Vivo Y72 5G in de test: budget smartphone met super batterijduur
Voordelen
- Lange levensduur van de batterij van meer dan 17 uur
- chic ontwerp
- Hoofdtelefoonaansluiting
Nadelen
- Beeldscherm met matige helderheid en 60 Hz
- matige prestatie
Met een extreem lange batterijduur verrast de Vivo Y72 5G als budgetsmartphone rond de 250 euro. We laten zien wat er nog meer in de lagere middenklasse telefoon zit.
Terwijl Vivo’s X-serie staat voor smartphones uit de hogere klasse, zijn de Y-modellen laaggeprijsde budget- en mid-range telefoons. De Vivo Y72 5G voegt zich bij de brede waaier van smartphones tot 300 euro (beste van de lijst). Vivo probeert te scoren ten opzichte van de concurrentie met 5G en een lange batterijduur. We hebben de nieuwe Y72 5G getest en laten zien hoe hij het er vanaf brengt in vergelijking met zijn concurrenten.
Ontwerp
De Vivo Y72 5G vertrouwt voor zijn ontwerp op sterk afgeronde hoeken en randen. Het geeft de smartphone een aangenaam organisch en “zacht” karakter. Met afmetingen van 164 x 75 x 8,5 millimeter is het al een van de grotere telefoons. In verhouding tot de schermgrootte van 6,58 inch lijkt dit al iets te expansief. Met een gewicht van 193 gram is het nog geen lomp brok en ligt het goed in de hand. Mensen met kleine handen kunnen echter problemen hebben om het toestel met slechts één hand te bedienen.
De achterkant is van plastic. Dit laat een minder hoogwaardige indruk achter op het gebied van haptiek. Visueel valt het echter niet onmiddellijk op. De glanzende lakafwerking op de achterkant met een kleurverloop van grafiet naar zilver geeft op het eerste gezicht de indruk van een metalen telefoon. De achterkant is echter zeer gevoelig voor vingerafdrukken. Het is goed dat er een transparant beschermhoesje bij de telefoon wordt geleverd om hem te beschermen tegen kleine valpartijen. Al met al is de Y72 5G visueel overtuigend en maakt hij een solide indruk. Kieren zijn nauwelijks merkbaar en het drukpunt van de volumetuimelschakelaar is solide. De aan/uit-schakelaar met geïntegreerde vingerafdruksensor is zeer vlak in de rand verzonken en volgt het organische ontwerp van de mobiele telefoon.
De camera aan de achterzijde steekt slechts onopvallend uit en is daarom niet erg storend. Als u de meegeleverde transparante beschermhoes gebruikt, ligt de telefoon bijna plat. De waterdruppelinkeping in het scherm met de frontcamera lijkt ons minder van deze tijd. Het is zeer prominent en steekt storend uit in de bovenrand van het scherm. Andere smartphones in deze prijsklasse gebruiken al een discrete oplossing met een inkeping in de vorm van een gaatje. De Vivo Y72 5G is niet bijzonder goed beschermd tegen vloeistoffen en vuil. De IP52-certificering beschermt het toestel tegen regendruppels of lichte spatten water – maar meer ook niet. Voor deze prijsklasse is dit echter aanvaardbaar.
Weergave
Het scherm van de Vivo Y72 5G heeft een resolutie van 2408 x 1080 pixels met een diagonaal van 6,58 inch. Dit zorgt voor een scherp beeld met een pixeldichtheid van meer dan 400 ppi (pixels per inch), waarbij pixels vrijwel onzichtbaar zijn. De kleuren van het scherm zijn levensecht en duidelijk, wat voor een levendig beeld zorgt. In tegenstelling tot de Vivo Y70 (review), heeft de Y72 5G geen OLED scherm. Hier wordt een LCD-scherm met een IPS-paneel gebruikt. De contrasten zijn niet helemaal overtuigend en kunnen niet op tegen een OLED-scherm. Bovendien is het display niet vanuit alle hoeken gemakkelijk af te lezen. Als je voor hetzelfde geld op zoek bent naar een toestel met OLED, moet je eens kijken naar de Realme 8 Pro (review).
