Top 10: De beste smartphones 2021/2022 tot 150 euro
Smartphones van enkele honderden euro’s kunnen werkelijk alles, maar als je goedkoper uit wilt zijn, moet je bezuinigen. We laten je zien welke er in de prijsklasse tot 150 euro zijn.
Smartphones tot 150 euro behoren tot de instapklasse. Als je niet al te veel eisen stelt, vind je hier toch een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik. Je krijgt veel voor je geld dat nog maar een paar jaar geleden ondenkbaar was in deze prijsklasse. De meeste van deze toestellen hebben nu een octa-core, een verbazingwekkende hoeveelheid geheugen, grote beeldschermen en zelfs vingerafdruksensoren. We vatten samen wat werkt en wat niet werkt.
Ontwerp
De lage prijs is merkbaar in het ontwerp, althans op het tweede gezicht. De materialen zijn bijna uitsluitend van plastic, de randen rond het scherm zijn breder dan bij duurdere modellen en er is nog een andere, meestal duidelijke aanwijzing voor de lage prijs: de integratie van de frontcamera. In de zeldzaamste gevallen kijkt hij door het scherm naar voren via een moderne ponsgatinkeping, maar overwegend als een druppelinkeping. Maar ook daar komt steeds meer verandering in.
Weergave
Er zijn weinig verschillen tussen het beeldschermformaat en duurdere modellen, maar er zijn wel verschillen in de technologie. Full HD als resolutie is hier niet normaal en OLED bestaat helemaal niet. Dit geldt ook voor verversingsfrequenties hoger dan 60 hertz en, in het algemeen, moeten toekomstige kopers niet te veel verwachten in termen van helderheid, contrast of stabiliteit van de kijkhoek. Niettemin, wie zoekt zonder aan actualiteit in te boeten zal, met een beetje geluk, ondertussen nog hogere verversingspercentages vinden.
Camera
De camera’s vormen een van de grootste verschillen met duurdere modellen – ook al zie je dat niet altijd meteen op het specificatieblad. Vaak worden hoofdlenzen met een laag aantal megapixels (12 tot 16) gebruikt, die soms vergezeld gaan van lenzen die bij dagelijks gebruik overbodig zijn, zoals diepte- of macro-sensoren. Ook in deze lagere prijsklasse verschijnen steeds vaker groothoeklenzen, maar ze zijn nog niet standaard. De beeldkwaliteit van camera’s tot 150 euro is op zijn best geschikt voor dagelijks gebruik bij daglicht. Frontcamera’s bieden meestal 5 tot 8 megapixels.
Chipsets
In de prijsklasse tot 150 euro zijn de meeste chipsets van bekende fabrikanten als Qualcomm en Mediatek, maar er zijn ook leveranciers als Unisoc. Je moet niet veel prestaties verwachten in vergelijking met de middenklasse, maar bij dagelijks gebruik is de werking meestal soepel en voldoende snel. De vaak moderne chips zorgen er tenminste voor dat de typische normen zoals WLAN, Bluetooth en GPS voldoende bijgewerkt aan boord zijn.
NFC is niet per se inbegrepen, dus kopers moeten hier voorzichtig zijn. Bovendien, hoewel er steeds meer betaalbare smartphones zijn met USB-C als laad- en gegevenspoort, komt micro-USB in deze prijsklasse nog steeds voor. Vingerafdruksensoren zijn nu te vinden in de meeste smartphones tot 150 euro. IP certificeringen als bescherming tegen water worden meestal tevergeefs gezocht, in tegenstelling tot LTE: 4G vind je in alle modellen tot 150 euro – ook al is het niet buitensporig snel. 5G is momenteel nog te duur.
Geheugen
Hier komt misschien wel een van de grootste verrassingen: De tijd dat kopers van laaggeprijsde smartphones het moesten doen met 1 GB RAM en 16 GB intern geheugen is voorbij. Alle modellen in onze top 10 bieden 4/64 GB of zelfs meer – en de meeste hebben uitbreidbaar intern geheugen.
Batterij
Er is geen verschil in batterijgrootte met duurdere smartphones, maar de oplaadsnelheid is veel lager. 18 watt wordt hier als snel beschouwd. Gemakstechnologie zoals draadloos opladen met de Qi standaard is niet voor zo weinig geld verkrijgbaar. Alle batterijen zijn nu permanent geïnstalleerd en kunnen niet gemakkelijk vervangen worden. Daar staat tegenover dat dit minimale bescherming biedt tegen vocht en ook dat deze laaggeprijsde modellen platter worden.
Android versie
Met de genoemde hardware is het geen wonder dat de modellen in deze Top 10 niet op Android Go hoeven te rekenen, maar met “volledig” Android komen. Zelfs de leeftijd van het besturingssysteem is beter dan verwacht: Niemand hoeft minder dan Android 10 te tolereren en er zijn zelfs al telefoons met Android 11.
