Xiaomi Redmi Note 9T in de test
5G telefoon voor weinig geld
De Xiaomi Redmi Note 9T bewijst in de test een goede middenklasse smartphone te zijn. Het stokpaardje is de 5G ondersteuning; hier kan hij zelfs met twee tarieven tegelijk gebruikt worden. De gebruiksduur van de batterij is uitstekend en de prestaties zijn voldoende voor dagelijks gebruik. Je moet concessies doen met het nogal middelmatige beeldscherm en de wisselende fotokwaliteit. Voor de prijs van 260 euro biedt de telefoon echter een mooi totaalpakket tegen een aantrekkelijke prijs.
Voordelen
- Geweldige levensduur van de batterij
- 5G op twee SIM kaarten en apart SD slot
- Goede prestaties
Nadelen
- Geen bescherming tegen water en stof
- Deels slechte fotokwaliteit bij weinig licht
Xiaomi Redmi Note 9T in de test: Dual 5G en extra SD kaartsleuf
Met de Xiaomi Redmi Note 9T wil de Chinese fabrikant 5G – samen met andere fabrikanten als Huawei, OnePlus en Oppo – ook in het laaggeprijsde segment vestigen. Niet zonder succes: De Xiaomi Redmi Note 9T ondersteunt zelfs de nieuwe standaard voor mobiele telefoons op beide SIM kaarten tegelijk – op het moment van de test (februari 2021) kan geen enkele andere mobiele telefoon op onze lijst van beste toestellen dit. Dit komt omdat veel toestellen alleen de combinatie van 5G+4G toelaten. Bovendien kun je een SD kaart plaatsen zonder een van de twee SIM gleuven in te nemen. Maar zelfs zonder SD kaart kom je vrij ver met het 128 GB flashgeheugen: minus de systeemdiensten is 108 GB beschikbaar voor vrij gebruik.
De vrij actuele Bluetooth 5.1 standaard en WLAN-ac zorgen voor snelle draadloze verbindingen. Liefhebbers van mobiele betalingen kunnen ook uitkijken naar een NFC chip. Een kleine bijzonderheid: De Xiaomi heeft een IR blaster, om bijvoorbeeld de TV en de geluidsinstallatie te bedienen. Gelukkig is opladen via USB-C de marktstandaard geworden voor Android telefoons.
Wat we missen is een officiële certificering tegen stof en water. Je moet dus voorzichtig zijn bij nat weer of in een vuile omgeving.
Laadt lang, maar gaat ook lang mee
Zoals onze 5G test laat zien, kan surfen op het nieuwe mobiele netwerk veel stroom verbruiken. Daarentegen gebruikt de Xiaomi Redmi Note 9T een grote 5.000 mAh batterij. Hiermee gaat hij in onze online runtime test in het LTE netwerk een opmerkelijke 17:14 uur mee – een prima waarde en voldoende voor zowel frequente gebruikers als lange dagen. Merk echter op dat intensief 5G gebruik de levensduur van de batterij zal verkorten.
Als de batterij leeg is, moet je hem ongeveer 2,5 uur opladen. Dat is de helft van de tijd die sommige telefoons met dezelfde capaciteit nodig hebben. De Xiaomi Redmi Note 9T ondersteunt 18-W Fast Charge; een bijbehorende 22,5-W voedingsadapter wordt meegeleverd.
Snelle prestaties voor gewone gebruikers: Xiaomi Redmi Note 9T in de prestatietest
Vergeleken met andere smartphones in deze prijsklasse zijn de prestaties van de Redmi Note 9T in de test beslist goed. De Mediatek Dimensity 800 U processor met acht kernen en een kloksnelheid van 2.400 MHz levert goede resultaten: Het toestel behaalt 8.993 punten in de PCMark benchmark, en GFX-Bench meet de grafische prestaties met 19 beelden per seconde.
Onze complexe test PDF opent in slechts 4.2 seconden in WLAN. Zelfs apparaten die twee keer zo duur zijn, zijn hier vaak niet sneller. Samengevat: De alledaagse prestaties zijn meer dan bruikbaar.
Degelijk, middelmatig beeldscherm
Vergeleken met het vorige model, de Xiaomi Redmi Note 8T (zie recensie), is het beeldscherm maar weinig veranderd. De diagonaal is iets toegenomen tot 6.5 inch in plaats van 6.3 inch, en de pixeldichtheid is afgenomen door dezelfde resolutie van 2.340 x 1.080. Niettemin is het beeld mooi en scherp. Teleurstellend: De toch al niet bijzonder hoge helderheid van de Redmi Note 8T is nog verder gedecimeerd. Nu schittert de 9T met een ontnuchterende 508 cd/m², wat te weinig kan zijn, vooral bij fel zonlicht.
De dekking van de kleurruimte is bijna dezelfde. Het scherm geeft de standaard RGB kleurruimte met 115 procent weer. Dat is een goede, maar onspectaculaire waarde. De kleurweergave is echter goed. De contrastwaarden zijn onopvallend verbeterd.
Er is ook een verschil in vormgeving: in plaats van een druppelvormige inkeping heeft de Note 9T een klein gaatje voor de selfie-camera. Deze oplossing is ook bekend van Samsung, bijvoorbeeld.
Aanvaardbare foto’s bij goed licht
Het verschil met de Note 8T is nog groter als het gaat om de camera. De voorganger deed het hier relatief goed. De Xiaomi Redmi Note 9T behaalt echter niet zulke overtuigende resultaten. De hoofdcamera van de triple-cam module met 48 megapixels maakt de beste foto’s bij daglicht. Als het licht zwak is, is een stille achtergrond of een statief bijna onvermijdelijk.
De camera maakt video’s in maximaal 4K resolutie met 30 beelden per seconde. Het ontbreken van een beeldstabilisator zou zeer welkom zijn, vooral voor bewegende beelden. De frontcamera met 13.1 megapixels maakt voldoende goede foto’s. In het algemeen beoordelen we de camera als “bevredigend”.