De verversingssnelheid van de Y72 5G is slechts 60 hertz. In deze prijsklasse zijn er al modellen die 90 of zelfs 120 hertz aankunnen, wat een vloeiender beeldweergave mogelijk maakt. Dit omvat de Motorola Moto G60s (review). De maximale helderheid van het scherm is 430 cd/m². Dit is slechts een gemiddelde waarde voor een LC-display. Hierdoor is het display moeilijk af te lezen in direct zonlicht. Anderzijds verbruikt het toestel op deze manier minder stroom.
Camera
De Vivo Y72 5G maakt gebruik van een tripple cam, die een aangenaam discreet ontwerp heeft. De hoofdlens biedt een resolutie van 64 megapixels en een diafragma van f/1.79. Via pixel binning combineert de hoofdcamera vier pixels tot één, zodat de beelden overeenkomen met een resolutie van 16 megapixels. De tweede lens is een groothoeklens met een diafragma van f/2.4 en 8 megapixels. Een macrolens met 2 megapixels rondt het geheel af. De frontcamera voor selfies is ingebed in een waterdruppelinkeping in het scherm. Hij heeft 16 megapixels en een diafragma van f/2.0.
Bij daglicht levert het hoofdobjectief aantrekkelijke foto’s op. Beelddetails zijn uitgesproken en de kleuren zijn levensecht. Het contrast en de beelddynamiek van de camera zijn nog voor verbetering vatbaar. Deze zwakke punten zijn vooral duidelijk in donkere lichtomstandigheden. Een speciale nachtmodus helpt om in het donker meer uit de foto’s te halen. De camera-app is niet helemaal ideaal. Je moet de groothoeklens op een onhandige manier via een submenu selecteren. We kennen dit van Xiaomi of Samsung, waar het veel gemakkelijker te gebruiken is.
De foto’s van het groothoekobjectief zijn over het algemeen geslaagd. De beelddynamiek en -kleuring zijn vergelijkbaar met die van de hoofdcamera. De beelddetails zijn echter beduidend lager door de resolutie van 8 megapixels, wat merkbaar is bij het inzoomen op de opnamen. De macrolens doet het goed bij close-ups, die in het dagelijks leven zelden worden gebruikt. Een oplossing zoals de Motorola Edge 20 Lite (review) zou hier denkbaar zijn. Daar doet de groothoeklens ook dienst als macrolens. Er is geen telelens, de zoom is zuiver digitaal.
De frontlens neemt fatsoenlijke selfies met voldoende detail. Het bokeh-effect in de portretstand is echter minder geslaagd. De achtergrond ziet er dan gewoon pixelachtig uit in plaats van zachtjes bedekt met onscherpte. We hebben dit beter gezien. Door het ontbreken van een optische beeldstabilisator zien de video-opnamen er enigszins wazig uit. Bovendien zijn opnamen slechts mogelijk tot een maximum van 1080p met 60 en 30 fps, dus 4K-video’s zijn niet mogelijk.
Uitrusting
Een Mediatek MT6833V/ZA Dimensity 700 zorgt voor de nodige prestaties in de Vivo Y72 5G. De SoC (system-on-a-chip) is ingedeeld in het lagere middensegment, dus je hoeft geen topprestaties te verwachten. We behaalden een gemiddelde van 6770 punten in de Work 3.0 benchmark van PCmark. Daarmee bevindt de smartphone zich qua prestaties pas in de onderste derde van de huidige toestellen en is vergelijkbaar met de Nokia X10 (review). De geïntegreerde GPU Mali-G57 MC2 presteert iets beter. In 3Dmark’s Wildlife benchmark scoorde de telefoon net geen 1100 punten en staat daarmee op gelijke hoogte met de Samsung Galaxy A52 (review).
In het dagelijks gebruik zouden de prestaties voor de meeste gebruikers voldoende moeten zijn. Dankzij de royale 8 GB RAM, draait de smartphone stabiel en soepel. Dat is veel voor dit prijssegment. Spellen als Asphalt 9 draaien ook voldoende soepel op gemiddelde details. De Vivo Y72 5G is niet zozeer gericht op gamers, maar is ontworpen voor normale, alledaagse taken. Het interne geheugen is 128 GB en kan worden uitgebreid met een micro SD-kaart. Gelijktijdige dual-SIM werking is echter niet mogelijk bij gebruik van een geheugenkaart.
