Vivo X60 Pro in test: superdunne smartphone
Voordelen
- Geweldig OLED beeldscherm
- Heel handig en licht
- Veel geheugen en prima dagelijkse prestaties
Nadelen
- Te duur in vergelijking met de concurrentie
Vivo trapt het gaspedaal in. Samen met optiekspecialist Zeiss moet het topmodel van de fabrikant scoren met een gimbal camera en een chique vormgeving. En dat is nog lang niet alles.
Eind vorig jaar kondigde de Chinese fabrikant een samenwerking aan met optiekspecialist Zeiss. Het eerste resultaat van deze samenwerking is nu de Vivo X60 Pro op de markt. Zijn voorganger, de Vivo X51 Pro (review), had al een buitengewone gimbal camera aan boord, maar de X60 Pro zou dankzij de samenwerking nog verder verbeterd zijn. Dat klinkt spannend, want afgezien van de uitstekende camera-unit is de smartphone nauwelijks dikker dan 7,5 millimeter. We zullen in de test ontdekken hoe goed een dunne smartphone en een sterke camera samengaan.
Overigens: Wie verward is waarom de Vivo X60 Pro die we testten uitgerust is met een Snapdragon chipset: De X60 Pro is sinds eind 2020 in China verkrijgbaar, waar hij gelanceerd werd met een Samsung Exynos 1080 en Persicop Zoom. Daarentegen komt een versie met Snapdragon 870 en zonder Periscope Zoom naar Duitsland. Jammer – althans voor de camera.
Ontwerp
Het is al genoemd: De Vivo X60 Pro, die officieel in Duitsland verkrijgbaar is, is echt dun. Met net geen 7,6 millimeter meet het toestel beduidend minder dan een Samsung Galaxy S21 Ultra (review) met bijna 9 millimeter of een Oneplus 9 Pro (review) met een vormgeving die maar een paar tienden dunner is. De botervorm maakt van het Vivo model een uiterst elegante smartphone die er verhoudingsgewijs filigraan uitziet, ondanks het 6.6-inch scherm en de daaruit voortvloeiende totale afmetingen. De lange zijden van het scherm zijn sterk afgerond en gaan bijna onmerkbaar over in het metalen frame. Deze afbeelding wordt op de achterkant voortgezet. Bovendien heeft het glas er een matte kleur, waarop vingerafdrukken niet onzichtbaar zijn, maar ze zijn eerder matig.
Behalve de ingehouden Vivo belettering met modelnaam en CE-markering is de camera de echte blikvanger. Net als bij de voorganger bestaat hij uit een krachtige lens bovenop en twee andere lenzen eronder, die alle in zwart omlijst zijn. Het blauwe Zeiss logo staat ook in de rechter bovenhoek – verrassend klein, trouwens. Enigszins verzonken heeft de fabrikant de dubbele-LED flitser onder de drie lenzen geplaatst, samen met een ander Zeiss logo in filigraan lettertype. Al met al ziet hij er hoogwaardig en nogal introvert uit – Vivo lijkt geen behoefte te hebben om zijn wereldberoemde partner in de schijnwerpers te zetten of er zelfs maar mee te pronken. Dit straalt zelfvertrouwen uit.
Op de hoekige voorkant van de telefoon is Vivo minder terughoudend. Hier vindt de gebruiker de woorden “Professional Photography” op een glanzende achtergrond. De basis, daarentegen, is licht naar binnen gebogen en biedt plaats aan de SIM-sleuf voor twee nano-SIM’s, naast het luidsprekerrooster, de USB-C poort en de microfoon. Behalve de chique vormgeving speelt ook de afwerking een rol in het elegante uiterlijk van de X60 Pro. Hij is consequent hoog, zodat de koper de antenneverbindingen in het metalen frame nauwelijks voelt en de spleten zijn heel gelijkmatig. Hooguit een klein puntje van kritiek hier: De hardwareknoppen aan de zijkant kunnen perfect bediend worden en zijn ook optimaal geplaatst voor een goede ergonomie, maar ze hebben minimale speling. Een IP52 certificering garandeert tenminste waterdichtheid tegen opspattend water.
