Vivo V21 5G in test: OLED-scherm, geweldige selfiecamera, slank ontwerp
Voordelen
- OLED-display met 90 hertz
- Krachtige frontcamera voor selfies
- chique en filigraan ontwerp
Nadelen
- gemiddelde CPU-prestaties
- geen bescherming tegen stof of water
- verouderde beveiligingspatch
De chique en dunne Vivo V21 trekt vooral de aandacht door zijn selfie-camera met maar liefst 44 megapixels. We testten de nieuwe middenklasse smartphone.
Met de V21 stuurt Vivo een ongewone mobiele telefoon naar de zeer concurrerende middenklasse van smartphones tot 400 euro (gids). Gelegen boven de Vivo Y72 5G (review), is de V21 vooral gericht op vloggers en selfie fans. Behalve een edel en slank uiterlijk biedt hij een OLED scherm met 90 hertz. We probeerden de nieuwe smartphone van Vivo uit en laten zien hoe goed hij presteert in de test.
Ontwerp
Als je de Vivo V21 5G voor het eerst in je hand houdt, merk je meteen hoe aangenaam slank en licht de smartphone uit de middenklasse is. Hij laat rondom een hoogwaardige indruk achter met een metalen frame en een glazen achterkant. Bijzonder opvallend, of liever onopvallend, is dat de camera bijna niet uitsteekt. Daardoor wiebelt de Vivo V21 nauwelijks als hij op zijn rug ligt. In combinatie met de bijgeleverde transparante beschermhoes ligt hij zelfs helemaal plat. Veel andere smartphones gebruiken lompe elementen om de lenzen, die duidelijk uitsteken, in onder te brengen.
Het gebruik van de beschermhoes is aan te bevelen omdat de smartphone een heel tere indruk maakt. Hij heeft geen IP certificering tegen stof en water. De afmetingen zijn 160 x 74 x 7,3 millimeter. Dit maakt de mobiele telefoon met 6,4-inch beeldscherm tot een van de beter hanteerbare vertegenwoordigers van zijn soort, die ruwweg overeenkomt met de Samsung Galaxy S20FE (review) of Samsung Galaxy A52 (review). De Vivo V21 is echter beduidend dunner met een diepte van 7,3 millimeter. Van de huidige modellen zijn alleen de Xiaomi Mi 11 Lite 5G (review) en de Motorola Edge 20 (review) dunner. Met een gewicht van 176 gram is de V21 ook aangenaam licht. Mensen met middelgrote handen kunnen de smartphone dus gemakkelijk met één hand bedienen.
De elegante en hoogwaardige indruk wordt ook ondersteund door de matte afwerking van de glazen achterkant, die vrij goed bestand is tegen vingerafdrukken en krassen. Vivo noemt de kleur “Dusk Blue”. Afhankelijk van de lichtinval ontstaat zo een subtiel kleurgradiënt tussen donkergrijs en violet. Kieren zijn nauwelijks merkbaar, en het drukpunt van de aan/uit schakelaar en de volumetuimelschakelaar is stevig. De vingerafdrukscanner is direct in de onderrand van het beeldscherm geïntegreerd. We denken dat een oplossing in de aan/uit knop iets praktischer is, omdat je hem kunt vinden zonder te zoeken. Uiteindelijk is dit echter een kwestie van smaak. De waterdruppelinkeping met de selfie-camera aan de bovenrand van het scherm is niet helemaal van deze tijd, want hij valt erg op.
Weergave
In tegenstelling tot de goedkopere Vivo Y72 5G (bespreking) gebruikt de V21 een OLED beeldscherm met een maximale verversingssnelheid van 90 hertz. Gebruikers moeten dit echter handmatig activeren in de instellingen van het scherm. De hogere beeldsnelheid onthult zijn sterke punten door vloeiender weergave bij scrollen, het spelen van spelletjes en het bekijken van video’s. Anderzijds verhoogt werken bij 90 hertz het batterijverbruik. De schermrand is een beetje breed naar onze smaak.
