Samsung Galaxy S20 FE 5G in de test
Als de fan-editie het origineel verslaat
De Samsung Galaxy S20 FE 5G verbaast met uitstekende prestaties in alle categorieën in onze test. Door de beduidend langere batterijduur laat hij zelfs het eigen topmodel Galaxy S20 Ultra achter zich. Het beeldscherm is helder en kleurrijk, er is een vloeiende 120 Hz stand, de uitrusting omvat bijna alles wat essentieel is, en ook de camera doet prima zijn werk. Als de batterijduur erg belangrijk voor je is, raden we je aan voor de iets duurdere 5G versie van de Galaxy S20 FE te gaan, anders levert de 4G versie vergelijkbare prestaties in de test.
Voordelen
- Uitstekende prestaties
- Zeer lange levensduur van de batterij, zelfs bij 120 Hz
- Geweldige fotokwaliteit
Nadelen
- Plastic achterkant (geen glas)
- Geheugenkaart neemt tweede SIM slot in beslag
- Geen klassieke hoofdtelefoonaansluiting
Samsung Galaxy S20 FE 5G in test: de vierde Galaxy S20
Tamelijk verrassend breidt Samsung, zo’n zeven maanden na de release van de Galaxy S20 serie, zijn portfolio uit met nog een model: de Galaxy S20 FE (5G). Dit is nu het vierde Galaxy S20 model, als je geen onderscheid maakt tussen de 4G en 5G versies, die ook nog verkrijgbaar zijn. De afkorting “FE” staat voor Fan Edition, dat volgens Samsung een speciaal model van de S20 familie is, speciaal gericht op die-hard Samsung fans. En de eerste vernieuwingen zijn al merkbaar aan de achterkant.
In plaats van slechts drie kleuren biedt Samsung nu zes heldere kleurvarianten met de Galaxy S20 FE (5G). In dit opzicht doet het FE model denken aan de Apple iPhone 11, die ook in opvallende kleurvariaties komt, vergeleken met zijn Pro broers. Niettemin heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant opnieuw besloten een soortgelijke weg te volgen als met de Galaxy Note 20 en gebruikt hij geen glazen of keramische achterkant, maar een van hard plastic.
Samsung rechtvaardigt dit met feedback van klanten. Velen geven de voorkeur aan een polycarbonaat achterkant. Zeker, dit kan een of twee voordelen hebben, bijvoorbeeld als de telefoon de vloer kust, want het materiaal is veel resistenter. De afwerking is inderdaad top, niets kraakt of wiebelt aan de Galaxy S20 FE (5G). Maar als je van een high-end toestel materialen als glas verwacht, die typisch zijn voor een vlaggenschip, kun je beter naar een andere smartphone uitkijken.
Samsung Galaxy S20 FE 5G: schermranden zoals vroeger
De voorkant van de Galaxy S20 FE 5G lijkt erg op die van de andere smartphones uit de Galaxy S20 familie: hij heeft een langwerpig OLED beeldscherm met een kleine frontcamera in de vorm van een gecentreerd gat in het beeldscherm en minimale schermranden rondom. Er is echter één verschil: in tegenstelling tot alle andere Samsung vlaggenschepen dit jaar zijn de zijdelingse schermranden naar achteren toe niet afgerond, maar eindigen ze vlak. Welke variant aantrekkelijker is, is een kwestie van smaak.
Het scherm heeft een diagonaal van 6.5 inch. Dit plaatst de S20 FE 5G tussen de S20 en de S20 Plus. Er is ook een verschil in resolutie ten opzichte van de andere drie modellen: In plaats van een hogere QHD resolutie vertrouwt Samsung hier op een Full HD Plus resolutie met 2.400 x 1.080 pixels. Dit levert een dichtheid van meer dan 400 ppi op. Dit is gemakkelijk voldoende voor een hoge-resolutie beeldscherm, vooral omdat veel gebruikers van een Galaxy S20 model toch alleen Full HD te zien zullen krijgen door de hogere verversingssnelheid van 120 hertz; QHD is in deze modus niet beschikbaar.
Het scherm maakt een zeer goede indruk in de praktijk en in het testlab. Als er fel omgevingslicht op de sensor valt of je speelt een HDR video af, dan schittert hij zeer helder met 919 cd/m² in ons testscenario. Dit betekent dat de beeldinhoud onder alle lichtomstandigheden zeer goed te lezen is. De kleurweergave is top. De S20 FE bestrijkt 139 procent van de standaard RGB kleurruimte en ongeveer 98 procent van de grote DCI-P3 kleurruimte. De andere S20 modellen bieden hier iets meer, maar dat zal voor de meeste mensen niet merkbaar zijn.
4G vs. 5G: Twee modellen, twee processors
Samsung biedt de Galaxy S20 FE niet alleen aan als 5G model, maar ook als 4G versie in de basisversie. Beide versies zijn identiek op twee punten na: het duurdere model heeft een 5G modem en een andere processor dan de 4G variant. Terwijl het LTE model werkt met Samsung’s eigen Exynos 990 processor, is een Qualcomm Snapdragon 865 verantwoordelijk voor het rekenwerk binnenin het 5G model.
