Een refurbished telefoon: de voor- en nadelen
Wie de modernste telefoon met de nieuwste technische snufjes wil bezitten moet daar meestal een pittige prijs voor betalen. Vind je het daarentegen niet zo belangrijk om vooraan te lopen in de wereld van de telefoontrends? Dan kun je flink wat geld besparen door voor een refurbished toestel te kiezen.
Wat is een refurbished telefoon?
Refurbished is het Engelse woord voor ‘gereviseerd’. In het geval van telefoons betekent dit dat een handelaar toestellen opkoopt van mensen die naar een nieuw model overstappen. De gebruikte toestellen worden vervolgens goed leeg- en schoongemaakt, uitgebreid getest en zonodig simlockvrij gemaakt. Op die manier worden dit soort telefoons meteen interessant voor de goedkoopste sim only-abonnementen. Als er defecten aan het ingekochte apparaat worden geconstateerd, dan worden deze eerst gerepareerd voordat de telefoon weer in de verkoop gaat.
Voordelen van een refurbished telefoon
Het meest in het oog springende voordeel van een refurbished telefoon is natuurlijk de prijs. Afhankelijk van het merk en type van het toestel kan je voordeel tot wel vijftig procent oplopen. Voeg je aan zo’n toestel een goedkoop sim only- abonnement toe, dan profiteer je van een totaalpakket tegen de laagst mogelijke prijs. Daarnaast help je het milieu door voor een gereviseerde telefoon te kiezen. Omdat het toestel langer actief in gebruik blijft, ontstaat er tenslotte minder afval. Wat ook mee kan spelen is dat sommige mensen compleet verknocht zijn aan een bepaald merk en type telefoon en eigenlijk helemaal niet over willen stappen naar een nieuwer model. Een goed voorbeeld daarvan is de iPhone SE. Fans van dit toestel vinden het compacte formaat vaak veel prettiger dan de grotere iPhone-varianten die sindsdien op de markt zijn verschenen.
Nadelen van een refurbished telefoons
Een refurbished telefoon werkt na de opknapbeurt weliswaar weer goed, maar je weet bij aankoop nooit hoe lang en hoe intensief de vorige eigenaar van z’n toestel gebruik heeft gemaakt. Tijdens het opknapproces wordt in veel gevallen bijvoorbeeld een maximale accucapaciteit van 80 procent nog steeds als acceptabel beschouwd. Er zijn weliswaar trucs om ook in zo’n geval nog het maximale uit de accu te kunnen persen, maar de kans bestaat dat je uiteindelijk toch snel extra kosten moet maken voor vervanging van de accu. Daarnaast gebruiken sommige handelaren tijdens reparaties goedkopere onderdelen van mindere kwaliteit. Dit laatste kan uiteindelijk ten koste gaan van de betrouwbaarheid van een refurbished toestel.
Veilig een refurbished telefoon kopen
De garantietermijn na aankoop van een refurbished toestel is een erg belangrijke eerste indicator waarmee je de kwaliteit van de handelaar kunt bepalen. Is die termijn één jaar of meer, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je er een kwalitatief hoogwaardig gereviseerde telefoon koopt. Wil je een refurbished telefoon online aanschaffen? Let dan ook goed op reviews van de verschillende aanbieders die je op onafhankelijke websites terug kunt vinden.