Voordelen- grote opvouwbare
- Snel en goed uitgerust
- Prijs aanzienlijk lager dan voorganger
Nadelen- Prijs nog steeds erg hoog
- Batterij te zwak en geen stroomvoorziening inbegrepen
De derde generatie van de Samsung Galaxy Z Flip 3 5G is eindelijk klaar voor de massa met verbeterde details en een lagere prijs. Dit werkt heel goed – met één uitzondering. Eigenlijk zouden smartphones met opvouwbare displays “the next big thing” moeten zijn, d.w.z. de volgende grote evolutionaire stap in smartphones. Tot dusver is dit echter op niets uitgelopen, en de prijs is waarschijnlijk de voornaamste boosdoener. Ook al zijn mensen langzamerhand gewend geraakt aan prijzen van meer dan 1.000 euro voor conventionele smartphones, rond de 2.000 euro voor een opvouwbare smartphone is nog steeds ondenkbaar voor de meerderheid van de potentiële kopers. Samsung heeft dit blijkbaar ingezien en biedt de Galaxy Z Fold 3 5G nu aan voor “slechts” 1049 euro RRP – bijna 250 euro minder dan zijn voorganger, de Samsung Galaxy Z Flip (review). Daarnaast zijn er detailverbeteringen, die enerzijds de dagelijkse bruikbaarheid vergroten en anderzijds de smartphone op de huidige stand van de techniek moeten brengen. Voor het grootste deel werkt dit heel goed, maar er is nog één groot punt van kritiek.
Ontwerp
Het ontwerp van de Samsung Galaxy Z Flip 3 5G is nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Net als voorheen krijgen kopers van het model een bijna vierkant toestel in opgevouwen toestand met de ruwe buitenafmetingen van 7 x 8 x 2 centimeter, waarbij de 8 centimeter een beetje krap zijn. Bovendien is het toestel 2 centimeter hoog en op het dunste punt 1,5 centimeter dik. Op het dunste punt, want de z Flip 3 vouwt zijn twee schermhelften nog steeds niet plat op elkaar, omdat ingesloten vuil krassen zou kunnen maken op hun oppervlak. In plaats daarvan is er, van opzij gezien, weer een licht wigvormige opening: ter hoogte van het vouwgewricht is er ongeveer 2 millimeter lucht. Aan de andere kant liggen de helften aan de buitenkant volledig op elkaar. Zo opgevouwen valt vooral het nu veel grotere buitenscherm op. Met 1,9 inch is hij nog steeds relatief klein, maar veel groter dan zijn voorganger. Wij hadden kritiek op het gebrek aan nut ervan, omdat behalve de tijd nauwelijks zinvolle informatie kon worden weergegeven en de gebruiker onvermijdelijk de smartphone steeds weer volledig moest openen. Dit is nu anders; althans de basisfuncties kunnen hier nu zinvol worden geregeld. De volgende wijziging betreft het frame, dat nu een mat oppervlak heeft. Het ziet er ook een beetje massiever uit dan voorheen. Dit is niet verontrustend, integendeel. Visueel maakt dit weinig verschil; de Z Flip 3 blijft voldoende filigraan. Tegelijkertijd lijkt het model duurzamer en stabieler dan voorheen. Dit vergroot het vertrouwen in de goedkopere maar nog steeds dure smartphone. Bovendien is het toestel, net als de Samsung Galaxy Fold 3 5G (review), waterdicht volgens IPx8, maar mist het bescherming tegen stof. Bovendien is het vouwmechanisme verder verbeterd. Bij het openen en sluiten glijdt het scharnier nu nog soepeler in elke gewenste positie en heeft het precies de juiste kracht om zonder problemen te worden bewogen, maar ook om in de beoogde positie te blijven zonder mee te geven. Bij het openen is er weinig veranderd; hooguit lijkt het metalen frame iets breder, maar zonder de algemene indruk te bederven. De algemene afwerking is van hoge kwaliteit en geeft geen reden tot kritiek. Het meest storende aan het nieuwe model is de aan/uit-knop en de vingerafdruksensor, die te hoog zijn geplaatst. Zelfs met grote handen is het toestel zo geplaatst dat de duim comfortabel op het scharnier rust – het spreekt voor zich dat hier geen plaats is voor een knop. Samsung plaatst de knop en sensor echter ongeveer 2 centimeter erboven en dus nog verder weg van een comfortabele handpositie dan bij de voorganger. De vingerafdruksensor kan niet worden bereikt zonder om te reiken. Jammer.