1e plaats: Realme 8i
De Realme 8i is een werkelijk uitzonderlijk toestel in de prijsklasse tot 150 euro. Het is het eerste model dat een Full HD beeldscherm met een volle 120 hertz biedt – meer is niet gebruikelijk, zelfs niet bij veel duurdere smartphones. Met tot 50 megapixels biedt de camera ook een enorme hoeveelheid resolutie voor het geld, en de Helio G96 van Mediatek is een echt prestatiemonster tot 150 euro. Voeg daarbij 4/64 GB geheugen, een batterij met 5000 mAh en Android 11 – voor net geen 150 euro! Een vingerafdruksensor is inbegrepen, alleen NFC ontbreekt voor de gelukzaligheid.
2e plaats: Oppo A52
Oppo heeft tot nu toe niet bepaald naam gemaakt door bijzonder goedkope smartphones aan te bieden, maar de Oppo A52 is “goed verouderd”. Bijgevolg is de prijs snel gedaald, terwijl de gebruikte technologie behoorlijk blijft. Net als bij de rest van deze top 10 wordt een conventioneel IPS LCD met 60 Hz gebruikt, maar de resolutie is weer 2400 x 1080 pixels en het beeldscherm is dus mooi scherp.
De camera combo is typisch voor deze prijsklasse, met een 12-megapixel hoofdcamera en drie extra lenzen, waarvan één een groothoek met 8 megapixels is. Voor de chipset vertrouwt de fabrikant op de wat oudere middenklasse Snapdragon 665 chip, die nog steeds goed presteert in combinatie met 4/64 GB geheugen. De batterij heeft 5000 mAh, NFC is ook aanwezig, en Android is nog voldoende bijgewerkt met versie 10.
3e plaats: Realme C25Y
Net als het als eerste geplaatste Realme model heeft de Realme C25Y een hoofdcamera met 50 megapixels en zelfs 4/128 GB geheugen, maar het beeldscherm heeft slechts een 720p resolutie en wordt aangedreven door een Unisoc Tiger T610. Hoewel dit ook een octa-core chip is, komt hij niet in de buurt van de prestaties van de twee eerder genoemde modellen. Het is echter voldoende voor een soepele werking in combinatie met Android 11. De batterij heeft ook een capaciteit van 5000 mAh. Er is geen NFC.
4e plaats: Realme C21Y
En nog een keer Realme. Het belangrijkste verschil tussen de C21Y en de als derde geplaatste C25Y is de zwakkere quad-cam met maximaal 13 megapixels en de lagere-resolutie frontcamera. Bovendien is er een maximum van 64 GB intern geheugen – de rest is identiek, en de prijs is natuurlijk lager.
5e plaats: Oukitel C21
Op de 5e plaats staat weer Full HD resolutie op het scherm en een frontcamera die door een ponsgaatje naar buiten gluurt – de twee daarvoor geplaatste Realme modellen vertrouwen op een druppelinkeping. De camera-uitrusting is vooral interessant vanwege de 16-megapixel triple cam en de frontcamera met 20 megapixels, aangedreven door een Mediatek Helio P60. Wat opslagruimte betreft is alles binnen de perken met 4/64 GB, maar de batterij heeft slechts een capaciteit van 4000 mAh.
6e plaats: Cubot C20
Cubot is in dit land nog minder bekend, maar scoort over het algemeen met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De C20 biedt een Full HD beeldscherm (zij het met een wat ouderwetse, brede balkinkeping), een hoofdcamera met 12 megapixels, 4/64 GB geheugen en een vervangbare batterij – dat is vrij zeldzaam! Een voldoende Helio P22 doet dienst als aandrijving.
7de plaats: Gigaset GS290
De Gigaset GS290 komt ook naar de klant met een Full HD beeldscherm, wordt aangedreven door een Helio P23 met 4/64 GB geheugen en heeft, met 4700 mAh, weer een wat sterkere batterij. Bovendien is, in tegenstelling tot de meeste modellen in deze top 10, NFC inbegrepen.
8e plaats: Motorola Moto G10
720p beeldscherm, 48-megapixel camera, NFC, 4/64 GByte geheugen en Snapdragon 460 – dat zijn de hoogtepunten van de Moto G10. De batterij is ook krachtig dankzij 5000 mAh, maar het model kost nog steeds vrij veel.
9e plaats: Doogee N30
Ook hier is de resolutie 720p, maar de camera biedt zelfs een groothoek naast de 16-megapixel hoofdlens. De Mediatek Helio-A25 levert voldoende prestaties, en naast 4 GB RAM is er zelfs 128 GB intern geheugen voor maximaal 150 euro.
10e plaats: ZTE Blade V2020
Last but not least is er de ZTE Blade V2020 met een 720p beeldscherm, quad-cam met groothoek, 4/128 GB geheugen en een 5000 mAh batterij. Hij wordt aangedreven door een Unisoc chip.
Conclusie
Verrassend veel geheugen en zelfs een redelijk bijgewerkte Android zijn verkrijgbaar voor maximaal 150 euro. Camera en chipset zijn meestal niet overdreven sterk, maar er zijn uitzonderingen – spannend hoeveel technologie er is voor zo weinig geld. Wil je nog meer, kijk dan eens naar onze toplijsten van de beste smartphones tot 200 euro, tot 300 euro en tot 400 euro.