Realme GT Master Edition in test: Veel smartphone voor weinig geld
Voordelen
- Geweldige vertoning
- goede camera voor de prijs
- zeer goed totaalpakket
De Realme GT overtuigde met zijn chique uiterlijk en veel vermogen. De nieuwe Master Edition van de Realme GT is goedkoper, maar brengt verschillende offers. We zoeken uit of het nog steeds de moeite van het kopen waard is.
De Realme GT 5G (review) is niet perfect, maar voor de 449 euro (RRP) die hij kost, biedt de smartphone veel. Dit omvat de supersnelle Snapdragon 888, veel geheugen, snel opladen en een chique buitenkant. De Master Edition van de Realme GT bezuinigt wel op enkele punten, maar hij kost ook 100 euro minder. We bekeken of de Master Edition evenzeer de moeite van het aanschaffen waard is.
Ontwerp
De Realme GT 5G (review) was al verkrijgbaar in matige kleuren – en in de chique felgele versie met zwarte GT strepen die wij testten. De Master Edition biedt ook een gematigde en een freaky versie. In zwart en wit komt het model stijlvol over, maar nogal conservatief in vergelijking met de grijze versie. Met zijn grijs plastic en regelmatige vormen doet de Master Edition bijna denken aan een harde koffer, die toepasselijk ontworpen werd door een industrieel ontwerper. Ons testtoestel, daarentegen, komt in een zwarte kleur, die eigenlijk meer donkerbruin is. De glanzend plastic achterkant lijkt van glas te zijn en is aan de zijkanten afgerond, waardoor de Realme GT Master Edition prettig in de hand ligt. Dit komt ook doordat de smartphone naar verhouding petite is met matige waarden voor afmetingen en gewicht.
De camera met drie lenzen is geïntegreerd in een iets vooruitstekend, rechthoekig toestel, zoals dat altijd het geval is bij de huidige smartphones. Ze piepen er bovendien wat meer bovenuit. Verder is de achterkant onopgesmukt, en de Realme belettering, die toon-op-toon is, is alleen bij nadere inspectie te zien. Het gebruik van plastic voor het frame van de behuizing laat ook zien dat de gebruiker geen smartphone voor 500 euro in handen heeft. Niettemin ziet het middensegment model er over het geheel hoogwaardig uit, want je moet heel goed kijken om te zien dat de fabrikant geen glas en metaal gebruikt voor de buitenbehuizing. Ook wat de afwerking betreft valt er niets te klagen. De toetsen in het frame passen goed en wiebelen niet, en dankzij de optimale toetsverplaatsing en het scherpe drukpunt zijn ze ook gemakkelijk te bedienen. De smalle rand rond het beeldscherm met een kleine inkeping in de linker bovenhoek van het beeldscherm zou ook goed staan op een duurdere smartphone. Alleen onder het scherm is de rand iets breder.
Weergave
6.4-inch OLED, 120 hertz – dat klinkt bekend uit de Realme GT. In feite zijn beide schermen op papier bijna identiek, maar onze Master Edition kwam onder het meetapparaat niet helemaal in de buurt van de helderheid van de GT 5G. Het verschil van ongeveer 360 cd/m² in manuele en 560 cd/m² in automatische stand is echter niet groot en zeker op gelijke voet met de klasse. Wat betreft stabiliteit van de kijkhoek, kleurverzadiging, zwartniveau en contrast is er niets te klagen – net als bij het duurdere GT model.
Camera
Realme gebruikt voor de camera ook hardware van zijn zustermodel. Dienovereenkomstig heeft de Realme GT Master Edition ook een hoofdcamera met 64 megapixels en een diafragma van f/1.8, plus een groothoekcamera met 8 megapixels en f/2.3 en een macrocamera met 2 megapixels. Dienovereenkomstig presteren de camera’s bijna gelijk. Dankzij de Sony sensor en pixel binning (4:1) maakt de hoofdcamera goede foto’s met 16 megapixels bij helder licht. Scherpte, dynamisch bereik en beeldruis zijn absoluut in orde bij foto’s in daglicht – vooral met het oog op de nog lagere prijs vergeleken met de Realme GT 5G (review), doet de Master Edition het goed. Bij weinig licht ziet het er natuurlijk een beetje anders uit, vooral omdat de GT modellen geen optische beeldstabilisator hebben. Over het geheel genomen zijn de opnamen echter nog steeds respectabel. Dit geldt ook voor de digitale zoom overdag, althans bij de aangegeven tweevoudige vergroting.