Het OLED scherm biedt uitgesproken contrasten met sterke zwartniveaus. De stabiliteit van de kijkhoek is vanuit bijna alle gezichtspunten optimaal en overtroeft duidelijk de LCD’s van andere smartphones in deze discipline. De Vivo V21 is niet helemaal overtuigend als het gaat om de weergave van kleuren, die iets te koud gekalibreerd lijken en dus te koel zijn. Wat kleurrijkheid betreft staat de Motorola Edge 20 (review) voor in de vergelijking.
De resolutie van 2404 x 1080 pixels (FHD+) is meer dan voldoende scherp. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 409 ppi (pixels per inch), waarbij afzonderlijke pixels in feite niet meer met het blote oog te zien zijn. Minder dan FHD+ zou in deze prijsklasse niet meer passen, maar een hogere resolutie is niet nodig voor een beeldscherm van dit formaat.
De maximale helderheid in manuele stand is 460 cd/m². Bij direct zonlicht verhoogt de automatische stand de helderheid met nog eens 10 procent. Dit is een behoorlijke waarde voor een mobiele telefoon met OLED beeldscherm en staat op gelijke voet met de directe concurrent Motorola Edge 20 (review) en zelfs boven de Samsung Galaxy A52 (review). Hoe helderder een scherm, hoe gemakkelijker het buiten af te lezen is. Dit werkt goed met de Vivo V21, ook bij mooi weer, alleen als de zon direct op het scherm schijnt, verstoort de weerkaatsing het leesplezier. Bijna geen enkele andere smartphone doet dit echter beter.
Camera
Een van de grootste kenmerken van de Vivo V21 is de frontcamera. Hij heeft een ongewoon hoge resolutie van 44 megapixels en biedt optische beeldstabilisatie en autofocus. De lens combineert tot vier pixels tot één. Zo’n functie is niet standaard voor een selfie-camera en we hebben hem zelden eerder in deze vorm gezien. De hoge resolutie is duidelijk te zien in de selfies. De beeldkwaliteit is overtuigend met hoge details en een goed dynamisch bereik. In portretstand verbetert de voorste camera de selfie een beetje met zachte focus. Het bokeh effect voor de achtergrond is echter nogal zwak.
Bij de video-opnamen met de frontcamera zijn de kleuring en scherpte ook overtuigend. Trillen wordt binnen de perken gehouden, en de beeldstabilisatie is in principe behoorlijk. Ondanks de optische beeldstabilisator is het trillen op de achtergrond nog merkbaar. Een extra elektronische beeldstabilisator zou hier nuttig geweest kunnen zijn. Behalve in Full HD filmt de frontcamera ook video’s in 4K.
De hoofdcamera gebruikt een Samsung beeldsensor met 64 megapixels, waarin vier pixels tot één gecombineerd zijn via pixel binning. Bij goede lichtomstandigheden levert deze camera geslaagde foto’s met voldoende beelddetails, rijke en natuurlijke kleuren en geprononceerde contrasten. Er is echter nog wat ruimte voor verbetering in de witbalans. De digitale zoomfunctie levert ook behoorlijke resultaten bij dubbele vergroting. Video’s zijn mogelijk tot een resolutie van 4K bij een maximum van 60 fps. Ook hier wordt een optische beeldstabilisator gebruikt, die het hinderlijke trillen tijdens opnamen merkbaar vermindert.
Vergeleken met de hoofdcamera zijn de foto’s gemaakt met de ultra-groothoeklens met 8 megapixels merkbaar slechter in beelddetail, wat de beeldkwaliteit sterk nadelig beïnvloedt. Vooral de randen lijken iets “vlekkerig”. De weergave van de kleuren is tenminste natuurlijk. De macrocamera is een leuke gimmick, maar je moet niet te veel verwachten van een objectief met 2 megapixels. De close-ups zijn alleen op zeer korte afstand geslaagd, maar geven de kleuren erg onnatuurlijk en flets weer. Vivo had deze lens kunnen bewaren om een extra telelens of een betere groothoeklens aan te bieden, vooral omdat fatsoenlijke smartphones zoals de Motorola Edge 20 (review) de ultra-groothoeklens gebruiken voor fatsoenlijke macro-opnamen.
