Wiko Power U10 in de test
Betaalbare smartphone met basisfuncties
De Wiko Power U10 schittert in de test met een uitstekende levensduur van de batterij. Dit is nauwelijks verrassend, want de prestaties zijn zwak en de mogelijkheden vertonen enkele ernstige hiaten – waar niets stroom nodig heeft, gaat de batterij lang mee. Het grootste punt van kritiek is echter de slechte camera: vooral de uit de hand genomen foto’s bij weinig licht zijn volkomen onbruikbaar. Het beeldscherm is tenminste in orde voor de prijs. Met een lage introductieprijs van rond de 128 euro is de Wiko Power U10 nog steeds aanvaardbaar in termen van prijs-prestatie verhouding.
Voordelen
- Zeer goede levensduur van de batterij
Nadelen
- Slechte prestaties
- Verouderde uitrusting
- Slechte beeldkwaliteit bij weinig licht
Bijna 15 uur batterijduur: De Wiko Power U10 in review
Als onderdeel van de Power serie brengt fabrikant Wiko drie smartphones op de markt, die hij aanprijst met hun uitstekende levensduur van de batterij. De Wiko Power U10 doet wat hij belooft: hij heeft veel batterijvermogen. Maar ten gunste van de krachtige batterij brengt de goedkope telefoon helaas veel offers – sommige meer en sommige minder ernstig.
Met een capaciteit van 5.000 mAh heeft de batterij van de Wiko Power U10 een online looptijd van 14:49 uur in de continue belastingstest. De metingen worden uitgevoerd in landscape mode, het beeldscherm blijft voortdurend actief en is ingesteld op een helderheid van 200 cd/m² bij 60 Hz. Dit komt overeen met typisch gebruiksgedrag. Vooral met het oog op het relatief grote beeldscherm is dit een topper.
Een minpuntje is de oplaadtijd: die is met 03:37 uur ongewoon lang en vereist wat geduld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Wiko Power U10 na 30 minuten nog maar 18 procent aangeeft. Dat moet in ieder geval genoeg zijn voor nog een paar uur gebruik met deze krachtige batterij. Zoals verwacht ondersteunt de Power U10 geen draadloos opladen.
Traag en schokkerig: De prestaties van de Wiko Power U10
De lage prijs van de Wiko Power U10 wordt duidelijk in de test, vooral gezien de matige prestaties. Er is hier geen sprake van “macht”: De bediening is vermoeiend traag en schokkerig. Apps en websites openen en laden erg traag. Dit is vooral te danken aan de ingebouwde instap-processor, de Mediatek Helio A25. Hij werkt met 4+4 kernen en heeft een kloksnelheid van 1.800 MHz.
Omdat de smartphone ook uitgerust is met slechts 3 GB RAM, werkt multitasken niet naar tevredenheid. Al met al moet je een beetje geduld hebben voor de Wiko Power U10. Onze uitgebreide test PDF, bijvoorbeeld, doet er ongeveer 17 seconden over om te laden. Dat is erg lang, maar je moet geen high-end prestaties verwachten in deze prijsklasse.
Het beeldscherm zou scherper kunnen zijn
Het LC scherm van de Wiko Power U10 overtuigt niet echt in de test. Hij heeft een resolutie van 1.600 x 720 pixels en, met een formaat van 6.8 inch, een luttele 257 pixels per inch. Toch is hij voldoende scherp voor het blote oog – pas bij directe vergelijking met betere toestellen wordt duidelijk dat het beeldscherm van de Wiko Power U10 iets scherper zou kunnen zijn.
De helderheid van 355 cd/m² is voldoende voor gebruik binnenshuis, maar het is moeilijk om buiten inhoud te lezen. De Wiko Power U10 biedt tenminste stevige contrastwaarden: We maten een waarde van 130:1 voor het dambordcontrast zonder omgevingslicht, en de Wiko Power U10 bereikt een waarde van 59:1 met omgevingslicht. Hij dekt 99% van de standaard RGB kleurruimte en 72% van de DCI-P3 kleurruimte. Dit zijn op zich goede waarden, maar ze kunnen soms tot kleurvervormingen in video’s leiden.
Niet meer bij de tijd: De functies van de Wiko Power U10
De functies van de Wiko Power U10 zijn uit het stenen tijdperk en doen zelfs geen recht aan zijn prijsklasse. Veel basisfuncties zijn of alleen in oude versies aan boord of ontbreken helemaal. In plaats van Wi-Fi 5 of Wi-Fi 6 is hij alleen compatibel met de WLAN standaard n. Er is geen vingerafdruksensor en ook NFC ontbreekt. Bluetooth hoort bij de 4.2 standaard. Het grootste punt van kritiek: In plaats van een Type-C USB poort is alleen een verouderde micro-USB poort aangebracht.
Er is tenminste een dubbele SIM sleuf plus geheugenkaartsleuf – zodat twee 4G tarieven tegelijk gebruikt kunnen worden zonder dat je het zonder microSD kaart moet doen. Met een nominaal geheugen van 32 GBytes, waarvan ons slechts 24.1 GBytes ter beschikking stonden, is dit absoluut noodzakelijk. De Wiko Power U10 heeft ook een 3,5 mm aansluiting. Biometrische ontgrendeling is mogelijk via gezichtsherkenning.
Goede foto’s bij daglicht
De Wiko Power U10 is aan de achterkant uitgerust met een enkele camera die 13-megapixel foto’s maakt. De frontcamera schiet 5-megapixel selfies. Video’s worden opgenomen in Full HD bij 30 beelden per seconde. Al met al klinken de technische kerngegevens niet bijzonder overtuigend.
Des te verrassender is het dat de enkele camera ook bij daglicht goede, ruisarme opnamen maakt. De opnamen missen alleen een beetje scherpte, maar verder zijn de resultaten echt bruikbaar. Bij weinig licht haalt de lage prijs de camera in: Terwijl de opnamen met statief slechts enkele fijne details missen, zijn de uit de hand genomen opnamen volkomen onbruikbaar. Ook de selfie-camera levert geen beste resultaten – over het algemeen zijn de foto’s erg glad getekend en zien texturen, zoals huid, er uiterst onnatuurlijk uit. Wie zijn smartphone wil gebruiken om foto’s te maken, moet daarom iets meer investeren.