Xiaomi Mi 11 Ultra in de test
We kunnen in de toekomst veel van Xiaomi verwachten: De Mi 11 Ultra pocht met topscores in de test en staat in bijna alle categorieën op gelijke hoogte met of zelfs voor op de Android veteraan Samsung. Vooral het OLED scherm scoort met top contrastwaarden. Ook de camera-opstelling overtuigt in de test met fantastische foto’s en geweldige videofuncties, maar is enigszins controversieel wat vormgeving betreft. De premium smartphone wordt geleverd met een high-end processor die topprestaties levert. De ingebouwde Snapdragon 888 heeft echter een klein probleem met de energie-efficiëntie. Zo kost de magere batterijduur de Xiaomi Mi 11 Ultra de kroon van de Android Olympus. Toch zouden liefhebbers van multimedia en fotografie met een erg diepe portemonnee eens naar de Xiaomi Mi 11 Ultra moeten kijken.
Voordelen
Sterke prestaties
Uitmuntende weergave
Opstelling bovenste camera
Nadelen
Geen SD kaart plek
De levensduur van de batterij zou beter kunnen
Xiaomi Mi 11 Ultra in review: Xiaomi’s toptelefoon van 2021
Op het eerste gezicht verschilt het ontwerp van de Mi 11 Ultra niet echt van dat van andere Android vlaggenschepen. Xiaomi gebruikt ook gebogen glas dat hoogwaardig lijkt aan de lange zijden van de Mi 11 Ultra. Bovendien zijn de randen enorm smal – precies zoals het hoort voor een topsmartphone.
Xiaomi is er in geslaagd de overgang van de voorkant naar de achterkant zonder hinderlijk scherpe randen te maken. De fabrikant gebruikt keramiek voor de achterkant – tot nu toe hebben slechts enkele fabrikanten dit materiaal gebruikt. Een verschil met glas is niet te zien of te voelen, maar het wordt verondersteld onder bepaalde omstandigheden resistenter te zijn.
Behalve de uitstekende afwerking scoort de Xiaomi Mi 11 Ultra tenslotte ook met een volwaardige water- en stofbescherming volgens IP-68 certificering. Dit is een belangrijke alledaagse functie waaraan tot nu toe door Xiaomi niet veel belang was gehecht.
Maar genoeg over het materiaal, de bouwkwaliteit en de IP certificering – laten we overgaan tot de cameramodule. Dit is groter en brokkeliger dan in welke andere smartphone op de markt tot nu toe. Hij neemt ongeveer een kwart van de achterkant van de behuizing in beslag en steekt een machtige vier millimeter uit – een negatief record en een uiterst opvallend kenmerk, vooral in directe vergelijking met de concurrentie, de Samsung S21 Ultra 5G. Zelfs met een beschermhoes valt de bouw nog op. Xiaomi heeft de ruimte echter nodig omdat er een tweede, klein schermpje naast de camerasensoren zit – dit kan gebruikt worden als meldingsscherm of als selfie zoeker.
Het beste beeldscherm komt van Xiaomi
Met de Mi 11 Ultra onttroont Xiaomi de lange tijd beeldschermkoning Samsung en zet zo een nieuwe beste waarde in onze smartphone bestsellerslijst op het moment van testen. Het enorme, 6.8 inch OLED paneel biedt een WQHD-Plus resolutie van 3200 x 1440 pixels en overtuigt met zijn zeer goede contrastwaarden (dambordcontrast van 167:1) en een tot nu toe ongeslagen kleurruimtedekking in de test. We maten een overdekking van 152% van de standaard RGB kleurruimte en streaming fans mogen ook blij zijn – want de DCI-P3 kleurruimte die relevant is voor HDR video’s wordt met 100% gedekt. Het videoformaat HDR10+ is ook geen probleem voor de Mi 11 Ultra.
Bij een directe vergelijking van de meetresultaten kan Samsung slechts een gedeeltelijke overwinning scoren met de maximale helderheid. Zo schijnt de Xiaomi Mi 11 Ultra “slechts” met een maximum van 1.025 candela per vierkante meter in direct zonlicht. Maar ook deze waarde veroorzaakt op den duur een branderig gevoel in de oogbollen en is eigenlijk alleen bedoeld om een goede leesbaarheid te garanderen bij zeer moeilijke lichtomstandigheden. Zonder een getruukte lichtsensor of HDR inhoud bereikt het scherm een helderheid van maximaal 563 cd/m² – wat helder genoeg is voor gebruik binnenshuis. We meten hier met 50 procent witgehalte.
