Verborgen methode van toezicht: Hoe kun je stille tekstberichten herkennen
De overheid kan zogenaamde stille sms-berichten sturen om een smartphone te lokaliseren. In de regel herkennen mobiele telefoongebruikers niet of ze zo’n bericht ontvangen hebben. Hoe je ondanks dit alles toch voorzorgsmaatregelen kunt nemen, vind je in de tekst en in de video.
De AIVD bijvoorbeeld gebruikt stille tekstberichten voor hun doeleinden – en niet alleen in individuele gevallen.
- Cijfers voor 2019 zijn niet beschikbaar voor het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet, maar wel voor de Federale Politie en het Federaal Recherchebureau: in 2019 verstuurde de Federale Politie meer dan 7.000 stille sms-berichten, het Federaal Recherchebureau ongeveer 10.000.
- Van januari tot juni 2018 stuurde het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet in Nederland meer dan 10.000 stille sms-berichten. Dit is het resultaat van een vraag van de Linkse Partij aan de Federale Regering. Dat was bijna twee keer zoveel sms-jes als in 2014.
- Met een stille sms (ook wel Silent SMS of Stealth Ping genoemd) kan het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet de verblijfplaats van de bezitter van de smartphone achterhalen zonder dat hij of zij het merkt.
- Het is waar dat de plaatsbepaling niet op de meter nauwkeurig is, maar verwijst naar de cellen waarin de mobiele telefoon inbelt. Niettemin kunnen met deze methode gedetailleerde bewegingsprofielen gemaakt worden.
Stille sms-berichten opsporen – met deze app is het mogelijk
Je kunt de ontvangst van een stille sms alleen voorkomen als de smartphone uitgeschakeld is en de batterij en de SIM kaart verwijderd zijn. Er is echter een app die je laat zien wanneer je stille sms-berichten ontvangt:
- De gratis Android app SnoopSnitch laat je zien wanneer je een stille sms ontvangen hebt. Helaas bestaat zoiets niet voor iOS.
- Het is echter nog steeds onduidelijk van wie je precies de stille SMS ontvangen hebt. Maar je zult het waarschijnlijk nooit weten, tenzij de grondwettelijke beschermingsdienst of de politie op een dag aan je deur verschijnt.
- Zelfs als criminelen zich voordoen als radiomast en in werkelijkheid alleen gegevens en gesprekken willen wegsluizen (zogenaamde IMSI catchers), waarschuwt de app je hiervoor.