ZTE Blade V30 Vita in de test: goedkoop, duurzaam, hoofdtelefoon inbegrepen
Voordelen
- Sterke batterij
- Goed vakmanschap
- IP-certificering
Nadelen
- zwakke camera
- middelmatige rekenkracht
De ZTE Blade V30 Vita komt als beste uit de bus wat betreft batterij, leveringsomvang en Bluetooth koptelefoon, maar zijn de andere eigenschappen ook overtuigend?
ZTE is een van de grootste telecommunicatiefabrikanten in China en bereidt zich steeds meer voor om ook hier een rol te gaan spelen in smartphones. Met de ZTE Blade V30 Vita biedt de firma een mobiele telefoon met een verrassend goede batterij en een Bluetooth hoofdtelefoon die bij de levering inbegrepen is, voor een betaalbare prijs. Hoe presteert het in de test?
De bespreking van de ZTE Blade V30 Vita verschijnt in onze rubriek instap-smartphones. Daar hebben we onze top 10 smartphones voor tot 200 euro gepubliceerd, samen met andere betaalbare toestellen.
Ontwerp
De ZTE Blade V30 Vita is niet bepaald klein met 173 x 78 x 9 mm, maar hij heeft een uitgebalanceerd gewicht van 210 gram, waardoor hij goed in de hand ligt. De afwerking is goed, er zijn geen scherpe randen of ongelijke tussenruimten. De volumeknop en de aan/uit-toets zitten aan de rechterkant, maar de laatste heeft iets te veel speling. Bij dagelijks gebruik is dit geen probleem, maar bij langdurig gebruik zou het een negatief effect kunnen hebben, want de vingerafdruksensor zit ook in de aan/uit-toets ingebouwd en kan dus veel in gebruik zijn. Als hij al wiebelt, hoe zal hij dan aanvoelen na een jaar onafgebroken gebruik?
De cameramodule bevindt zich linksboven op de achterkant. Hij steekt een millimeter uit, maar ligt plat op het oppervlak zonder te wiebelen. De geperforeerde plastic achterkant geeft een betere grip, wat geen kwaad kan, zeker niet met het genoemde formaat. De frontcamera zit in het midden van een waterdruppelinkeping. De rand rond het scherm is verrassend dun voor de prijs.
Weergave
Het IPS beeldscherm van de ZTE Blade V30 Vita heeft een HD+ resolutie van 1640 x 720 pixels bij 6,82 inch. De pixeldichtheid van 288 ppi (pixels per inch) is nogal middelmatig voor de prijs. Ter vergelijking: de Gigaset GS4 (bespreking) kost 180 euro in dezelfde prijsklasse en heeft een pixeldichtheid van 410 ppi – bijna een derde meer pixels en dus een duidelijk pluspunt wat betreft beeldscherpte. Dit is niet bepaald het sterkste punt van het testmodel, ook al moet je voor deze prijs geen wonderen verwachten. Ook de contrastverhouding laat veel te wensen over; hoewel de beeldweergave er niet uitgewassen uitziet, kan het veel beter. De kleurweergave, stabiliteit van de kijkhoek en de helderheid zijn allemaal in orde.
Camera
ZTE heeft gekozen voor een vierkante drievoudige cameramodule. De hoofdcamera heeft 48 megapixels, een brandpuntsafstand van 26 millimeter en een diafragma van f/1.8. De selfie-camera heeft 8 megapixels en een diafragma van f/2.0. De module is ook voorzien van een macro-camera met 5 megapixels en een diafragma van f/2.4. De dieptesensor heeft 2 megapixels en een diafragma van f/2.4. Maar twee megapixels voor de diepte-sensor en vijf megapixels voor de macro-camera laten meestal te wensen over.
In de praktijktest wordt al snel duidelijk dat de sterke punten van de ZTE Blade V30 Vita beslist niet in de camera liggen. De kleuren van de onderwerpen zijn niet natuurlijk weergegeven, ze zien er bleek en levenloos uit. De gemaakte foto’s zien er over het algemeen wazig uit, en vooral de macro stand is teleurstellend door het ontbreken van enige beeldscherpte. De selfie-camera lijdt aan soortgelijke problemen, het bokeh-effect in de portretstand ziet er overdreven en niet natuurlijk uit. De nachtstand stelt teleur met het ontbreken van contouren en onscherpe onderwerpen.