Weergave
Net als bij de voorganger Vivo X51 Pro (bespreking) blijft Vivo met de X60 Pro trouw aan de OLED technologie. Op iets minder dan 6.6 inch biedt het model een resolutie van 2376 x 1080 pixels en bereikt daarmee een goede beeldscherpte van iets minder dan 400 ppi (pixels per inch). De verversingssnelheid bedraagt tot 120 hertz, wat een absoluut vloeiende weergave van bewegende inhoud garandeert. De enige tekortkoming hier: In plaats van een adaptieve oplossing met tussenstappen, past de instelbare automatische stand alleen de frequentie onafhankelijk aan tussen 60 en 120 hertz, maar werkt hier niet noodzakelijk betrouwbaar. Als je bijvoorbeeld overschakelt op de Google nieuws feed met de automatische instelling, krijg je een “choppy” 60 hertz te zien. Handmatig ingesteld op permanente 120 Hz weergave, ziet het er heel anders uit.
Voor de rest overtuigt het paneel met goede waarden. De maximale helderheid in de test bedroeg meer dan 700 cd/m², contrast en kleurweergave zijn overtuigend. Dit geldt ook voor de stabiliteit van de kijkhoek. Over het geheel genomen is de display in de automatische stand nog steeds goed afleesbaar, zelfs in een heldere omgeving. Overigens koos Vivo voor het beschermglas van het paneel niet Gorilla glas van Corning, zoals de meeste fabrikanten doen, maar koos in plaats daarvan voor de zogenaamde Xensation Up van de traditionele Duitse fabrikant Schott. Het lithium aluminosilicaat glas wordt verondersteld een hoge kras- en valbestendigheid te garanderen. Bij gewone dagelijkse tests kwamen geen opvallende kenmerken aan het licht.
Camera
Zeiss wekt als merk natuurlijk bijzondere nieuwsgierigheid op, en de verwachtingen voor de camera van de Vivo X60 Pro in de test zijn navenant hoog. Vivo vertrouwt op een 48-megapixel hoofdcamera met een snel diafragma van f/1.48 en cardanische functie, en daarnaast een groothoeklens met 13 megapixels en f/2.2 en een telelens met f/2.46 en dubbele optische vergroting. De frontcamera biedt 32 megapixels.
Hij schiet behoorlijke selfies met voldoende beeldscherpte en relatief natuurlijke kleuring. De drie achterste camera’s doen het een beetje anders, althans als de AI functie geactiveerd is. Hier zijn de kleuren in het geheugen wat oververzadigd, maar de dynamiek van het beeld is OK. De beeldscherpte van de hoofdcamera is niet helemaal van het hoogste niveau, maar is over het geheel genomen nog behoorlijk, met een lichte terugval naar de randen toe. Dankzij de gimbal stabilisatie zou het mooiste uur van de hoofdcamera eigenlijk met afnemend licht moeten komen, maar dit is slechts gedeeltelijk waar. In feite worden verrassend natuurlijke foto’s gemaakt bij weinig licht, waarbij de kleuren intensief maar gepast worden vastgelegd. De helderheid wordt niet te veel verhoogd en komt in de buurt van wat het menselijk oog ziet. De beeldscherpte is hier in orde, zonder nieuwe records te vestigen, en je ziet ook prima kleur- en beeldruis. Al met al is hij best goed, maar waarschijnlijk laten termen als Zeiss en gimbal de verwachtingen gewoon uit de hand lopen, zodat we ondanks alles niet helemaal opgetogen waren.
Aan de andere kant: op het laatst met gewone binnenverlichting kwamen foto’s van een rennende kat net niet in beeld – we hadden gewoon beter verwacht. Overschakelen naar de Pro Sport stand leverde in sommige gevallen betere opnamen op. We waren echter nog steeds niet tevreden, want de eerdere bewegingsonscherpte was vervangen door een over het algemeen geringe beeldscherpte.
Bij groothoek daalt de beeldscherpte verder en ook bij daglicht is beeldruis zichtbaar. We vinden de optische zoom erg mooi in de inheemse 2x vergroting, tot 4x of 5x (dan met extra digitale zoom) is de kwaliteit prima. Verder moet niemand zoomen als hij daarna een redelijk scherp beeld verwacht.
Video’s slagen tot 4K/60 en bieden een goede beeldkwaliteit. Desgewenst kan een versnellingsindicator met een bewegende stip in het midden van verschillende cirkels worden getoond, waarmee de gebruiker kan zien hoe sterk ongewenste bewegingen zijn. Ook hier overtuigt de X60 Pro ons niet helemaal. Behalve de beeldkwaliteit is ook de stabilisatie behoorlijk, maar sommige dure concurrenten zijn nog beter – zelfs zonder over een speciale gimbal camera te beschikken. Over het geheel genomen zijn we min of meer tevreden over de camera van de X60 Pro en de meeste resultaten zijn respectabel, maar er zijn betere smartphone camera’s. Deze zitten echter in modellen als de Samsung Galaxy S21 Ultra (review), Xiaomi Mi 11 Ultra (review) of Oneplus 9 Pro (review), die allemaal duidelijk duurder zijn.
