3 pro (review), Xiaomi Redmi 9T (review), Realme 8 Pro (review).