Kenmerken
De Vivo V21 5G wordt aangedreven door een Mediatek Dimensity 800U met twee Cortex-A76 en zes Cortex-A55 kernen. Het single-chip systeem (SoC) wordt ingedeeld in het middensegment. De PCmark Work 3.0 benchmark test onthult een gemiddelde score van iets minder dan 7100 punten. Dit is in het middenveld van de smartphones in onze tests en is vergelijkbaar met de Vivo Y72 5G (review) of Nokia X10 (review). De Motorola Edge 20 (review) speelt in een andere competitie met 13600 punten.
In het dagelijks gebruik zijn deze vermeend matige prestaties niet eens merkbaar, wat ook te danken is aan de ruime 8 GB RAM. De meeste apps starten en lopen vlot, en een rondje Asphalt 9 op gemiddelde details lukt ook. De Vivo V21 is gemakkelijk voldoende voor een gewone consument. De 3Dmark prestaties van 1600 punten zijn acceptabel en overtroeven de Samsung Galaxy A52 (review). Toch is de Vivo V21 niet gericht op gamers, die meer GPU kracht nodig hebben.
De rest van de uitrusting biedt wat standaard is geworden in het lagere middensegment. De vingerafdruksensor in het scherm zou sneller kunnen zijn. De smartphone ondersteunt alleen draadloze netwerken tot Wifi-5 – maar niet Wifi-6. De Mediatek processor ondersteunt tenminste al 5G netwerken, wat hem iets meer toekomstbestendig maakt. Het interne geheugen is met 128 GB voldoende groot. Een uitbreiding via micro SD kaart is mogelijk, maar zou ten koste gaan van een dubbele SIM optie. Bluetooth 5.1 en NFC zijn ook aan boord.
Helaas heeft de smartphone geen jack aansluiting vanwege de dunne behuizing. Vivo levert tenminste gratis een adapter van jack naar USB-C, ook voor bedrade in-ear hoofdtelefoons. Minder aantrekkelijk is de verouderde USB 2.0 standaard voor de Type-C poort, hoewel dit nog steeds normaal is in het middensegment. Veel mensen zullen dit nadeel in het dagelijks leven niet opmerken, maar wie een groot aantal foto’s van de telefoon naar de PC wil kopiëren zal veel geduld moeten hebben. De mono-luidspreker is minder enthousiast en heeft de neiging te overdrijven. Dit maakt hem hoogstens geschikt voor het weergeven van het geluid van korte videoclips of een spel. Je kunt het beste de bijgeleverde koptelefoon gebruiken, dan stoor je andere mensen niet.
Het besturingssysteem is Android 11, dat er bijna uitziet als een stock versie zonder grote aanpassingen. Op het moment van testen was de beveiligingspatch echter nog van juli en dus al verouderd. Helaas is het niet mogelijk om handmatig naar een update te zoeken.
Batterij
De batterijcapaciteit van 4000 mAh is niet bijzonder royaal, wat een eerbetoon is aan de dunne behuizing. Als je de verversingssnelheid op 60 hertz laat staan, gaat de smartphone nog lang mee. In de batterijtest van PCmark hield de V21 het bijna 13 uur uit voordat de batterij onder de 20 procent zakte. Bij 90 hertz moet deze waarde met ruim 1 uur achteruitgaan.
Ondersteuning voor draadloos opladen via Qi is ook het slachtoffer geworden van het rode potlood, maar ook hier is het niet te verwachten in het middensegment. Anderzijds was Vivo niet gierig met de stroomvoorziening: Met een vermogen van 33 watt kan de telefoon in minder dan 1 uur opgeladen worden.
Prijs
Vivo vertrouwt op een overzichtelijk assortiment: de V21 5G is alleen verkrijgbaar met 128 GB geheugen en 8 GB RAM. De RRP voor de Vivo V21 is 399 euro, straatprijzen voor de smartphone beginnen bij 375 euro. Er zijn slechts twee kleuren om uit te kiezen: “Dusk Blue” en “Sunset Dazzle”. De eerste is een mengsel van donkergrijs en violet, de tweede is een kleurverloop van lichtblauw naar roze dat verandert naar gelang de lichtinval.