De beste camera is altijd de camera die je bij je hebt. Wij leggen uit wat u kunt verwachten van smartphonecamera’s in verschillende prijsklassen. De beste full-frame DSLR heeft geen nut als hij thuis ligt terwijl je net een geweldig foto-onderwerp hebt gevonden. Met de voortschrijdende technologie zijn dergelijke dure professionele camera’s niet langer nodig, omdat relatief goedkope digitale camera’s deze al jaren vervangen voor de meeste amateurfotografen. Dit geldt ook al lang voor smartphonecamera’s, die dure digitale camera’s allang hebben vervangen, afhankelijk van de prijsklasse van de mobiele telefoon. Naast de steeds betere kwaliteit van smartphonecamera’s bieden ze nog een ander voordeel: ze zijn altijd bij de hand en kunnen snel worden gebruikt. In deze gids zullen we ons concentreren op de technologie van smartphones – meer precies: op cameratechnologie. Als je meer informatie of tips en trucs wilt over het maken van foto’s met je smartphone, moet je eens kijken naar onze gids Fotografie: Hoe maak je geweldige foto’s met je smartphone. Onze prijsinformatie in het artikel verwijst naar de straatprijs van de huidige toestellen vanaf 2021, de RRP ligt meestal min of meer beduidend hoger. Bovendien gelden deze cijfers voor Android-smartphones – iPhones liggen doorgaans aanzienlijk hoger dan de prijsklassen die wij hebben gekozen.
Tot 200 euro
Als u op zoek bent naar een goedkope smartphone, hebben we slecht nieuws voor u: Naast de hoeveelheid geheugen, chipset en diverse andere technische gebieden, besparen fabrikanten in het segment tot 200 euro vooral op de camera. Goede modellen in deze prijsklasse worden geleverd met de twee verstandige lenzen voor groothoek (“normale” hoofdcamera) en ultragroothoek, die vaak worden uitgebreid met overbodige macro- of dieptesensoren. De hoofdcamera moet 48 of 64 megapixels hebben en een diafragma van f/1.8 of beter. Het hoge aantal megapixels wijst meestal op pixel binning, waarbij de informatie van verschillende pixels (meestal 4 in deze prijsklasse) wordt gecombineerd tot één verbeterde pixel om de algemene beeldkwaliteit te verbeteren op het gebied van scherpte, kleurweergave, beelddynamiek en beeldruis. Ondanks het hoge aantal megapixels maakt een overeenkomstige smartphone dan ook foto’s met 12 of 16 megapixels in de standaardinstelling, die betere resultaten opleveren dan zonder pixel binning, vooral onder moeilijke lichtomstandigheden. In de meeste gevallen bieden dergelijke toestellen ook de mogelijkheid om foto’s in volledige resolutie te nemen. Dit is alleen zinvol bij helder daglicht en kan dan een hogere beeldscherpte en meer details onthullen. Hoe lager het f-getal, hoe beter de camera omgaat met weinig licht. U moet hier echter niet te veel van verwachten, vooral niet bij goedkope smartphones, want op andere onderdelen zoals beeldsignaalprocessoren, software en lenzen wordt vaak bespaard bij goedkope modellen. De ultra-groothoek (in de volksmond ook wel gewoon groothoek genoemd) heeft bij goede smartphones in de prijsklasse tot 200 euro maximaal 8 megapixels en heeft door zijn ontwerp een lager (d.w.z. hoger) f-getal. Normaal gesproken is de kwaliteit van de groothoekcamera aanzienlijk slechter dan die van de hoofdcamera, wat vooral te merken is aan minder scherpte en navenant minder details en meer beeldruis, zelfs bij goede lichtomstandigheden. Bovendien worden kleuren en contrasten zichtbaar anders vastgelegd dan met de hoofdcamera – dit zou eigenlijk niet het geval moeten zijn.
