Xiaomi Poco X3 Pro in de test
Krachtige technologie voor minder dan 200 euro
Met de Xiaomi Poco X3 Pro lanceert de Chinese fabrikant de nieuwe koploper in het middensegment voor ongeveer 200 euro. Ondanks de lage prijs schittert de budget smartphone met een scherp 6.7-inch beeldscherm, verrassend sterke prestaties en een batterijduur van bijna 15 uur. Het LC scherm behaagt met een verversingssnelheid van 120 hertz, maar biedt verder in de labtest slechts gemiddelde waarden. De quad camera zou ook betere resultaten kunnen leveren, vooral bij weinig licht.
Voordelen
- Scherp 120 hertz beeldscherm
- Batterij met lange levensduur
- Zeer goede prijs-prestatie verhouding
Nadelen
- Middelmatige opnamen bij weinig licht
- Gemiddelde kleuren en contrast
Xiaomi Poco X3 Pro in de test: Scherp en uiterst vloeiend
Het beeldscherm van de Poco X3 Pro beslaat bijna de hele voorkant van de smartphone. Zelfs een hinderlijke inkeping is weggelaten, alleen een piepkleine ronde uitsparing voor de binnenste camera is zichtbaar.
Op zijn grote diagonaal van 6.7 inch heeft hij een resolutie van 2.400 x 1.080 pixels, wat een zeer goede pixeldichtheid van 395 ppi oplevert. Inhoud wordt daardoor echt scherp weergegeven.
Bij het scrollen wordt een ander hoogtepunt van het scherm duidelijk: zijn verversingssnelheid. Met 120 hertz is dit tweemaal de gebruikelijke 60 hertz standaard en laat de inhoud soepel over het oppervlak glijden. De vloeiende weergave is ook indrukwekkend voor 3D spellen. Maar zoals gewoonlijk resulteert de keuze van de 120 Hz stand in een kortere looptijd (waarover later meer).
In de labtest maakt het LC scherm verder een vrij gemiddelde indruk. De contrasten zijn zwakker dan op de meeste OLED schermen en zwarte gebieden worden niet helemaal verduisterd. Meer bepaald bepaalden onze experts een middelmatig dambordcontrast van 127:1 zonder omgevingslicht – met omgevingslicht bereikt de X3 Pro een waarde van 54:1.
Zoals gewoonlijk wordt de hele standaard kleurruimte bestreken, maar slechts 84% van de uitgebreide DCI-P3 wordt bereikt. Over het geheel genomen zijn dit nog steeds goede waarden, maar zelfs binnen de prijsklasse kunnen modellen als de Redmi Note 10 of de Huawei P40 Lite in dit opzicht meer bieden. De helderheid van 429 cd/m² is voldoende voor een goede leesbaarheid, zelfs bij zonlicht.
Verrassende high-end prestaties
De Poco X3 Pro is uitgerust met de krachtige Qualcomm Snapdragon 860, die met zijn acht kernen en een kloksnelheid van 2.960 MHz high-end prestaties levert. Ook de zes GB RAM, die bijzonder geschikt is voor betrouwbaar multitasken, speelt een rol. In de praktijk kan Android 11 heel soepel en zonder grote problemen bediend worden. Ook 3D spellen lopen voor het grootste deel soepel.
In de benchmark imponeert de budget smartphone met indrukwekkende resultaten voor zijn prijsklasse: PCMark scoort 10.692 punten, wat dicht in de buurt komt van de resultaten van de OnePlus 9 Pro of de Asus ROG Phone 2. De GFX benchmark bewijst ook de verrassend sterke prestaties met 45 beelden per seconde. Onze test-PDF is via Wi-Fi binnen 3,6 seconden gerenderd – de Galaxy S20 FE is niet sneller.
LTE, NFC, vingerafdruksensor en IP certificering aan boord
Ondanks een prijsklasse van rond de 200 euro kan ook de Poco X3 Pro meer bijdragen dan alleen de basics aan functies. Het budgettoestel heeft de gebruikelijke draadloze standaarden, zoals WLAN-ac, LTE mobiele radio, Bluetooth 5.0 en NFC – maar 5G of de nieuwste Wi-Fi 6 zijn nog niet aan boord. Anderzijds ondersteunt de smartphone ook dual SIM, wat met twee 4G nano-SIM’s gerealiseerd kan worden.
Het interne geheugen van ons testmodel was al een royale 128 GB, maar kan ook uitgebreid worden via een micro-SD kaart. Zonder uitbreiding is er na de eerste instelling nog ongeveer 107 GB van het basisgeheugen beschikbaar. De hoofdinterface is USB-C, maar er is ook een jack-uitgang voor bedrade koptelefoons.
Uiterlijk bevalt de X3 Pro met zijn goed vervaardigde behuizing met glazen achterkant. De overgangen zijn merkbaar, maar het toestel voelt nog steeds goed in de hand en maakt een stabiele indruk. Het ziet er niet goedkoop gemaakt uit, maar heel waardevol. Een meldingsdisplay in één kleur en dubbele luidsprekers zijn ook geïntegreerd. In de praktijktest maakt het geluid een goede indruk, klettert niet en is nog luid genoeg.
De Poco X3 Pro kan ook biometrisch ontgrendeld worden via gezichtsherkenning of de vingerafdruksensor aan de rechterkant van de behuizing. Overigens is hij beschermd tegen stof en water volgens de IP53 norm. Dit betekent dat je de telefoon ook in de regen kunt gebruiken zonder je grote zorgen te maken. Je moet het echter niet in water onderdompelen.
Enorm uithoudingsvermogen en korte oplaadtijden
De 5.160 mAh batterij is een van de grootste hoogtepunten van de budget-smartphone. In de praktijktest haalde hij een indrukwekkende looptijd van bijna 15 uur in online modus, ondanks de krachtige processor en het grote beeldscherm. Met de verhoogde verversingssnelheid van 120 hertz krimpt hij een beetje, maar met 13:11 uur kom je de dag nog steeds goed door.
De lege X3 Pro is in de test binnen 72 minuten opgeladen, waarbij 51 procent van de batterij na 30 minuten al gevuld is. Een snellaadvoeding wordt meegeleverd; volgens de fabrikant wordt 33-watt snelladen geboden. Draadloos opladen via inductie wordt niet ondersteund.
Goede quad camera overdag, slecht ‘s nachts
Een van de weinige aspecten waar er een grote kloof gaapt tussen de X3 Pro en de huidige high-end smartphones is de camerakwaliteit. De smartphone is uitgerust met een quad camera. Hij bevat een 48-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel ultra-groothoekcamera, een 2-megapixel dieptesensor en een 2-megapixel macrocamera.
Een 20-megapixel interne camera is ook aan de voorkant aangebracht. Een andere opwindende functie is de “dual video” functie, die gelijktijdige opnamen met de voor- en achtercamera mogelijk maakt. Het zal je niet verbazen dat er geen beeldstabilisator is, maar video’s worden gemaakt in UHD bij 30 beelden per seconde.
De beeldkwaliteit maakt over het geheel genomen een goede indruk, zeker gezien de prijsklasse, maar die is bij veel smartphones op de markt ook veel beter. Onze experts beoordeelden de opnamen bij daglicht met een 1.8 (goed), terwijl die bij weinig licht op het randje van “bevredigend” waren. De kwaliteit daalt echter sterk, vooral bij lichte handbewegingen, en de opnamen lijken uitgebleekt en weinig gedetailleerd. We houden nog steeds van de selfies.