Sony Xperia 5 III in de test
Met de Xperia 5 III biedt Sony ook een iets handzamere versie van zijn huidige vlaggenschip. Afgezien van de schermgrootte verschillen de twee derde-generatie Xperia’s alleen in kleine details. De Xperia 5 III overtuigt in de test ook met uitstekende prestaties, weelderige mogelijkheden en een geweldige batterijduur. Voor een smartphone van 1.000 euro is de camera echter maar middenklasse. Wie echter op zoek is naar een relatief compacte high-end smartphone met up-to-date hardware, moet eens kijken naar de Sony Xperia 5 III.
Voordelen
- Topprestaties
- Zeer goede uitrusting
- Compact formaat
Nadelen
- Fotokwaliteit valt tegen
- De maximale helderheid is onspectaculair
Sony Xperia 5 III in de test: Compact OLED
Naast zijn huidige vlaggenschip, de Xperia 1 III, biedt Sony ook een iets kleinere smartphone met vrijwel identieke technologie – de Xperia 5 III. Net als alle modellen in de Sony Xperia familie komt de Xperia 5 III in een smaller 21:9 formaat.
Dankzij het ongewone formaat is de Xperia 5 III ondanks zijn 6,1 inch beeldscherm slechts 6,8 centimeter breed – en daarmee een van de best hanteerbare Android smartphones op de markt. Het OLED paneel met Full HD Plus resolutie (2.520 x 1.080 pixels) maakt indruk met een goed dambordcontrast van 195 op 1 in de test, en ook de dekking van de kleurruimte is topklasse. De standaard RGB kleurruimte wordt voor 138 procent gedekt, de DCI-P3 kleurruimte die voor HDR video’s van belang is voor 99 procent. Van Netflix, Disney+ en dergelijke kun je kleurrijk genieten.
De maximale helderheid is 634 candela per vierkante meter. Niet echt een opwindende waarde in het licht van de prijs van rond de 1.000 euro, maar in ieder geval iets beter dan zijn grotere en nog duurdere broer, de Xperia 1 III, want de hoge helderheid helpt om inhoud op het scherm te herkennen in een heldere omgeving of bij direct zonlicht.
De Sony Xperia 5 III komt uit de fabriek met een verversingssnelheid van 60 hertz. Maar 120 hertz kan ook gekozen worden onder het overeenkomstige menu-item – maar dat gaat ten koste van de levensduur van de batterij.
Fotokwaliteit met ongewenste downgrade?
De camera-opstelling van de Sony Xperia 5 III komt, net als bij de Xperia 1 III, ook met de nieuwe beweegbare lens, die naar keuze in twee brandpuntsafstanden werkt. Dit levert echter geen doorslaggevend voordeel op, maar zorgt alleen voor een constante beelddoorsnede bij verandering van zoomniveau:
- 12-megapixel telelenscamera met ofwel 70 millimeter (2,9x zoom) brandpuntsafstand bij een diafragma van f/2.3 ofwel 105 millimeter (4,4x zoom) brandpuntsafstand bij een diafragma van f/2.8
- 12-megapixel standaard groothoek hoofdcamera met snel diafragma van f/1.7
- 12-megapixel ultra-groothoek camera met conventioneel diafragma van f/2.2
Een andere lens met scherptedieptesensor is gereserveerd voor de Sony Xperia 1 III. Deze omissie verklaart echter niet de verschillen in de kwaliteit van de foto’s bij weinig licht in directe vergelijking met de Xperia 1 III. Een lichte kwaliteitsdaling en een veranderde zachte focus zijn merkbaar in de metingen. Bij navraag verzekerde Sony ons opnieuw dat de opstelling identiek is, afgezien van de ontbrekende scherptedieptesensor. We vermoeden daarom een minimaal verschil in de automatische nabewerking van de firmware.
We willen benadrukken dat de foto’s bij weinig licht niet slecht zijn. Integendeel, de resultaten zijn nog steeds goed voor fotografie uit de vrije hand – alleen niet zo goed als op ons Sony Xperia 1 III testtoestel.