Weergave
Net als zijn voorganger, de Samsung Galaxy Z Flip (review), heeft de huidige Z Flip 3 5G twee beeldschermen. Het grote scherm aan de binnenkant is opnieuw 6,7 inch en heeft 2640 x 1080 pixels, maar nu 120 hertz, terwijl het scherm aan de buitenkant is gegroeid tot 1,9 inch en nu 512 x 260 pixels biedt bij 60 hertz. Zelfs als de waarden van het hoofdscherm suggereren dat Samsung vertrouwt op het goede paneel van de voorganger, spreken de innerlijke waarden tegen. De helderheid van ongeveer 450 cd/m² in de handmatige modus en bijna 1000 cd/m² in de automatische modus is zelfs nog hoger en dankzij de scherpe contrasten die typisch zijn voor OLED’s, het rijke diepe zwart en de intense kleuren op verzoek, is het algehele beeld nog beter. Het beeldscherm boekt de grootste zichtbare vooruitgang met de verversingssnelheid. Dankzij 120 hertz komt bewegende inhoud vloeiender over dan op de voorganger. Er is niets veranderd in de zichtbare vouw. Net als bij de voorganger zult u deze echter al snel niet meer in het dagelijks gebruik tegenkomen, maar profiteren van het grote display ondanks het formaat van de vestzak. In plaats daarvan heeft Samsung de beschermfolie verder verbeterd. Het wordt verondersteld krasbestendiger te zijn en wekt nu minder de behoefte om het te verwijderen. In feite moet hij, net als bij de voorgangers, op zijn plaats blijven; als hij wordt verwijderd, wordt het scherm beschadigd.
Camera
En er is nog iets dat niet veranderd is: de cameraconfiguratie. De Z Flip 3 5G vertrouwt ook op een hoofdlens met 12 megapixels, f/1.8 en optische beeldstabilisator (OIS) en een groothoeklens met eveneens 12 megapixels en f/2.2. Dit lijkt niet alleen op papier bijna overgenomen van de voorganger, maar ook in werkelijkheid met een paar verschillen. De lenzen van de Z Flip 3 5G maken dan ook degelijke foto’s bij goed licht, die op het niveau liggen van een smartphone uit het hogere middensegment. Beeldruis, beelddynamiek, beeldscherpte en nu ook kleurweergave zijn over het algemeen bevredigend. Ze komen echter duidelijk niet in de buurt van de beeldkwaliteit van een Samsung Galaxy S21 Ultra (review), die nauwelijks meer kost. Wat ook hetzelfde is gebleven: de beeldkwaliteit neemt snel af bij weinig licht, vooral bij gebruik van de groothoeklens – ondanks een beter diafragma. Ook dat is meer in overeenstemming met een middenklasse model dan met de prijs van de Flip 3 5G, waarvoor u een conventionele top-of-the-range smartphone krijgt. Dit geldt ook voor video’s in maximaal 4K/60 – goed, maar niet erg goed. Aan de andere kant valt er weinig te klagen over de frontcamera met 10 megapixels.
Kenmerken
De Samsung Galaxy Z Flip 3 5G is uitgerust met een moderne Snapdragon 888, wat de huidige top chipset is. Afhankelijk van de versie is er ook 8/128 of 8/256 GB geheugen – wat niet uitmuntend is, maar over het algemeen zeer goede dagelijkse prestaties biedt. Vanwege het ontbreken van een micro SD-kaartsleuf, moeten potentiële kopers overwegen de 50 euro uit te geven voor de grotere geheugenconfiguratie. Bij dagelijks gebruik mag niemand klagen over een gebrek aan vermogen. Apps starten snel op, schakelen tussen apps gaat ook razendsnel en scrollen is absoluut superieur, niet in de laatste plaats dankzij het 120 Hz scherm. De goede indruk zet zich voort in benchmarks: PCmark Work 3.0 spuugt een solide 13900 punten uit, 3Dmark Wild Life 4900 punten. Dit zijn geen absolute topwaarden, maar veel beter dan dit wordt het niet. Degenen die vrezen voor overmatige opwarming van de Snapdragon 888, die de reputatie heeft heet te zijn, kunnen gerust zijn: Normale games drijven de chipset niet tot het uiterste, zelfs niet bij de hoogste grafische instellingen; afgezien van een lichte opwarming voelen gebruikers niets van de inspanningen van de chip. Over de rest van de technologie valt niets te klagen, en het scala aan functies is passend voor de prijs. Dit omvat Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, NFC, ANT+, eSIM, A-GPS inclusief ondersteuning voor Glonass, Beidou en Galileo; 5G en een vingerafdruksensor in de aan/uit-knop aan de zijkant. Het werkt eigenlijk snel en precies. Maar omdat hij te hoog is geplaatst, zijn er altijd valse detecties omdat de vinger niet goed op de sensor is geplaatst. De stereoluidsprekers doen hun werk goed. Ze zijn luid, maar overdrijven niet en bieden zelfs een vleugje lage frequentie – je kunt nauwelijks meer vragen van een smartphone.