De CPU heeft al een 5G-modem, wat de toekomstige levensvatbaarheid van de smartphone vergroot. Onder de beste mobiele telefoons tot 300 euro (beste van de lijst), hebben nog niet alle toestellen 5G. Een maximum van Wifi-5 is beschikbaar voor verbinding met binnenlandse netwerken. De telefoon biedt ook Bluetooth 5.1, NFC en zelfs een 3,5 millimeter aansluiting voor koptelefoons – een functie die steeds zeldzamer wordt. De USB-C poort ondersteunt alleen maximaal USB 2.0 voor gegevensoverdracht. Een snelle vingerafdruksensor en gezichtsherkenning via de frontcamera maken de uitrusting compleet. Het besturingssysteem is Android 11, en de beveiligingspatch is van september, wat betekent dat het nog redelijk up-to-date is.
Batterij
De batterij van de Vivo Y72 5G heeft een ruime capaciteit van 5000 mAh. Dit zorgt voor een verbluffend lange levensduur van de batterij. In de batterijtest van PCmark bereikte de telefoon pas na meer dan 17 uur een batterijniveau van minder dan 20 procent. Dit maakt de Vivo Y72 5G een van de absolute toptoestellen in onze tests op het gebied van uithoudingsvermogen. Vivo’s telefoon heeft dit waarschijnlijk te danken aan de nogal trage processor en de 60 Hz verversingssnelheid van het matig heldere scherm. Alleen de Gigaset GX290 Plus (review) of de Xiaomi Redmi Note 9T (review) hielden het even lang vol. De Gigaset gebruikt echter een grotere batterij met meer dan 6000 mAh.
Als u de Vivo 72 5G niet permanent gebruikt, moet u kunnen volstaan met een goede twee oplaadbeurten per week. De bijgeleverde voedingseenheid heeft een maximaal vermogen van 18 watt. Het duurt iets minder dan 2 uur om de batterij weer volledig op te laden. Dat is niet erg, maar andere fabrikanten bieden steeds krachtigere voedingsadapters aan. De Motorola Moto G60s (review), bijvoorbeeld, laadt met een indrukwekkende 50 watt in minder dan een uur. De Vivo Y72 5G beschikt niet over draadloos opladen via Qi, wat standaard is in deze prijsklasse.
Prijs
De Vivo Y72 5G is alleen verkrijgbaar in twee technisch identieke varianten in “Graphite Black” en het kleurrijke “Dream Glow” effect. De RRP is 299 euro. De mobiele telefoon is verkrijgbaar voor straatprijzen vanaf 250 euro.
Conclusie
De Vivo Y72 5G maakt indruk met een visueel aantrekkelijk en goed gemaakt ontwerp en een extreem lange batterijduur, wat hem tot een van de meest duurzame smartphones in onze tests maakt. Hij heeft al 5G, wat in deze prijsklasse nog niet vanzelfsprekend is. Voor de prijs krijgt u een reeks functies die aan de behoeften van de meeste gebruikers in het dagelijks leven zou moeten voldoen. Vivo’s telefoon toont zwakke punten in zijn nogal trage prestaties. De camera en het scherm doen hun werk goed – maar meer ook niet.
Er is nauwelijks een smartphone met een beter uithoudingsvermogen in de prijsklasse van mobiele telefoons tot 300 euro (beste van de lijst). Sommige toestellen bieden echter al veel betere displays met OLED-technologie, zoals de Xiaomi Redmi Note 10 Pro (review) of Xiaomi Mi 11 Lite 5G (review). Ook op het gebied van snelheid is er veel meer mogelijk, zoals de Xiaomi Poco X3 Pro (review) met Snapdragon 860-processor op indrukwekkende wijze laat zien. Een waterdicht en duurzaam alternatief voor vergelijkbaar geld is de Motorola (review).