De Poco F2 Pro was een van de hoogtepunten van het smartphonejaar 2020. Nu is de Poco F3 beschikbaar, die geen directe opvolger is maar wel veel goedkoper. We hebben het opwindende apparaat getest. De Poco F2 Pro (review) bood vorig jaar veel functies voor verhoudingsgewijs weinig geld en werd daarom door ons meerdere malen gerekend tot de beste smartphones tot 500 euro. Destijds hadden we kritiek op het gebrek aan IP-certificering, het 60 hertz-scherm en de ontbrekende telelens van de camera. In plaats daarvan scoorde het model met uitstekende prestaties, veel geheugen en een goede batterijduur. Vanwege het goede totaalpakket zitten nogal wat geïnteresseerden zeker te wachten op een opvolger, maar tot nu toe heeft Xiaomi slechts een halve opvolger op de markt gebracht: de Poco F3 zonder het achtervoegsel Pro-naam. Zal het aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen?
Ontwerp
In tegenstelling tot de Poco F2 Pro (review) wordt de nieuwe Poco F3 niet langer geleverd met de chique pop-up frontcamera, maar vertrouwt hij in plaats daarvan op een uitsparing in het midden van de bovenste schermrand. Dit betekent dat het nieuwe model iets van zijn ongewoonheid verliest, maar de camera is vrij klein en dus heel discreet in het paneel geïntegreerd. Voor de rest heeft het toestel een slimme en hoogwaardige afwerking. De randen rond het 2,5D-scherm, dat aan de zijkanten slechts minimaal is afgerond, zijn aangenaam smal; alleen aan de onderkant is er een minimaal groter kader. De overgang van de voorkant naar het plastic frame is niet zo vloeiend als bij andere smartphones en wordt ook versterkt door een typische beschermfolie met wat aanvoelt als enigszins scherpe randen, maar dit is klagen op hoog niveau. De overgang van het metalen frame naar de glazen achterkant is opnieuw perfect.
De geïntegreerde toetsen voor aan/uit en volume aan de rechterkant zijn niet helemaal wiebelvrij, maar hebben nog steeds een optimaal drukpunt en toetsverplaatsing. Ondanks het OLED-display bevat de aan/uit-knop ook een vingerafdruksensor, die bij OLED’s normaal gesproken naar het display wordt verplaatst. De achterkant van de Poco F3 is gemaakt van reflecterend Gorilla Glass 5, dat er vers uit de doos echt slim uitziet, maar vingerafdrukken en ander vuil op bijna magische wijze aantrekt en ofwel constante reiniging vereist – of het gebruik van de melkachtig-transparante beschermhoes die bij de levering is inbegrepen. Dit zorgt er ook voor dat de uitstekende triple-cam niet zo veel kantelt wanneer de smartphone plat op een tafel ligt. We hielden echt van de ondiepe diepte en het merkbaar lagere gewicht in vergelijking met de Poco F2 Pro – met hetzelfde formaat touchscreen. De Poco F3 is slechts 7,8 millimeter dik (of dun) en met 196 gram is hij bijna 30 gram lichter dan zijn quasi-voorganger. Helaas beschikt de nieuwe F3 niet over een IP-certificaat, dat het model op betrouwbare wijze zou beschermen tegen stof en water. Xiaomi heeft hier wat in te halen; tot nu toe is slechts één model dienovereenkomstig uitgerust: de Xiaomi Mi 11 Ultra.
