Tweede mobieltje (zonder internet)?
De smartphone voelt voor sommigen intussen als een blok aan het been. Het is mogelijk om bepaalde pushmeldingen uit te zetten of jezelf te trainen om het ding minder te gebruiken. Een andere oplossing is het aanschaffen van een goedkoop mobieltje zonder internet, en deze op gezette tijden mee te nemen in plaats van de smartphone. Dan ben je wel bereikbaar, maar krijg je minder prikkels van buitenaf.
Meer tijd voor jezelf
Met bijvoorbeeld een sim only abonnement is dit goed mogelijk. Je schaft voor enkele tientjes een toestel aan met ouderwetse drukknoppen en stopt er je simkaartje in op momenten dat je wat meer tijd voor jezelf wilt. Via sms ben je te bereiken en ze kunnen je ook bellen, maar al die sociale media, het nieuws en spelletjes zoals Wordfeud bestaan dan even niet. Denk aan de momenten dat je wilt wandelen, met de kinderen op stap bent of gaat sporten. Al het andere nieuws zie je dan thuis wel weer.
Maar ik moet toch op de hoogte blijven?
Het klinkt misschien egoïstisch als je zegt dat je het nieuws niet zo volgt, maar dat is het eigenlijk niet. Er gebeuren nou eenmaal veel dingen op de wereld waar je geen enkele invloed op hebt. Het is heel attent dat de NOS je een pushbericht stuurt als er een pandabeer is geboren in een Berlijnse dierentuin, maar het is nou niet echt iets waar je meteen iets mee kunt. Net als de weersomstandigheden in Australië of de overname van een Braziliaans bedrijf. Als er echt iets dringends is, kunnen ze je bellen.
Scherm staren als zenuwtrek
Zeker tijdens periodes met strenge coronamaatregelen hebben we veel aan onze smartphone gehad, hij hield ons in contact met mensen die we even niet live konden spreken. Maar voordat het virus de wereld in zijn greep kreeg, waren er steeds meer mensen die de smartphone liever kwijt dan rijk waren. Ze zagen geen andere manier dan het toestel op gezette tijden uitzetten. Naar concerten, de sportschool of het theater – plekken waar je liever niet gestoord wilt worden – namen ze hem toch mee omdat de oppas wel eens zou kunnen bellen met prangende vragen. Vervolgens werd er toch veel op het scherm gestaard, als een automatisme, een soort zenuwtrek.
Genieten
Op een tweede mobieltje (misschien heb je nog een oud exemplaar liggen?) ben je daarentegen snel uitgekeken. Je geniet dan meer van het moment in het park of op het terras, of pakt er in de trein weer eens lekker een boek bij. De zoveelste selfie op Instagram, grappig bedoelde Facebook-post of discussie op Twitter kan prima een paar uurtjes wachten.