Gezien de prijs zien video’s er ook behoorlijk goed uit – dankzij 4K/60. De stabilisatie doet behoorlijk zijn werk. Het grootste verschil in de camera tussen de GT modellen: De frontcamera van de Master Edition biedt een dubbele resolutie met 32 megapixels. Dit ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar bij inzoomen mist het een beetje scherpte. Voor een selfie camera is dat echter prima.
Kenmerken
Een van de grootste verschillen tussen de Realme GT 5G (bespreking) en de Realme GT Master Edition: de goedkopere Master Edition komt niet met Snapdragon 888, maar met Snapdragon 778G. De chipset is vrij modern, maar kan niet op tegen de chip uit de hogere klasse in het zustermodel. Voor de prijsklasse van de Master presteert hij echter heel goed. Het toestel haalde een goede 9250 punten in PCmark 3.0 en 2500 punten in 3Dmark Wildlife. Dit geeft het dagelijks leven met de smartphone vrij goed weer: er zijn hier geen topprestaties om je over te verbazen, maar het toestel breekt geen zweet bij normaal gebruik. Dit is echter merkbaar anders bij veeleisende apps, zoals sommige spelletjes. Ze lopen meestal vrij goed en vereisen zelfs geen grafische verlaging, maar de Realme GT Master Edition wordt behoorlijk warm – warmer dan de meeste concurrerende producten, tenminste. Dit is bijzonder verrassend omdat de fabrikant adverteert dat de smartphone bijzonder goed gekoeld is.
Verder is er iets minder geheugen dan in het duurdere zustermodel. Zo biedt Realme voor beide modellen geheugenconfiguraties van 128 en 256 GB (niet uitbreidbaar), maar de Master Edition heeft bij 256 GB slechts 8 GB RAM. Anders heeft hij er 6. Ook op sommige andere gebieden moet je concessies doen. In plaats van stereo luidsprekers met een begaanbaar geluid heeft het goedkopere GT model alleen een mono luidspreker met een voldoende redelijk geluid. In plaats van snelle Wifi 6e biedt de Master Edition alleen Wifi 6. De rest is grotendeels identiek – ook Bluetooth 5.2, NFC en 5G.
Android 11 wordt overgoten met Realme UI 2.0 als gebruikersinterface. Het biedt toegevoegde waarde ten opzichte van van vanilla Android, maar blijft overzichtelijk. Op het moment van testen was de beveiligingsupdate van augustus en dus 2 maanden oud.
Batterij
Met 4300 mAh is de batterij van de Master Edition iets zwakker dan in de Realme GT 5G (review), zodat het nieuwere toestel de runtijden van de eerste GT niet helemaal haalt. Met 120 hertz hield hij het in PCmark’s batterijtest maar zo’n 9,5 uur uit – het kan beter, maar het is niet slecht. Het hoge laadvermogen van 65 watt, dat werd overgenomen van de duurdere GT, is geweldig. Dit betekent dat de batterij na iets meer dan 30 minuten weer volledig opgeladen is. In de prijsklasse rond 350 euro is dit een echte uitdaging voor de concurrentie.
Prijs
De Realme GT Master Edition is verkrijgbaar in zwart, wit en grijs. Geheugenconfiguraties van 6/128 en 8/256 GB zijn beschikbaar. De RRP begint bij iets minder dan 350 euro.
Conclusie
Meester Editie? Of we begrijpen de bedoeling achter de naam niet – of het is weer eens volkomen overdreven marketing gewauwel. Een Master Edition moet meer van het goede van de “gewone” versie bieden. Maar de Realme GT Master Edition biedt minder, althans op sommige punten. Dit geldt ook voor de prestaties en het geheugen, en de Master Edition biedt ook minder in termen van batterij- of WLAN snelheid. Het helpt niet dat de Master Edition goedkoper is dan het “origineel” – de naam blijft ongepast.
Dit verandert echter niets aan het feit dat de Realme GT Master Edition een goede smartphone is voor de prijs. Ook al evenaart de verminderde hardware niet de algemene prestaties van de oorspronkelijke Realme 8 Pro (bespreking), hij is nog steeds voldoende voor dagelijks gebruik en voor veel veeleisende situaties. Andere dingen zijn zelfs ondanks de verlaagde prijs behouden, zoals het goede beeldscherm, de geweldige hoofdcamera voor de prijsklasse, de nog steeds voldoende hoeveelheid geheugen en de snel oplaadbare batterij. Al met al is de Master Edition een behoorlijk goede telefoon voor het geld.
Toch zijn er alternatieven. Dit zijn onder andere de Oneplus 3T (review), de Xiaomi Poco F3 (review) en de Xiaomi Redmi Note 10 Pro (review).