Dat Samsung smartphones deels met Exynos en deels met Snapdragon processors geleverd worden is niets nieuws. Tot nu toe hing het echter altijd van de plaats af welke van de modellen gebruikers kunnen kopen. De Europese markt heeft modellen met Exynos processors gekregen, klanten in de VS de Snapdragon versies. Nu is dezelfde smartphone met twee verschillende CPU’s wereldwijd verkrijgbaar.
Volgens Samsung zijn de twee processors van gelijke kwaliteit, maar onze test wijst uit dat er een relevant verschil is. De prestaties zijn helemaal het probleem niet.
Het Exynos systeem-op-chip is zwakker – in de batterij-test
Zoals verwacht laat de Samsung Galaxy S20 FE 5G sterke prestaties zien in onze prestatietest. De Snapdragon 865 processor werkt met acht verwerkingskernen en heeft een kloksnelheid van maximaal 2.84 gigahertz. In combinatie met zes gigabyte RAM haalt hij een uitstekende PCMark score van rond de 13.000 punten. De telefoon laadt ook ons test PDF bestand in slechts 3.6 seconden. Topprestaties zijn hier dus voorgeprogrammeerd. Maar ook het 4G model vertoont in deze tests geen zwakke punten en levert prestaties die even goed zijn als die van de 5G versie. Hij verliest echter in onze batterij-test.
Beide smartphones hebben een 4.500 mAh batterij. Met een looptijd van 14:35 uur in 60 hertz modus laat de Galaxy S20 FE 5G niet alleen de S20 FE 4G maar ook alle andere huidige Samsung vlaggenschepen duidelijk achter zich. In hetzelfde testscenario heeft het 4G model een runtime die 3,5 uur korter is. Verrassend is dat de Galaxy S20 FE 5G zelfs in de optionele 120 hertz modus, die gewoonlijk aan de batterij vreet, nog steeds een sterke 12:45 uur werkt.
Beide varianten sprinten van 0 naar 100 procent batterijcapaciteit in ongeveer anderhalf uur op het lichtnet en zijn na een half uur weer voor meer dan de helft opgeladen, dankzij de 25-watt voeding. Beide telefoons ondersteunen ook draadloos opladen.
Drievoudige camera op het gebruikelijke hoge niveau
De vormgeving van de achterste camera doet denken aan een mengeling van de Galaxy S20 en de Galaxy Note 20. Er is een gewone groothoekcamera met een resolutie van 12 megapixels, een ultra-groothoekcamera met dezelfde resolutie en een telelens met drievoudige hybride zoom, maar nu met slechts 8 megapixels.
Samsung heeft de hoofdcamera en de zoomcamera uitgerust met een optische beeldstabilisator om vloeiendere opnamen zonder onscherpte mogelijk te maken. Dit helpt vooral bij video-opnamen, die de Galaxy S20 FE 5G zelfverzekerd afhandelt in 4K bij 60 beelden per seconde. Je kunt met het FE model geen 8K video’s opnemen, wat voor maar weinig gebruikers een probleem zou moeten zijn.
In onze labtest vonden we de fotokwaliteit erg goed. Bij helder omgevingslicht blijft er nauwelijks iets te wensen over, hoewel de typische Samsung nabewerkingsstijl ook hier duidelijk aanwezig is: sterke verzadiging en verscherping achteraf zijn niet te versmaden. Maar zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden doet de Galaxy S20 FE 5G prima werk, zowel met als zonder statief. Onze expert in het testcentrum beoordeelt de fotokwaliteit met een algemeen cijfer van 1.3 (zeer goed). En omdat de voorste camera autofocus heeft, staat ook de selfie kwaliteit op een hoog peil.
Lees de volledige review van de Samsung Galaxy Note 20 5G.
Lees de volledige review van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.
Samsung Galaxy S20 FE 5G: Wat wil je nog meer?
Lagere prijzen voor een smartphone zijn vaak merkbaar in de uitrusting, want hier kunnen fabrikanten gemakkelijk op een functie of twee besparen. De Galaxy S20 FE 5G, daarentegen, doet hier zelfs nauwelijks onder voor het aanzienlijk duurdere topvlaggenschip Galaxy S20 Ultra. En dat geldt niet alleen voor de software, die bij de tijd is met Android 10 en de OneUI 2.5 interface.
Wat betreft connectiviteit is de smartphone bij de tijd met Bluetooth 5.1, WiFi 6 (WLAN-ax) en een dubbele SIM-sleuf. Je kunt 5G echter maar met één SIM kaart gebruiken. Als alternatief voor de tweede SIM kaart kan het nominale geheugen van 128 GB uitgebreid worden via een microSD kaart.
Ook zeer verheugend is de IP68 certificering, die de Galaxy S20 FE ook beschermt tegen stof- en waterindringing. En tot vreugde van iedereen die niet overweg kan met de ultrasone vingerafdruksensor in de S10, Note10, S20 of Note 20 modellen, heeft Samsung een vernieuwing in petto: De Galaxy S20 FE 5G gebruikt een optische herkenningsmethode met behulp van een camera onder het beeldscherm.
Voor een adviesprijs van 750 euro (prijsvergelijking) kun je de Samsung Galaxy S20 FE krijgen in de 5G variant. De 4G versie met een kortere batterijduur kost op het moment van testen ongeveer 100 euro minder (prijsvergelijking). Behalve de netspanningsadapter en de oplaadkabel wordt ook een voorgeïnstalleerde schermbeschermer geleverd.