Weergave
We vonden de OLED-schermkwaliteit van de Poco F2 Pro (review) goed, maar niet de lage standaard verversingssnelheid van 60 hertz. De nieuwe Poco F3 doet het beter. Xiaomi vertrouwt op OLED met 120 hertz, de sampling rate is een indrukwekkende 360 hertz. De beeldschermdiagonaal blijft hetzelfde op 6,67 inch en de resolutie is ook beproefd op 2400 x 1080 pixels. Dit zorgt voor een scherpte van 395 pixels per inch, wat absoluut voldoende is voor dagelijks gebruik. In termen van kwaliteit is het paneel van de F3 behoorlijk op niveau, ook al komt het niet helemaal in de buurt van toptoestellen. Niettemin zijn de kijkhoekstabiliteit, het contrast en de kleurverzadiging uitstekend en is het zwartniveau typisch hoog voor OLED’s. Poco vermeldt een helderheid tot 1300 nits, wat we in de test niet konden bevestigen – maar dat is altijd het geval. Beeldschermen bereiken soms alleen maximale helderheid bij HDR-weergave en dan nog slechts selectief. We bereikten 450 (handmatige modus) tot 850 cd/m2 in de automatische modus, wat zeer behoorlijke waarden zijn. De 120 hertz-weergave laat inhoud er enorm vloeiend uitzien – precies wat we bij de Poco F2 Pro hadden gemist. Vreemd genoeg moet 120 hertz eerst handmatig worden geactiveerd. Zoals gebruikelijk biedt het altijd-aan-scherm veel keuze en is het echt geweldig. Al met al is het scherm van de Poco F3 best goed, ook al komt het niet helemaal in de buurt van de panelen van topsmartphones.
Camera
Vooruitgang met het scherm, achteruitgang met de camera? In plaats van de 64-megapixel Sony IMX 686-sensor uit de F2 Pro, gebruikt Poco in de nieuwe F3 alleen een niet nader genoemde sensor met 48 megapixels. Gecombineerd met een ultra-groothoeksensor met 8 megapixels en – opnieuw – een macrosensor met 5 megapixels, is een belangrijk punt van kritiek op de voorganger uitgebleven: Nogmaals, de F3 wordt geleverd zonder telelens. In de test bleek de camera meer een stilstand te zijn, ondanks de nominale stap terug op het specificatieblad. Dit is beter dan de gevreesde mindere beeldkwaliteit, maar stilstand is op de een of andere manier altijd een stap terug bij een nieuw model. We zijn dan ook enigszins teleurgesteld door de camera van de Poco F3, ondanks de vergelijkbare beeldkwaliteit van de voorganger, vooral omdat hij opnieuw met een macro-sensor komt, die we al zo vaak bekritiseerd hebben. We kunnen alleen maar hopen dat Xiaomi dit eindelijk zal verbeteren in een potentiële Poco F3 Pro. Bij goed licht zijn de foto’s absoluut bruikbaar. Scherpte, dynamiek en ruis vormen een goed uitgebalanceerde kwaliteit, en soms wordt zelfs zeer fijne beeldinhoud haarscherp in het geheugen vastgelegd. Ook de kleuren zijn meestal goed en natuurlijk opgenomen. Bij weinig licht is de nieuwe F3 echter in het nadeel vergeleken met zijn quasi-voorganger, de F2 Pro. Hier verliezen beelden meer van hun scherpte en zijn vaak vrij dof. De groothoeklens heeft met soortgelijke problemen te kampen, is van meet af aan veel minder scherp en vertoont vervormingen aan de randen. Het is ook gebaseerd op een veel sterker kleurprofiel. Wij houden niet van zulke sterke verschillen tussen afzonderlijke lenzen van een camera, ook al kan dit soms zelfs voordelen opleveren. Zo komt de groothoek van de F3 vooral tot zijn recht bij landschapsopnamen – zolang je daarna niet te ver inzoomt. Ook al houden we niet van macrocamera’s in hun huidige vorm vanwege het gebrek aan beeldkwaliteit: de resultaten van de F2 Pro en de F3 behoren tot de beste op de markt. Bovendien maakt de macrolens van het nieuwe model nu een tweevoudige vergroting mogelijk, waardoor gebruikers dichter bij hun onderwerpen kunnen komen. Voor wie van macrofotografie houdt, is de Poco F3 een van de minst slechte close-up kiekjes. Trouwens, bijna niemand zal de dieptesensor van de F2 Pro missen bij de F3: Portretfoto’s zijn net zo goed zonder. De frontcamera met zijn 20 megapixels maakt scherpe en over het algemeen goed gebalanceerde foto’s – zoals altijd bij Xiaomi.