Zoals het een smartphone vlaggenschip betaamt, biedt de Mi 11 Ultra ook adaptieve verversingssnelheden van het scherm. Deze zijn 30, 60, 90 of 120 hertz, afhankelijk van de eisen. Voor statische beeldinhoud bijvoorbeeld gebruikt hij een energiebesparende 30 hertz, voor films 60 hertz, en voor gamen en scrollen zorgen 90 of 120 hertz voor een aangenaam vloeiend en scherp beeldscherm. Hoe je toestel is ingesteld kun je vinden in het display menu. Als je stroom wilt besparen, stel je het beeldscherm in op een vaste 60 Hz in plaats van de dynamische beeldsnelheid.
Krachtig camerablok met top fotokwaliteit
Een hoogtepunt van de camerabult is het 1,1 inch kleine extra schermpje naast de camera-opstelling, waarop gegevens zoals tijd of oplaadstatus worden getoond of selfies met de hoofdcamera mogelijk zijn. Hier fungeert hij als een kleine zoeker die een voorbeeld biedt van 126 x 294 pixels. Als alternatief kan ook een foto getoond worden. Met een dubbele tik, als een bericht wordt ontvangen of als de Mi 11 Ultra op het hoofdscherm staat, wordt het kleine scherm maximaal 30 seconden geactiveerd en toont het inhoud volgens de instellingen, bijvoorbeeld tekstberichten. Gimmicks, zoals een kleurverandering die bij de dagelijkse routine past, kunnen ook bepaald worden.
De camera opstelling is als volgt:
50-megapixel sensor met snel diafragma van f/1.95
48-megapixel ultra-groothoeksensor met f/2.2 diafragma
48-megapixel telesensor met f/4.1 diafragma
De belangrijkste 50-megapixel sensor gebruikt pixel binning in de standaard modus om 12,5-megapixel opnamen te maken die in goede lichtomstandigheden gewoon uitstekend zijn. De mate van detail van het scherpstelpunt is extreem hoog – en vertegenwoordigt momenteel een beste waarde in ons testveld. Hier is het echter hetzelfde als bij spiegelreflexcamera’s: de scherpte in andere beeldvlakken is aanmerkelijk onscherper. Dit is nog vrij ongebruikelijk voor een smartphone camera, maar het is een verwachte ontwikkeling als de sensoren groter worden en de lichtintensiteit navenant snel. Wie van scherpe en soms wat overdreven kleuren houdt, moet de AI mode activeren.
Ook de foto’s bij weinig licht overtuigden ons in de test – hoewel de Xiaomi Mi 11 Ultra sommige schemerfoto’s iets te helder maakt. Samsung’s S21 Ultra 5G loopt nog steeds voor in laboratoriumomstandigheden. De beeldkwaliteit van de camera krijgt een score van 1.2 (“zeer goed”) in de expert beoordeling.
De 128-graden ultra-groothoeksensor levert prachtige groepsfoto’s op, vooral bij selfies in combinatie met het mini-display dat in de cameramodule is aangebracht. Selfie-fans moeten over het algemeen kiezen voor de combinatie van de hoofdcamera en de mini-display, want de kwaliteit van de portretfoto’s is ongeëvenaard. De ingebouwde klassieke selfie-cam met een 20-megapixel sensor en f/2.2 diafragma kan het niet bijbenen.
De Xiaomi Mi Ultra 11 als video-smartphone?
De Mi 11 Ultra pronkt ook met zijn videocapaciteiten, maar geeft een beetje mini beeldschermpotentie weg. Hoewel met de drie camera’s video’s kunnen worden opgenomen met 8K resolutie bij 24 fps, dient het extra scherm dus niet als zoeker en toont tijdens de opname alleen de datum, tijd en co. Heel korte video’s kun je alleen opnemen met een trucje – lang indrukken van de volume omlaag-toets. De functie is echter niet echt nuttig. Xiaomi is zich hiervan bewust en heeft een update beloofd.