Bij daglicht maakt de Xperia 5 III mooie foto’s, die echter niet helemaal kunnen tippen aan de huidige crème de la crème van de Android smartphones in onze beste lijst.
De hoofdcamera heeft een elektronische en optische beeldstabilisator en maakt video-opnamen in UHD resolutie mogelijk met tot 60 beelden per seconde. Slow-motion opnamen worden gemaakt met 120 beelden per seconde. Als verdere ondersteuning voor geslaagde video’s biedt de Xperia 5 III een zeer snelle en betrouwbare autofocus die zich tot 60 keer per seconde kan heroriënteren.
Fotografie ervaring
Een duidelijk unique selling point van Sony’s kant zijn de twee uitgebreide foto- en video-apps. Geen enkele andere fabrikant biedt met zijn native apps zo’n royale keuze aan instelmogelijkheden: Van hoogwaardige filtermogelijkheden tot handmatig instelbare belichtingstijden en het individueel instelbare aantal continu foto-opnamen per seconde – bijna alles wat spiegelreflexcamera’s te bieden hebben is inbegrepen.
Voor wie liever video’s maakt, biedt de Sony Cinema Pro app een even overvloedige reeks mogelijkheden. Hiermee zijn diverse, deels bioscoopachtige opnamemogelijkheden mogelijk, zoals video’s met “cinematische” 24 beelden per seconde.
Dezelfde prestaties, maar betere levensduur van de batterij
De Xperia 5 III wordt ook geleverd met de beste processor die Qualcomm momenteel te bieden heeft: de Snapdragon 888. De SoC (system-on-a-chip) wordt vergezeld door een stevige 8 GB RAM. Zo levert de Xperia 5 III bijna dezelfde prestaties als de Xperia 1 III, die zelfs met 12 GB RAM geleverd wordt. Dit betekent dat animaties overal vloeiend lopen, laadtijden minimaal zijn en dat smartphone gamen geen enkel probleem is.
De Xperia 5 III scoort zelfs met een speciale functie die we tot nu toe alleen bij gaming smartphones gezien hebben. De ingebouwde hittebescherming zorgt voor een directe stroomvoorziening zonder de batterij tegelijk op te laden bij het gamen en als de oplaadkabel is aangesloten. Hierdoor blijft de smartphone iets koeler, ook tijdens langere spelsessies, want er wordt geen extra oplaadwarmte opgewekt.
De ingebouwde 4.500 mAh batterij houdt de smartphone 11 uur en 23 minuten aan de praat. We dimden de helderheid tot 200 candela per vierkante meter, wat geschikt is voor gebruik binnenshuis, en lieten de smartphone zonder onderbreking video’s en websites van het LTE netwerk laden en weergeven. Een script simuleert ook scrollen en typen van invoer.
Een goede waarde, hij loopt zelfs 1,5 uur langer dan zijn grote broer, de Xepria 1 III – die echter ook een wat groter scherm en een 4K resolutie moet leveren.
Voor nog een volledige batterijlading is echter wat geduld nodig, namelijk 2 uur en 5 minuten. Na 30 minuten zit de batterij op 48 procent van zijn nominale capaciteit. Draadloos opladen wordt ook ondersteund door de 5 III.
Kenmerken en prijs
Ook met de Xperia 5 III levert Sony erg goede apparatuur. Behalve een voedingseenheid biedt de telefoon ook een geheugenkaartsleuf met gelijktijdige dual-SIM functie – waarbij beide sleuven zelfs 5G ondersteunen. Andere kenmerken zijn:
- 3.5-millimeter jack voor snoerhoofdtelefoons
- Bluetooth 5.1
- Wi-Fi 6 en NFC
- USB Type-C in 3.1 standaard
- Gezichtsherkenning en vingerafdruksensor
- Nominaal 128 GB aan opslagruimte
- IP68 norm tegen binnendringen van water, stof en ander vuil
De Sony Xperia 5 III is verkrijgbaar in groen of zwart voor een prijs van 999 euro (prijsvergelijking).