Kenmerken
Voor velen is de sterfunctie van de nieuwe Poco F3 waarschijnlijk de nieuwe Snapdragon 870 5G, die is gebaseerd op de Snapdragon 865+. Hoewel hij niet meer in de buurt komt van de huidige Snapdragon 888, maakt dit in het dagelijks gebruik geen verschil. Samen met het 120 hertz beeldscherm en, afhankelijk van de geheugenconfiguratie, 6 of 8 GB RAM, draait het toestel in elke situatie en is het, met zijn prestaties en de beeldscherm sampling rate van 360 hertz, ook de eerste keuze voor gamers. Tenminste, als ze ook op het geld letten, want modellen met de momenteel krachtigste chip zijn nog sterker, althans in benchmarks, maar ook duidelijk duurder. In PCmark Work 3.0 behaalt de Poco F3 ongeveer 11000 punten, wat erg goed is. Meer dan 4200 punten in 3Dmark Wildlife zijn ook sterk. Niemand kan klagen over te weinig prestatie hier. De opslagruimte zal ook niet zo snel opraken, althans niet in de 8/256 GByte versie. In de 6/128 GByte versie wordt het wel krapper, en kopers moeten goed nadenken of ze daarmee uit de voeten kunnen. De F3 accepteert twee verschillende SIM-kaarten, maar geen micro SD-kaarten – het geheugen is dus niet uitbreidbaar. Naast 5G, LTE, Bluetooth 5.1, Wifi 6, IR en NFC beschikt het toestel over bijna alle beschikbare standaarden. Er ontbreekt alleen een 3,5-millimeter connector. Xiaomi heeft als gebruikersinterface gekozen voor zijn MIUI versie 12, die bovenop Android 11 staat. Aangezien Xiaomi, in tegenstelling tot Huawei, niet getroffen wordt door het Amerikaanse verbod, zijn alle Google-diensten voorgeïnstalleerd. MIUI past zich visueel sterk aan en breidt ook het kleurenpalet uit, zodat het kleurrijker wordt. Door de vele instelmogelijkheden kunnen gebruikers er echter zelf weer een beetje rust in brengen. De nu duidelijk waarneembare bloatware valt op, maar gelukkig kunnen alle apps met een paar klikken worden verwijderd. De beveiligingspatch is in april, wat Xiaomi’s tweemaandelijkse ritme is.
Batterij
De batterij is minimaal gekrompen tot 4520 mAh; de Poco F2 Pro (review) werd nog gelanceerd met 4700 mAh. Maar dat geeft niet, want dankzij de nieuwste technologie doet de nieuwe Poco F3 het ook goed – ondanks 120 hertz. In de batterijtest van PCmark ging het apparaat “slechts” zo’n 11 uur mee, maar dat is eigenlijk best goed voor zo’n hoge verversingssnelheid. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u overschakelen op 60 hertz om nog meer uit de batterij te halen. Bij dagelijks gebruik zullen de meeste gebruikers het twee dagen zonder stopcontact redden, maar hardcore gebruikers en vooral gamers zullen minstens elke avond moeten opladen. Draadloos opladen is nog steeds niet beschikbaar, maar dankzij de 33-watt lader duurt een volledige lading minder dan 60 minuten. Topmodellen kunnen hier meer doen.
Prijs
De Xiaomi Poco F3 is verkrijgbaar in zwart, wit en blauw. Er is ook een keuze tussen de 6/128 en 8/256 GB opslagvarianten. Aangezien het prijsverschil soms minder dan 50 euro bedraagt, bevelen wij de versie met het grotere geheugen aan. De RRP is 349/399 euro, de straatprijs op het moment van testen is aanzienlijk lager.
Conclusie
De Poco F3 biedt een geweldige prijs-prestatieverhouding, waarbij “prestaties” hier letterlijk moet worden genomen. Vrijwel geen enkele andere smartphone biedt zo’n krachtige chip in de prijsklasse van 300 euro. Dit jaar wordt het gecombineerd met een geweldig OLED-scherm dat eindelijk 120 hertz aankan en, opnieuw, veel geheugen. Helaas is de camera helemaal niet verbeterd, dus misschien is dit het uitgangspunt voor een Poco F3 Pro. Bezitters van de Xiaomi Poco F2 Pro (review) die willen upgraden, moeten dus wachten op een echte opvolger – of op zoek gaan naar een andere smartphone. Er zijn alternatieven te vinden van dezelfde fabrikant, afhankelijk van uw budget, modellen zoals de
Xiaomi Mi 11 Ultra (review) of de
Xiaomi Redmi Note 10 Pro (review). Anders is het de moeite waard om eens te kijken naar toestellen zoals de
Samsung Galaxy A52 (review).