Kenmerken
Op het gebied van technologie is de Vivo X60 Pro behoorlijk goed, hoewel niet top. Hij wordt niet aangedreven door een Snapdragon 888, maar een Snapdragon 870, wat in wezen een hoger geklokte Snapdragon 865 is, de topchip van vorig jaar. Bijgevolg komt de X60 Pro niet in de buurt van de prestaties van de huidige topmodellen, maar hij slaat een heel goed figuur bij dagelijks gebruik. In combinatie met een indrukwekkende 12 en, indien gewenst, zelfs 15 GB RAM haalt de smartphone een indrukwekkende 11.000 punten in PCmark Work 3.0 en 4300 punten in 3Dmark Wildlife. De extra 3 GB RAM is virtueel geheugen, vergelijkbaar met dat op een PC. We konden in benchmarks geen betrouwbaar meetbaar verschil vinden tussen 12 en 15 GBytes.
In het dagelijks gebruik loopt de X60 Pro absoluut vloeiend met een 120 Hz beeldscherminstelling; schokken, haperingen of pauze-seconden zijn het model onbekend. Dankzij het grote interne UFS 3.1 geheugen met 256 GB kunnen veel gegevens worden opgeslagen. Iets minder dan 230 GB is af fabriek beschikbaar, maar hij is niet uitbreidbaar. Dit is voldoende voor veel spellen, waarmee de X60 Pro gewoonlijk geen problemen heeft. Ook in andere opzichten is de smartphone zeer goed uitgerust; onze hardwaretabel geeft een meer gedetailleerd inzicht. Het grootste nadeel is de USB-C poort met slechts 2.0 snelheid.
De vingerafdruksensor in het scherm werkt snel en meestal betrouwbaar. Als alternatief kunnen gebruikers ook 2D gezichtsontgrendeling gebruiken naast conventionele ontgrendelingsmethoden zoals PIN-invoer, maar dit is minder veilig. Wat geluid betreft biedt de X60 Pro slechts een enkele luidspreker, maar die wordt verrassend luid en klinkt ook vol en krachtig.
Voor Android 11 is er Vivo’s Funtouch 11.1 interface, die ondanks een paar extra functies voldoende opgeruimd is. Op het moment van testen was de beveiligingspatch van 1 september en dus nog niet helemaal twee maanden oud – wat nog binnen de perken is, mits er in november een update verschijnt.
Batterij
4200 mAh klinkt tegenwoordig bijna ondermaats voor een smartphone-batterij, maar in de Vivo X60 Pro doet zo’n krachtpakket zijn werk goed. In de automatische modus, waarin de smartphone de verversingssnelheid van het beeldscherm automatisch omschakelt tussen 60 en 120 hertz, haalde de smartphone iets meer dan 10,5 uur in PCmark’s batterijtest. Dit is een voldoende waarde voor twee dagen dagelijks gebruik zonder opladen. De batterij is in ongeveer een uur volledig opgeladen met de 33-watt voedingseenheid in de leverkist. Er is geen draadloos opladen.
Prijs
De X60 Pro gaat 799 euro kosten op de RRP. Hiervoor is er keuze uit de kleuren Midnight Black en Shimmer Blue. Er zijn geen andere geheugenversies.
Conclusie
De Vivo X60 Pro is chique, vooral plat en licht. Andere pluspunten zijn het geweldige OLED scherm, veel geheugen, zeer goede alledaagse prestaties en een camera die, alles bij elkaar genomen, in orde is. Helaas vraagt Vivo er opnieuw te veel geld voor: 799 euro is op gelijke voet met een Xiaomi Mi 11 (review), die een beeldscherm met hogere resolutie heeft, de sterkere en modernere chipset, draadloos opladen en een camera die minstens even goed is. Zeiss of niet: de gimbal camera in de Vivo X60 Pro kan de hoge verwachtingen die erop gesteld worden niet helemaal inlossen; hij komt niet in de buurt van echte topmodellen.
Je kunt een Snapdragon 888 krijgen in de Realme GT (review) voor bijna de helft van de prijs. Dezelfde chip als in de X60 Pro, die voor dagelijks gebruik volkomen voldoet, is verkrijgbaar in modellen als de Xiaomi Poco F3 (review) of de Motorola Moto G100 (review) voor aanzienlijk minder dan de helft van de prijs. Naar onze mening zit Vivo zichzelf weer eens in de weg met zijn krankzinnige prijsverwachtingen.