200 tot 400 euro
In de prijsklasse van 200 euro en meer zijn er twee dingen overwegend veranderd in vergelijking met de goedkopere smartphones. Enerzijds neemt de kwaliteit van de afzonderlijke componenten toe, wat leidt tot een gemiddeld betere beeldkwaliteit. Bovendien is een belangrijke nieuwe hardwarefunctie toegevoegd: de optische beeldstabilisator (OIS). Wat de componenten betreft, nemen vooral de prestaties van de chipsets toe, en daarmee ook de prestaties van de beeldsignaalprocessoren. Dit maakt uitgebreidere softwarerevisies mogelijk, wat leidt tot een betere beeldkwaliteit. Aangezien software bij een digitale camera belangrijker is dan hardware, is dit veel doorslaggevender dan de bijbehorende kwaliteitsverbetering van optiek en lenzen. Dit wordt ook wel omschreven met de term computationele fotografie. Met zijn hulp worden dingen mogelijk waarvoor vroeger hoogwaardige mechanica en optica verantwoordelijk waren. Een voorbeeld is bokeh. Het opzettelijk onscherp maken (meestal) van de achtergrond in een foto benadrukt op artistieke wijze het eigenlijke, scherpe motief. In het verleden gebeurde dit door optische effecten, wat fysiek onmogelijk is in een smartphone digitale camera omwille van de ruimte. Tegenwoordig worden dergelijke effecten dan ook door software berekend – en intussen heel goed, zelfs in de middenklasse. Bovendien neemt de algemene beeldkwaliteit toe omdat beeldfouten beter kunnen worden berekend. Het tweede belangrijke punt: optische beeldstabilisatoren. Ze compenseren ongewenste handbewegingen zoals trillen en maken zo langere belichtingstijden mogelijk zonder ongewenste bewegingsonscherpte. Meer licht betekent een betere beeldkwaliteit door meer scherpte, een adequatere kleurweergave en minder beeldruis. Wij hebben de goedkoopste smartphones met OIS in een gids samengevat. Met de professionele of expert-modi kunnen gebruikers in het middensegment veel processen zelf bepalen bij het nemen van foto’s, zoals belichtingstijd, witbalans en scherpstelniveau – dit is eerder uitzondering dan regel bij goedkope modellen.
Boven 400 euro
Boven de 400 euro voor een smartphone worden de afzonderlijke onderdelen natuurlijk nog beter. Beeldverwerkingsprocessoren worden nog krachtiger en kunnen een nog grotere hoeveelheid gegevens in een kortere tijd berekenen, waardoor het prestatiebereik van de gebruikte software nog groter kan worden. Samsung en Xiaomi hebben bijvoorbeeld camera’s ontwikkeld met 108 megapixels, waarbij de pixel binning is uitgebreid tot 12:1. Deze camera’s zijn te vinden in Samsung Galaxy S21 Ultra (review) en Xiaomi Mi 11 Ultra (review). Daarnaast zijn er nog andere functies en nieuwe of verbeterde technologie. De scherpstelling is bijvoorbeeld preciezer dankzij extra technologie zoals lasers, en de beeldsensoren zijn groter. De combinatie van sensor, optiek en diafragma kan minder licht aan, flits-LED’s zijn helderder en werpen meer natuurlijk licht dat aan het onderwerp is aangepast, er zijn extra software-effecten en nog veel meer. In onze ogen is echter de grootste vooruitgang in de prijsklasse boven 400 euro, afgezien van de betere nachtopnamekwaliteiten, de toevoeging van optische telelenzen. Tegenwoordig zijn deze meestal verkrijgbaar in vergrotingsniveaus van 3x tot 10x, de laatste echter alleen met de steeds hogere prijs van smartphones. Dit betekent dat smartphones verafgelegen onderwerpen zonder verlies kunnen uitvergroten en de actieradius van de fotograaf aanzienlijk kunnen vergroten.
Conclusie
Een smartphone voor weinig geld met een navenant eenvoudige camera is beter dan helemaal geen camera. Van mobiele telefooncamera’s tot 200 euro moet u echter niet veel verwachten. Goede modellen kunnen bij daglicht redelijke foto’s maken, maar bij slecht licht zijn ze niet leuk om mee te fotograferen. Dit geldt meestal voor de groothoeklens; de andere lenzen (macro, dieptesensor) zijn hier toch overbodig. In het middensegment, tot 400 euro, ziet het er beter uit. Hier zijn er, naast de vorige pluspunten, steeds meer optische beeldstabilisatoren, die het in ieder geval mogelijk maken om met de hoofdcamera ook bij minder optimale lichtomstandigheden goede foto’s te maken. De groothoek is hier ook beter, hoewel nog niet echt goed. Smartphones met goede camera’s beginnen bij 400 euro. Hier worden de afzonderlijke onderdelen steeds beter en worden eindelijk steeds vaker optische telelenzen toegevoegd. Bovendien is men steeds beter in staat om ‘s nachts fatsoenlijke foto’s te maken en biedt de groothoek eindelijk gemiddeld een redelijke kwaliteit. Dus als u goede camera’s wilt waarvan de opnamen er zelfs bij vergroting nog goed uitzien, kunt u niet om een hogere investering heen. Meer informatie vindt u in onze gids Fotografie: Zo maakt u prachtige foto’s met uw smartphone. Als u op zoek bent naar een smartphone met een goede camera, zal onze Top 10 u ook helpen: De goedkoopste smartphones met optische telelens en ultra-groothoek. In ons artikel Budget-Phones met driedubbele camera: Meer dan een Marketing-dingetje, gaan we in op de vraag wat extra lenzen in smartphones nu eigenlijk opleveren.