De software is Android 11 met Samsung’s OneUI gebruikersinterface. Bovendien belooft de fabrikant drie jaar software en vier jaar beveiligingsupdates – voorbeeldig en passend bij de prijs. OneUI biedt nog steeds de flex-modus voor opvouwbare smartphones, die detecteert of het scherm volledig is uitgeklapt of in een van de tussenliggende hoeken is geplaatst. Het display wordt dienovereenkomstig aangepast, zodat de camera-app bijvoorbeeld de zoeker tot voorbij de centrale kromming van het display weergeeft wanneer het display volledig is uitgeklapt, maar slechts tot het bovenste (of, indien gewenst, onderste) deel reikt wanneer het onder een hoek is geplaatst. De Galaxy Z Flip 3 5G kan dan in een half gevouwen positie op tafel worden gelegd om een natuurlijke ondersteuning te gebruiken. Zoals altijd is er ook wat bloatware, waaronder apps als Microsoft Office en Netflix, die echter voor veel gebruikers nuttig zal zijn. De beveiligingspatch op ons testtoestel dateert van oktober 2021, wat binnen het update-interval van twee maanden van de fabrikant valt.
Batterij
Er zijn twee lange gezichten als we kijken naar de batterij: ten eerste, het vermogen, dat met 3300 mAh vrij mager is. Bovendien heeft Samsung de voedingseenheid opnieuw achterwege gelaten – met een RRP van meer dan 1000 euro! In onze ogen, is dat niet acceptabel. Zelfs niet met het argument van milieubescherming. De batterijduur van net geen 7,5 uur in de PCmark batterijtest is erg laag – geen enkele andere smartphone is de afgelopen maanden zo zwak geweest. Het raakt zelfs overdag op als de Z Flip 3 5G meer dan drie keer per dag wordt gebruikt om de tijd te controleren. Dit is ook zwakker dan zijn voorganger, die bijna een uur langer duurde. Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk de verhoogde hertz-snelheid van het scherm. Opladen via de kabel duurt bijna twee uur vanwege het zeer lage laadvermogen van 15 watt. Het is niet sneller, maar wel handiger draadloos dankzij de Qi-standaard.
Prijs
De Samsung Galaxy Z Flip 3 5G is verkrijgbaar in de kleuren zwart, lavendel, groen, crème, roze, grijs en wit. Niet alle varianten zijn voor Nederland bestemd. Opslagversies van 8/128 en 8/256 GB zijn beschikbaar.
Conclusie
De Samsung Galaxy Z Flip 3 5G is de beste smartphone in de serie tot nu toe en is bijna volwassen geworden in de derde generatie. De richting is goed: Technologie en dagelijks gebruik stijgen, prijs daalt. Dit betekent dat het model zeker geen koopje is, maar het komt langzaam in prijsgebieden die als aanvaardbaar kunnen worden beschouwd. De smartphone heeft een geweldig opvouwbaar display dat niet alleen de inhoud voortreffelijk weergeeft, maar ook zorgt voor een opvallende en kleine vormfactor wanneer het is opgevouwen. Daarnaast zijn er de geweldige systeemprestaties dankzij de topchip, voldoende geheugen, een camera die heel behoorlijke foto’s maakt, althans overdag, en een technische uitrusting die behoorlijk compleet is. Naast de hoge prijs is de batterij het grootste nadeel van de Flip 3 – die gaat nauwelijks meer dan een dag mee. Het feit dat de zwakke batterij niet snel kan worden opgeladen en dat een voedingseenheid ontbreekt in de levering, doet ons het hoofd schudden. Er is geen echte concurrentie – als u opvouwbaar en “klein” wilt, kunt u niet om de Z Flip 3 5G heen. Als u daarentegen iets groters wilt:
Samsung Galaxy Fold 3 (review).