De beste videoresultaten krijg je met 4K bij 30 of 60 fps. De video’s met de hoofdcamera worden gestabiliseerd met elektronische en optische hulp. Ultra-groothoek opnamen lukken ook uitstekend met de EIS. Wisselen tussen de lenzen is echter alleen mogelijk bij 4K/30fps. Schakelen tijdens het opnemen is een bijzonder leuke en gave eigenschap van de Mi 11 Ultra.
Nek aan nek met Samsung
Xiaomi en Samsung gaan ook kop aan kop in de categorie prestaties – meer bepaald de Qualcomm Snapdragon 888 tegenover Samsung’s Exynos 2100. Hier vertrouwt de Snapdragon die in de Xiaomi Mi 11 Ultra geïnstalleerd is op 12 GB RAM voor flankondersteuning en haalt een zeer goede 70 fps in de GFX benchmark (scenario: Manhattan 3.1; buiten beeld; 1.440p) – terwijl de Samsung equivalent slechts 67 fps haalt. Daar staat tegenover dat de Exynos voor ligt in de PCMark benchmark met 14.265 punten – de Mi Ultra haalt hier met de Snapdragon slechts 13.179 punten. Beide vlaggenschip smartphones renderen ons complexe test PDF bestand in een bliksemsnelle 1.9 seconden.
Eenvoudig gezegd: De prestaties zijn geweldig: Animaties lopen vloeiend door, en de gebruiker kan genieten van de volle 120 hertz. De laadtijden zijn minimaal, en apps openen voortdurend met een zeer hoge snelheid.
Er is echter één zwak punt in de Xiaomi Mi 11 Ultra door de Snapdragon 888: de batterij-duur. Zo is de Snapdragon systeemchip veel krachtiger dan de Samsung concurrentie. De dikke batterij van de Mi 11 Ultra bevat maar liefst 5.000 mAh en haalt slechts een runtime van een goede 10 uur en 24 minuten bij een Full HD Plus resolutie met 60 hertz. Voor onze online runtime test dimden we de helderheid tot 200 cd/m², wat geschikt is voor gebruik binnenshuis, en lieten we de smartphone zonder onderbreking video’s en websites uit het LTE netwerk laden en weergeven. Een script simuleert ook scrollen en typen van invoer. Samsung’s Galaxy S21 Ultra 5G, met dezelfde afmetingen van de batterij, biedt een langere looptijd van meer dan twee uur.
Opladen gaat echt snel – dankzij de bijgeleverde snellaadadadapter. De capaciteit van de batterij neemt in de test in een zeer snelle 39 minuten toe van 0 tot 100 procent. Na een half uur is 85 procent van de batterij al opgeladen en klaar voor gebruik. Draadloos opladen is natuurlijk ook mogelijk.
De betere uitrusting
- De Mi 11 Ultra heeft 12 GB RAM en 256 GB toestelopslag, die niet via de SD-kaartsleuf kan worden uitgebreid.
- Als besturingssysteem wordt Android 11 met Xiaomi’s MIUI 12.5 (Mi User Interface) gebruikersinterface gebruikt.
- NFC is geïnstalleerd voor Google Pay. Er is ook Bluetooth 5.2.
- Tenslotte heeft Xiaomi ook een gapend gat in het specificatieblad gedicht, want de Mi 11 Ultra is IP-68 geclassificeerd tegen het binnendringen van water, stof en ander vuil.
- Dual-SIM is aan boord en beide kaartsleuven zijn geschikt voor 5G.
- De stereoluidsprekers werden ontworpen in samenwerking met audiospecialist Harman Kardon en klinken erg goed.
- Wi-Fi 6 is ook aanwezig, en USB is er met een Type-C poort in de 2.0 standaard.
- De Xiaomi Mi 11 Ultra kan biometrisch ontgrendeld worden via gezichtsherkenning en met een zeer snelle en betrouwbare vingerafdrukscanner. Dit laatste zit meestal verborgen onder het scherm.
Wat prijs betreft zit de Xiaomi Mi 11 Ultra aan het topsegment van de smartphonemarkt. Er zijn twee modellen om uit te kiezen, maar ze verschillen alleen in kleur: De Xiaomi Mi 11 Ultra in “Ceramic Black” en “Ceramic White” is verkrijgbaar met 256 GB interne opslag en 12 GB RAM voor ongeveer 1.200 euro. Xiaomi lijkt echter te worstelen met enkele leveringsproblemen – zodat de Mi 11 Ultra af en toe niet op voorraad is. Je zult geduld moeten hebben.