Video’s kunnen worden opgenomen in 1080p en 720p in HD of 480p in SD. Een beeldsnelheid van 60 fps is niet mogelijk, video’s kunnen alleen met 30 fps worden opgenomen, wat in combinatie met de zwakke softwarematige beeldstabilisator niet bepaald voor hoogwaardig videomateriaal zorgt.
Dit klinkt dramatisch in de test, maar in het dagelijks leven ligt de nadruk niet op het gebruik van de camera. Bij aankoop moet je je hiervan bewust zijn, want de ZTE Blade V30 Vita is een instapmodel in de lagere prijsklasse. De kwaliteit is dan ook gemiddeld voor de prijs.
Kenmerken
De ZTE Blade V30 Vita wordt aangedreven door een achtkernige Unisoc SC9863A, die geklokt is op een frequentie van 1.6 GHz. Met 3 GB RAM is er niets om over te klagen, maar het wat zwakke RAM in combinatie met de instap-processor is merkbaar bij dagelijks gebruik. Schuiven tussen tabbladen gaat duidelijk schokkerig en nieuwe vensters worden ook langzaam opgebouwd. In de PCMark Work 2.0 benchmark is de prestatiescore 4678, in de opslagscore is dat 4678 punten. In 3Dmark’s Wildlife benchmark haalt de ZTE Blade V30 Vita een score van 384 met een gemiddelde verversingssnelheid van 1.4 fps. Met deze score zijn complexe grafische toepassingen niet aan te raden, en de hardware werkt zich ook in alledaagse toepassingen in het zweet.
Dit model wordt geleverd met 128 GB geheugen, dat optioneel met een micro SD kaart kan worden uitgebreid, maar de fabrikant geeft niet aan wat de limiet is. De speciale dual-SIM sleuf accepteert ook twee SIM kaarten tegelijk. De luidspreker aan de onderkant doet zijn werk, maar heeft bij hogere volumes de neiging te kletteren.
Om naar muziek te luisteren worden twee Bluetooth in-ear koptelefoons, inclusief oplaadetui, bij de levering inbegrepen. De afwerking van het hoesje en de hoofdtelefoon maakt een goede indruk, het koppelen werkt soepel en de levensduur van de batterij en het geluid zijn ook onberispelijk voor de prijs. De vingerafdrukscanner wordt zonder problemen ingeleerd en de vingerafdruk wordt snel en betrouwbaar herkend. IP certificatie is beschikbaar, wat niet vanzelfsprekend is voor de prijs.
Als besturingssysteem wordt Android 11 gebruikt; het MiFavor 10.5 UI heeft een duidelijke vormgeving en zorgt zo voor een snelle oriëntatie in de menu’s. Op het moment van testen was de beveiligingspatch bijgewerkt tot mei 2021 en zou snel bijgewerkt moeten worden.
Prestaties van de batterij
Het hoogtepunt van de ZTE Blade V30 Vita is zonder twijfel de 5000 mAh batterij. In de PCMark Batterij Test haalde het testtoestel een uitstekende waarde van ongeveer 14 uur bij continue belasting. Hoewel snelladen niet mogelijk is met de 18-watt lader, kun je met het batterijvermogen zorgeloos door het dagelijks leven komen en er gemakkelijk nog een dag aan toevoegen voor hij weer aan de stroom gaat – wat ‘s nachts geen probleem mag zijn. Draadloos opladen is niet mogelijk voor deze prijsklasse.
Prijs
De ZTE Blade V30 Vita is verkrijgbaar in de kleuren grijs, groen en gradiënt blauw, inclusief Bluetooth koptelefoon en 128 GB opslagruimte, voor een straatprijs van 180 euro. Optioneel is hij ook verkrijgbaar met 64 GBytes opslag en zonder koptelefoon voor 145 euro.